Gå til innholdet

Bare i Midtbyen: Fairytale

På Fairytale i Thomas Angells gate 10b får du gourmet-smørbrød, salater, dagferske kaker og makroner. Alt er laget fra grunnen, med kjærlighet for eventyrlige smaker.

Fristende dagferske kaker bak disken. Enda ferskere er lunsjrettene, som ikke lages før du har bestilt. Foto: Monica Næss.
Vi ankommer Fairytale kl. 13 og forventer egentlig at det største lunsjrushet skal ha gitt seg. Det viser seg at vi ikke kunne ta mer feil. De fleste plassene er opptatt og det er munter summing rundt bordene. 

I køen ved disken lurer vi litt på om vi kanskje bør komme tilbake senere, men her håndteres bestillingene med hyggelig og imøtekommende effektivitet, og det blir raskt vår tur. Vi rekker likevel å se litt på menyen.

Skikkelig mat
Hvis du noen gang har vært i tvil: Hos Fairytale får du skikkelig mat. Fra smørdbrødmenyen kan du velge mellom 14 forskjellige lunsjretter. Har du lyst på burger? Det er én av de 14. Andre spennende smaker vi legger merke til er skrei, soppasta&bacon og andeconfit. Vil du heller ha en stor salat, kan du velge om du vil ha den med kamskjell, reker, spekeskinke eller Crispy Duck (confitert andelår). 

Daglig leder Christina Ekseth er helt rolig i mylderet, og overbeviser oss smilende om at hun har tid til å snakke med oss.

Har dere alltid så godt med gjester?
-faktisk er det litt enten eller, men vi har ikke funnet noe fast mønster, så det er litt uforutsigbart. Noen dager kan det være nesten tomt klokken 14, men fylles opp igjen på slutten av dagen. Andre dager er det motsatt.

Den rosa begynnelsen
Christina og samboeren, Kim Bjerkmo, startet i det små i 2010 med søte lille Fairytale Cupcakes som hadde 4 bord i rosa lokaler på Leüthenhaven.
- Da brukte vi morfars gamle servise og hadde bare loppismøbler, sier Christina.
Siden den tid har Fairytale flyttet til romsligere lokaler, kuttet ut cupcakes både fra navnet og menyen, og fått mer maskuline farger på vegger og møbler.

Kvalitet i alle ledd

-Vi lager alt selv. Det gjelder egentlig både maten og lokalet. Mye av det du ser rundt deg er snekret av Kim. Den bordplaten her for eksempel, sier hun, og peker på bordet vi har satt oss ved. Når det gjelder maten blir alt laget fra grunnen. De faglærte kokkene våre tar utgangspunkt i råvarer fra de beste leverandørene innen sine felt. Vi vil ha den beste kvaliteten i alle ledd. Kaffen vår er for eksempel fra Tim Wendelboe, den kjente kaffeguruen i Oslo.
Etter å ha tatt hver vår slurk av kaffen kan vi bare bekrefte at den er nydelig og sikkert både passer til lunsj og kaker.

-Nei,det er aldri feil med god kaffe, sier Christina med et smil. Denne har god syre, som passer godt til kakene våre. En av hovedtankene da vi startet opp, var å skape et sted som hadde både god mat og god kaffe. Det var noe vi savnet i byen på den tiden.
-hva er det det står på det skiltet utenfor, igjen?
-Life begins after coffee! Det kan i hvert fall Kim skrive under på. Vi jobber ofte 12 timer om dagen, 6 dager i uka. Så det første han gjør når han låser seg inn tidlig om morgenen er å sette på kaffen.

Og til kaffen har dere fortsatt mye søtt og godt?
- Det har vi. Selv om vi har gått bort fra cupcakes har vi kaker i porsjonsstørrelser, så du slipper å dele, og så har vi veldig gode makroner som passer godt når du bare vil ha en liten godbit til kaffen, eller vil prøve flere forskjellige smaker. Kake- og makronutvalget varierer fra dag til dag, og etter sesong.

Les også: Bare i Midtbyen: TAG

Har dere noe som kan ligne en signaturkake?
- Det må være Red Velvet!
- Hva er det?
- Det er en skikkelig amerikansk klassiker, kjent fra TV-serien Sex and The City. Den har en mild, rød sjokoladebunn, og er toppet med en ostekrem med vaniljesmak. Mange blir skuffet hvis vi har gått tom for den. "Det var jo den vi kom for", sier de.

Varierer lunsjmenyen også fra dag til dag?

- Ikke helt. Litt forutsigbarhet må vi ha. Men vi er opptatt av å gjøre endringer og prøve ut nye retter hele tiden. Lunsjmenyen bytter vi cirka annenhver måned, noen ganger oftere.  Men noen klassikere får vi ikke fjernet, da blir det protester, så noen retter har vært her lenge, andre bare en liten måned. Vi liker å kunne tilby noe nytt, det er artigere å jobbe et sted som er i stadig utvikling.

Hvordan reagerte folk da dere sluttet med cupcakes?
Det var nesten ramaskrik til å begynne med, men folk forsoner seg med det når de ser porsjonskakene og makronene som har kommet i stedet. Endringen hadde mye med at vi ville ut av den litt begrensende cupcakes-formen. Endring og utvikling av menyen og lokalene er viktig for å kunne fortsette å ha det artig på jobb. Det er små marginer i denne bransjen. Derfor har målet aldri vært å tjene masse penger, men å skape våre egne arbeidsplasser og drive et sted hvor vi kan glede oss til å gå på jobb hver dag. Det har vi lykkes med, samtidig som vi ser at folk liker konseptet, også med de endringene vi har gjort. Det er det som gjør meg mest stolt av Fairytale.

Les også: 7 NM-medaljer i kaffekunst til Trondheim

Vil du si at dere sikter mot en annen målgruppe enn dere gjorde i starten?
-Vi har alltid ønsket å være et sted for alle som liker å kose seg med god lunsj, gode kaker og kaffe. Da vi startet opp var tanken å skape et sted hvor man slapp å velge om man ville ha god mat eller god kaffe, noe vi følte var litt typisk for byen på den tiden. 
- Så da startet dere et cupcakes-sted?

Fairytale 2_web
Christina Ekseth startet eventyret Fairytale sammen med samboeren, Kim, i 2010

-Cupkakes var veldig i vinden på den tiden, nesten hypet opp. Vi hadde lyst til å kaste oss på bølgen, og det lyktes vi jo med. Vi ble lagt merke til. Det er mange som husker den lille rosa kafeen på Leüthenhaven.

Men med et slikt konsept må det ha vært vanskelig å trekke menn til kafeen?
- Vi hadde mannfolk innom da også, men flertallet av dem ble kanskje dratt med av ei dame. Konseptet kan nok ha virket avskrekkende på mange. Alt var rosa. Vi fikk vårt første barn det året vi startet opp Fairytale. Derfor måtte Kim stå mye alene i kafeen, da var det nok mange som tenkte at han hadde startet opp dette selv og konkluderte med at han måtte være homofil. 

- Det som var riktig for oss på den tiden, er ikke nødvendigvis riktig lenger nå.
Det er en læringskurve. Jeg kan se på bilder å tenke: "Solgte vi dette?" Det gir en god mestringsfølelse når vi ser at vi har utviklet oss og får ting til å sitte.

På vei bort fra Fairytale legger vi merke til følgende budskap på veggen: " Skinny people are easier to kidnap. Stay safe, have a cake!

Foto: Monica Næss
Tekst: Trond Sortland Kuldvere

Ny butikk i Midtbyen: Gerts Cashmere


Forfra: Sitronmarengs, Red Velvet og Pasjonsfrukt. Foto: Monica Næss.
Ta med en Red Velvet til vinduet og studer menneskene som går forbi. Foto: Monica Næss.