Gå til innholdet

Julebord med Byhavens gourmetperler

Hos Byhaven finner du herlige delikatessebutikker som har mye å tilby når det gjelder mat og drikke. Færsk, Gulating, Traktøren, Alma Mater, og Olivenlunden 1830 vet hva som skal til for å skape et kulinarisk og spennende julebord med gode tradisjoner i behold.

Gjengen er samlet for et kulinarisk julebord
Publisert og produsert av Løv, Byhavens Magasin.
Foto: Morten Warholm Haugen/BERRE 
Tekst: Veronika Søum 

Gøril på Traktøren har stilt kjøkkenet sitt til rådighet, og lagt til rette for en stemningsfull førjulsstund. Serviset på bordet er Pillivuyt, et fransk porselen fra 1800-tallet som tåler mye. Øl- og akevittglassene er fra det tyske merket Spiegelau. Pyntegjenstandene i gull er fra Stelton, mens juletrærne i tre er fra Skagerak. Gøril liker den tradisjonelle julen, og synes kombinasjonen av rødt, hvitt og gull, eller sølv, er flott.

Damene fra Blomster i Byhaven står for aftenens blomsterdekorasjon, pyntet med mose, kongler, eukalyptusgreiner, røde roser og gulltråd. Dekorasjonen er plassert i en lav boks, som verken tar mye plass eller forstyrrer utsikten til andre enden av bordet.

– En slik lav dekorasjon gjør at blomstene trekker godt med vann, og det er enkelt å sette den unna på en kjølig plass. Den kan holde hele jula, forteller Kirsti. 

Tommy fra Gulating står for kveldens drikke, og til forretten har han med Julebjorr fra Gulatings eget merke Dragur, som skal gi litt ekstra krydder til retten. Ølet blir skjenket i glassene, mens Hege fra Olivenlunden 1830 gjør seg ferdig på kjøkkenet. 

Forretten er delikat, både for smaksløkene og blikket. De små kjeksene, bruschettinaene, fra Olivenlundens egen kjeksfabrikk i Forcalquier med hvitløk og basilikum, har fått et lag med pesto Genovese fra Liguria, laget etter tradisjonell oppskrift med de beste råvarer. Oppå pestoen ligger halvtørkede økologiske cherrytomater med olivenolje. Og på toppen, lekkert og appetittvekkende, har Hege drysset over sorte balsamicoperler fra Modena. Til slutt har hun ringlet over en Rècolte Exclusive olivenolje, og pyntet fatet med små spinatblader og friske og søte cherrytomater. De andre gjestene gisper og smatter om hverandre, og nyter de første bitene av forretten.

- Du spiser med øynene, og denne retten ser veldig lekker og delikat ut, selv om den er enkel å lage. Den tar bare 15 minutter å gjøre i stand, smaken liker de aller fleste og råvarene er godt produserte selv om de kommer fra glass, uten farge- eller tilsetningsstoffer, forteller Hege.

Byhaven_JuleLOV17_Julebord_BERRE10656
Torsk med ertepure, baconsmør og glaserte gulrøtter

Ina fra Færsk har fått æren av å stå for hovedretten, og har laget en med kjøtt og en med fisk. Torsken med ertepure, baconsmør og glaserte gulrøtter ser fortreffelig ut. Tommy finner fram Klostergårdens Pale Ale og skjenker i glassene.

-  Det er en rustikk rett, og da er det godt med litt bitter øl, forklarer han mens de øvrige gjestene nyter måltidet. 

Den andre hovedretten er rein fra Røros-vidda, servert med potetpure, rosenkål og kirsebærsyltetøy.

- På Færsk har vi lyst til å vise fram Trøndelag som region, derfor fant vi ut at det måtte bli torsk og rein fra Rørosvidda. Dette er et godt eksempel på hvor stor variasjon vi har i Trøndelag, fra sjøen i lavlandet til rein og grønnsaker på fjellet, forklarer Ina og serverer, mens Tommy finner fram Austmanns juleøl som med sitt gode maltpreg komplementerer kjøttet.


Byhaven_JuleLOV17_Julebord_BERRE10579Rein fra Rørosvidda

For Tommy er mat og drikke med familie og venner selve jula, og han velger alltid de beste råvarene når han handler inn til jul, for å være sikker på at han får den beste opplevelsen.

- Etter en lang og tøff førjulstid for en sliten kjøpmann, er det fantastisk å sette seg ned i sofaen i et julepyntet hus med en god øl lille julaften, sier han.

Tallerkenene er tomme, og magene begynner å bli fulle, men julebordet er ikke over. Til slutt er det tid for dessert. Richard fra Alma Mater har disket opp med intet mindre enn Roquefort med rødvinsposjert pære med gullflak. Det lukter himmelsk og ser fantastisk godt ut, for en avslutning på festkvelden!