Gå til innholdet

Kjeller´n til Jernia

Jernia Eggen i Trondheim har lange tradisjoner. Jernvarehandelen på hjørnet av Prinsens og Dronningens gate har gått fra far til sønn siden 1861. Olaf Eggen er 4. generasjon. Men butikken har vært i kontinuerlig fornyelse siden oppstarten.

Olaf Eggen ved plakaten som viser verktøy tilpasset en annen tid.
I gamle dager ble varene fraktet med hest og vogn, i bakgården var det stall. Nå er det lasterampe på baksiden, så du enkelt kan laste tyngre varer rett i bilen.

I dag får du alt du forventer å finne i en moderne Jernia-butikk; kjøkkenutstyr, interiør og redskap til hus, utemiljø og oppussing, og som bildet viser, kan du nå også få blandet maling i Midtbyen.

Men noe av nostalgien er bevart. På en vegg henger en gammel reklameplakat fra da butikken het A. Eggen Jernvareforretning. Kjelleren bærer også mer preg av tradisjonell jernvare, selv om varebeholdningen er tilpasset vår tid.
- Det er en stund siden vi solgte viktang og kukardask, sier Olaf. Men det er litt artig når folk kommer innom og bruker navn på verktøy som nesten har gått i glemmeboka. Vet du for eksempel hva en beitill er?

Les også: Bare i Midtbyen: Dusinvis av unike butikker

I kjelleren til Jernia Eggen finner du alt av innfestningsmidler og verktøy, og du får hjelp av noen som kan faget.
I første etasje kan du få kopiert alle slags nøkler, også av den gammeldagse typen. I tillegg kan du få slipt kniver og sakser og få gravert skilt.

Om du lurte: beitill = meisel.

Lurer du på hva viktang eller kukardask er? Gå innom Jernia Eggen på hjørnet av Dronningens og Prinsens gate, og spør etter Olaf. 

Foto: Monica Bye Gjertsen
Tekst: Trond Sortland Kuldvere
I kjelleren blander de akkurat den malingen du vil ha.
Her finner du også alt du trenger av verktøy og innfestingsmidler.