Gå til innholdet

Turist i egen by? Her får du forslag til løype

Ta deg tid til å oppdage byen din. Besøk kjente og ukjente steder. Gå på brostein, langs gammel trehusbebyggelse og se de kjente landemerkene. Her er et forslag til rute.

Ruten har 22 stoppesteder -En fin spasertur med de beste perlene fra Midtbyen.

1. Start: Torvet
Kast et blikk opp på byens grunnlegger, Olav Tryggvason, der han rager over Torvet. 28. - 30. juni arrangeres Martnan her. Se litt på utgravningene og hils på Torgkona på baksiden. Visste du at hun opprinnelig het Go ́dagen og har en dobbeltgjenger i Stavanger som kalles ”Kånå”? Trondheimskunstneren Tone Thiis Schjetne, som har skapt henne, står også bak noen av figurene på Nidarosdomen.

Les også: Trondheim Anno 1658 om utgravningene på Torvet.

2. Presidentveita
Ta til venstre, inn på brosteinen i Presidentveita. Her passerer du Hornemannsgårdens gårdsplass, en skjermet hage mellom det store trepaleets tre fløyer.

3. Vår Frue Kirke
Vår Frue Kirkes røffe, elegante klokketårn ble bygd på 1700-tallet som et påbygg til den 500 år eldre Mariakirken. Innenfor kan du ta en kaffe eller tenne et lys.

4. St. Jørgensveita
Ta til høyre inn St. Jørgensveita ved Wangsmo Antikvariat. Veita har sjarmerende brostein og fargerik bebyggelse som veksler mellom trehus og små murhus.

5. Archidiakoni plass
Fortsett til du får en grønn park på venstre side. Dette er Archidiakoni plass, på baksiden av rådhuset. Slå deg ned på en benk med utsikt mot Nidarosdomen.

6. Nidarosdomens vestfront
Kryss parken og Bispegata. Gå inn til kirkegårdens hovedport. Følg gangstien til den høyre enden av Nidarosdomen, gå ut på den åpne plassen, snu deg og betrakt den majestetiske vestfronten. Innsiden er minst like imponerende som utsiden. Ta en tur på egen hånd, eller delta på en av de guidede omvisningene.

7. Borggården
Fortsett i retning marinen, gjennom porten til Borggården, en stor gårdsplass med brostein. Borggården er arena for Olavsfestdagene, fra 28. juli til 6. august. Til høyre ligger Rustkammeret, med sin interessante utstilling.

8. Marinen
Forlat Borggården, fortsett rett frem mot elva, til baksiden av Grenaderen. Finn veien til tretrappa som er satt opp av Pstereofestivalen, som i år arrangeres 18. – 20. august. Trappa er fin å sitte i, med utsikt mot Marinen, elva, Studentersamfundet og NTNUs hovedbygning. Følg trappa ned, ta til venstre og følg gangstien. Nyt det grønne, og utsikten mot Festningen.

9. Under Gamle bybro
Følg gangstien videre inn på veien gjennom husklyngen i enden av friområdet. Skrå til høyre på grusstien som går mellom barnehagen og elva. Når du går under Gamle Bybro finner du et fint lite grøntområde rett ved elva. Herfra ser du Lykkens Portal fra en ny, spennende vinkel.

10. Kjøpmannsgatas bryggerekke
Fortsett langs Kjøpmannsgata langs de gamle bryggene. Her var det yrende liv den gang skip med varer fra hele verden kom via europeiske havner.

11. Kongens gate allmenning
Du kommer snart til en åpning i bryggerekka, Kongens gate allmenning. Trepiren som stikker ut over Nidelven gir en fantastisk nærkontakt med elva og bryggene. Søndager mellom kl. 10 og 16 er dette stedet for Bryggerekka Bruktmarked, et utendørs marked for brukte og hjemmelagede varer, og noe å bite i.

12. Skjoldagerveita
Gå den buede tretrappa opp mot den høyereliggende delen av Kjøpmannsgata. Kryss veien, ta til høyre og fortsett nedover Kjøpmannsgata. Nyt overblikket over bryggene før du svinger skarpt til venstre inn i den trange Skjoldagerveita mellom biblioteket og Norges Bank. Gå videre til Peter Egges plass.

13. Cicignons plass
Vend biblioteket ryggen og gå nedover Krambugata, helt til Cicignons plass. Metodistkirken, på venstre side, er som tatt ut av en svart/hvitt film fra 2. verdenskrig. Bak de tre runde vinduene øverst på veggen, var det en hemmelig jødisk synagoge under krigen.

14. Skipakrok
På motsatt side av Krambugata ser du Krambuveita og Skipakrok med monumentet over Leiv Eriksson. Arkeologiske funn viser at Krambuveita har vært havn for vikingskip. Var det herfra Leiv Eiriksson la ut fra land da han oppdaget Amerika?

15. Brattørgata
Følg Krambugata videre og ta til venstre når du kommer til Brattørgata med sine elegante empire-fasader og mange småbutikker, restauranter og utesteder. Kjenner du en kald frysning nedover ryggen når du passerer Brattørgata 12 b, kan det skyldes at det var tilholdssted for den beryktede Rinnanbanden fra mars 1942 til februar 1943. Men det rister du fort av deg i denne koselige gaten.

16. Carl Johans gate
Skrå til venstre over Søndre Gate, og fortsett på Carl Johans gate ved Det store murhuset i jugendstil med grovt tilhogd granittstein i fasaden, i dag kjent som Gildevangen Hotell. Når hotellet er passert kan du rette oppmerksomheten mot trehusbebyggelsen, med butikker, restauranter og spisesteder.

17. Ørjaveita
Følg Carl Johans gate til endes, skrå til høyre over Nordre gate og fortsett i Ørjaveita, med sine koselige små trehus på høyre side.

18. Taraldsgårdsveita
Fortsett rett frem i Taraldsgårdsveita. Ta deg god tid til å se på de forseggjorte vinduene og dørene i den lange og idylliske trehusrekka.

19. Ravnkloa
Når du kommer til enden av veita, ser du Ravnkloa ned mot høyre. Her kan du besøke Fiskehallen, kjøpe en is i is-kiosken eller ta båten til Munkholmen.

20. Munkegata
Nå kan du få promenere litt på byens paradegate, Munkegata. Men bare til neste veit. Ta til venstre inn i turens trangeste veit, Øvre Enkeltskillingsveita, ved hjørnet av Bari. Her er det sjarmerende brostein og små trehus.

21. Jomfrugata - Walk of Peace
Ta til høyre når du kommer til Jomfrugata. Du går nå på Walk of Peace. Mellom de vanlige betonghellene er det lagt inn større minnestener med et bladformet symbol. Hver av stenene har inngravert navn på vinnere av Studentenes fredspris. Prisen deles ut på den internasjonale studentfestivalen Isfit.

22. Stiftsgårdsparken
Vandringen avsluttes i det grønne. Kryss Dronningens gate og gå inn porten til Stiftsgårdsparken. På venstre side, rett ved inngangen, kan du hilse på Kong Olav der han står og skuer mot sin gamle residens Stiftsgården. Nordens største trepalé viser seg her fra sin mest majestetiske side. Nyt fontenen og blomstene i hagen. Frem til 14. august er det omvisning inne i Stiftsgården flere ganger daglig, unntatt 13. – 26. juni, i anledning kongelig besøk.

Tekst: Trond Sortland Kuldvere

Les også:
Gode sko til brostein og asfalt
Trondheim Anno 1658
Kulturprogram på Martnan
5 tips til drømmedate i Midtbyen


Marinen: Midtbyens grønne lommer er spesielt innbydende på denne tiden av året. For grøntområder se stoppested nr 5, 8 og 22. Foto: Monica Bye Gjertsen.
Legger du spaserturen til en søndag kan du oppleve Bryggerekka Bruktmarked i Kongens gate allmenning. Stoppested nr 11.