Gå til innholdet

Vil du bidra til ny folkefest på Torvet?

Meld inn ditt bidrag til sideprogrammet til Starmus Trondheim innen 21. april.
Her blir det ny folkefest i sommer! (foto: Maren Kjellstad)
Publisert i samarbeid med trondheim24.no
Tekst: Kjersti Lunden Nilsen/Trondheim 24

Arrangørene bak Starmus vil lage folkefest på Torvet, i samarbeid med Martnan, når verdens største vitenskapsfestival arrangeres i Trondheim i juni.

Nobelprisvinnere, forskere og musikere i verdensklasse er sammen med verdensrommets pionerer ventet til Trondheim i juni i forbindelse med at Starmus festivalen arrangeres, og hvor den akademiske superstjernen og musikkelskeren Stephen Hawking er en av foredragsholderne.

–NTNU som vertskapsuniversitet og eier av festivalen lokalt, ser på dette som en glimrende mulighet til å markedsføre seg internasjonalt, forteller Trond Singsaas ved NTNU, prosjektleder for Starmus Trondheim.

–Men vi trenger støtte fra bysamfunnet, og har en ambisjon om å gjøre dette til en ny, stor folkefest i byen, sier Singsaas.

I tillegg til en historisk samling av nobelprisvinnere, astronauter og stjerner fra vitenskapens verden, planlegges det også et stort program som vil være åpent for hele byens og regionens befolkning – uten at du trenger festivalpass.

–Programmet til det store folkeprogrammet er fortsatt ikke helt klart ennå, men vi oppfordrer lokale aktører som vil bidra med innhold om å melde seg, forteller sideprogram-koordinator for Starmus, Thomas Ryjord.

Barne-og famlieprogram
Ambisjonen er å trekke flere tusen barn, unge og familier hver dag til sentrum av festivalbyen – og skape folkefest på Torvet og andre nærliggende steder i nærheten.

Konseptet er enkelt: Å få flest mulig til byen i de dagene festivalen foregår.
–Dette blir et sideprogram til det offisielle Starmus-programmet for de som har kjøpt festivalpass, og vi oppfordrer både små og store aktører til å bidra, og som ønsker å få markedsført sine aktiviteter denne uken som en del av Starmus.
Påmeldingsfristen er 21.april.
–Vi håper at så mange som mulig bidrar til å sette sitt preg på byen i disse dagene, sier Ryjord.

Folkeprogrammet vil bli delt inn i 3 hovedeler og er i all hovedsak rettet mot barn og unge og deres familier.

1. Sommerskole for teknologinteresserte
Starmus Science Camp er et tilbud til 5.trinn og oppover med plass til rundt 1200 elever i grunnskolen. For videregående skole er det 300 plasser som er ledige på det som vil bli en sommerskole med fokus på teknologi, vitenskap, realfag og musikk.

2. I dagene 20.- 22. juni er det Starmus Open Space som skal skape festivalstemning på Torget. Her er det barnehager, SFO og familier som er målgruppen.

Aktivitetene her vil foregå både på Torvscenen og i det planlagte teltområde på Torvet.

I tillegg vil de ta i bruk andre nærliggende steder rundt omkring i byen, der det er naturlig.

– Ikke alle type arrangementer egner seg inne i et provisorisk telt, for eksempel vil vi samarbeide med Trondheim Folkebibliotek om høytlesninger for barn, sier koordinator Ryjord.

3. Independent program, et uavhengig program med alt fra samtaler, foredrag, utstillinger, konserter, filmvisninger og andre aktiviteter som kobler det kunstneriske uttrykket med temaet vitenskap og teknologi. Også her etterlyser Ryjord aktører som kan bidra, både med mindre gratisarrangementer og arrangementer med egen billett.

Vise fram mangfoldet i byen
Ryjord forteller også at de samarbeider med Midtbyen Management og Festival – og arrangementskontoret (FARK) om aktiviteter på Torvet.

Blant annet vil det bli en samkjøring mellom Martnan og Starmus. Hver ettermiddag mellom 11-19 vil det bli ulike konserter og andre kulturelle innslag. Vitenshow, verksteder, foredrag, makerspace og små og store opplevelser er noe av det publikum kan delta gratis på.

–Vi er også i dialog med Trondheim Kino om å sette opp filmer tilknyttet tematikken som er en del av det offisielle Starmus-programmet, sier han.

– Vi ønsker i det hele tatt å benytte anledningen til å vise fram det lokale mangfoldet i Starmus-sammenheng, og vise fram for alle hva byen er god for!

Les mer om sideprogrammet og hvordan du kan bidra
Ambisjonen er å gjøre Starmus til en stor folkefest, sier Trond Singsaas, prosjektleder for festivalen. (Foto: trondheim24)