10 opplevelser i Trondheim

Er du så heldig å bo i nærheten av Trondheim, kan vi garantere mange store opplevelser i sommer! Byen har blitt en populær feriedestinasjon, kanskje spesielt for matinteresserte, men også for de som elsker shopping, kunst og kultur. Her er våre beste tips:

TEKST OG FOTO: VISIT TRONDHEIM

– Finn flere sommeropplevelser på visittrondheim.no

1. Kunst og kultur i verdensklasse

I Europa snakkes det nå om Trondheim som den lille byen med det store kunstmiljøet, og i sommer bør du
sette av tid til å oppleve byens mange små og store gallerier og kunsthaller. Høyaktuelt nå er Hannah Ryggen Triennale 2022, som er et storslått samarbeid mellom trønderske kunstinstitusjoner. Nordenfjeldske Kunstindustrimuseum og Ørland/ Bjugn Kunstforening har sammen arrangert HRT siden 2016.
Når triennalen arrangeres for tredje gang i tidsrommet 25.03 – 14.08, er også Kunsthall Trondheim, Trondheim Kunstmuseum og K.U.K (Kjøpmannsgata Ung Kunst) med på laget. Ta med familien på et av de spennende museene i og rundt Trondheim.

Opplev fortida – lev i nåtida – drøm om fremtida er mottoet til Museene i Sør-Trøndelag (MiST). Felles for alle MiSTs museer er gratis inngang for barn til og med 15 år i følge med en voksen.

Du kan fint kombinere besøk på galleri og museum med en rusletur i den trivelige byen vår.

2. Utforsk byen til fots

Visste du at Trondheim kalles trehusbyen fordi den har den lengst sammenhengende trehusbebyggelsen i Norden? Her finner du smale brosteinsveiter med pittoreske trehus, Stiftsgårdens herskapelighet, Vår Frues rustikke klokketårn, lykkens portal og bryggerrekka. Dette er bare noen av synene du kan nyte til fots i Midtbyen.

Unn deg en pause med uteservering mens du ser på folkelivet. Føler du for en skikkelig gåtur, kan du prøve Midtbyrunden; en merket tursti på 6,7 km.

Glad i shopping? Ta en handlerunde i de koselige Trondheimsgatene.

3. Spennende shopping

Trondheims flotte bevarte trehusrekker og brosteinsgater er et paradis for
deg som elsker spennende butikker innen kunsthåndverk, klær, interiør og design. Byen har både mange små unike butikkkonsepter og store kjøpesenter midt i sentrum – og det gjør Trondheim til det perfekte sted for en hyggelig shoppingtur.

Er marked mer tingen for deg? Ta en tur på Martnan.

4. Martnan, 21.-25. juni

Martnan er en yrende folkefest på Torvet, med lange tradisjoner. Utforsk lokale matvarer fra norske produsenter, se på folkelivet mens du slapper av i Oasen, Martnans eget uteserveringssted. Utstillere med spennende varer og et rikt kulturprogram gjør Martnan til
et av sommerens høydepunkter for alle som befinner seg i Trondheim disse fem junidagene.

Føler du deg litt som en turist i egen by nå? Nyt følelsen og forsterk den med et besøk i Trondheims desidert største turistattraksjon, Nidarosdomen.

5. Gjennoppdag Nidarosdomen

Til daglig tenker du kanskje ikke over at vi har en av Europas flotteste katedraler i nabolaget. Selv om du har

vært der før vil du alltid bli imponert
og oppdage noe nytt. Hva med en spektakulær vandring opp til toppen
av Vestfronten? Bli med på tårnvandring der en sprek guide tar deg med på en vandring gjennom trange ganger, opp de bratte trappene til toppen av det ene tårnet og over brystvernet på Vestfronten. Her får
du oppleve skulpturer som ikke er synlige fra bakken.

Trives du best på bakkeplan kan du få en guidet tur i krypten under kirken eller du kan se deg rundt i kirken på egenhånd.

Ble det varmt oppe i høyden av Nidarosdomen? Ta på deg badetøy og hopp rett i sjøen fra en av Trondheims sentrale badeplasser.

6. Ta deg et forfriskende bad

Trives du best i det våte element? Selv om du befinner deg midt i byen, er det kort vei til en frisk dukkert i sjøen. Hos Havet Arena i Strandveien kan du booke en badstu for deg og vennegjengen med fri tilgang til badefasilitetene. Du kan prøve sjøbassenget eller hoppe i havet. Her finner du fasiliteter med toalett, omkledningsrom, sjøbasseng og bar. Rusler du langs Strandpromenaden på Brattøra kan du hoppe rett i sjøen fra Badetrappen på promenaden.

Ble det kaldt i sjøen? Da tar du heller turen til Pirbadet, Norges største innendørs badeanlegg som også ligger på Brattøra. Sitt i boblebadet, samtidig som du nyter utsikten over fjorden og Munkholmen.

Klar for et bruktkupp? Ta turen til Kongensgate allmenning for en unik opplevelse på bruktmarkedet.

7. Finn skatter på Bryggerekka

Bryggerekka Bruktmarked arrangeres i Kongens gate allmenning, Kjøpmannsgata, hver søndag klokken 10-16 i hele sommer. På Trøndelags største utendørs bruktmarked får du også hjemmelaget mat og håndverk.

Gå på skattejakt blant brukte klær, bøker, sykler, LP-plater og mye annet. Ta en kaffe og noe godt å bite i, gå ut på trepiren som strekker seg over Nidelva og se bryggene speile seg i vannet.

Har du heller lyst til å oppleve byen fra elva? Trondheim Kajakk leier ut utstyr og arrangerer guidede turer.

8. Se byen fra elva

Nidelva slynger seg som en blå tråd gjennom byen. Sittende i en kajakk eller stående på et padlebrett som du leier av Trondheim Kajakk kan du oppleve byen fra et annet perspektiv enn du vanligvis gjør. Bli med på én av de faste dag- eller kveldsturene eller få en skreddersydd opplevelse.

Hører du musikk og jublende mennesker på tur nedover elva? Da har du kanskje valgt en av Trondheims mange festivaldager til turen.

9. Gå på festival

Sommer-Trondheim er arena for et mangfold av små og store festivaler og arrangementer. Foruten Martnan er det Olavsfest med middelaldermaked og konserter i hele spekteret

av sjangre, Trøndersk Matfestival
og Bryggerifestivalen samt musifestivalene Pstereo og Festningen
som trekker det største publikummet. Få også med deg Norges største gratiskonsert, VG Lista, på Torvet
6. juli. Er idrett mer din greie kan du
se langrennseliten suse rundt på rulleski i bygatene under Toppidrettsveka. Det blir folkefest i byen når det internasjonale sykkelrittet Arctic Race of Norway skal avsluttes med en tøff og publikumsvennlig etappe i Trondheim sentrum 14. august.

Har alle opplevelsene gjort deg sulten? Det er ingen grunn til å fortvile. Byen
er full av fantastiske restauranter og kafeer for enhver smak.

10. Spis deg gjennom byen

Internasjonal matekspertise har utnevnt Trøndelag til Europas offisielle matregion i 2022 (European Region of Gastronomy). Ikke bare finner du Michelin-restauranter i verdens-
klasse i Trondheim, men her finner du også spisesteder som gir deg unike, uforglemmelige matopplevelser basert på lokale råvarer og bred kunnskap.

Et besøk på Lager 11 er vel verdt turen. Fra sentrum tar du buss nr 10 eller 73 og går av på Nidarvoll Skole. Etter en rask gåtur ned Sluppenvegen finner du mathallen på høyre side. Her byr Lager 11 på streetfood fra alle verdens hjørner. Du kan også ta turen på

Bysykkel og sette den fra deg på Bysykkelparkeringen på Sluppen. Hvis du holder deg i sentrum kan du nyte franske fristelser hos Le Bistro, meksikansk mat og stemning på Héctor food & fiesta, eller hjemmelaget kost i unike lokaler på Baklandet Skydsstation. Desserten tar du på Gola Gelato & Cafe på Solsiden eller Hevd Håndtverksbakeri i Midtbyen.

GOD FORNØYELSE!