Årets drømmehelg – Trøndersk Matfestival
På Europas ledende festival innen lokal mat og drikke står unike matopplevelser i kø. På Trøndersk Matfestival 28.-30. juli får barn og unge smake, kjenne, prøve og klemme seg til mer kunnskap om bærekraftig matproduksjon.
– Trøndersk Matfestival har blitt en internasjonalt anerkjent matfestival og et anbefalt reisemål både i britiske The Times og Condé Nast Traveller. Trøndersk Matfestival og Bryggerifestivalen i Trondheim, som foregår samtidig, blir den største feiringa av Trøndelag som europeisk matregion. Vi gleder oss stort og håper på mange tilreisende som kommer for å kjøpe lokal mat og drikke, sier Melting. Hun er festivalleder på 12. året og har et varmt hjerte for rekruttering og matglede hos barn og unge.

Foto: Ole Ekker/Oi! Trøndersk Mat og Drikke
Et hav av muligheter
Sjømatnæringa stiller bredt i år, og det er vi så glade for. Vi er en av verdens
beste sjømatregioner, noe vi er svært stolte av. Trøndersk Matfestival er også en viktig arena for rekruttering av fremtidens produsenter og kokker. Vi vil at barn og unge skal oppdage hvor spennende det er med mat gjennom å lære ved å gjøre. På standen til Lerøy kan de se laksens reise fra smolt til fisk gjennom “Laksebarnehagen”, sjømat-bedrifter fra Røst stiller med skalldyrakvarium og hos Bjørøya kan barn steke laks og grønnsaker og få diplom. Vi har så mange morsomme aktiviteter, sier Melting.
Festivalkokkene
Årets festivalkokketrio er tidligere verdensmester i kokkekunst Christopher W. Davidsen. Han er
Head Chef ved Speilsalen, som er kåret til Norges beste restaurant. I tillegg er landslagskokk Sindre Iversen og lærling Espenn Laumann, som vant European Young Chef Award i 2021, en del av festivalkokketrioen. Laumann er også norgesmester for lærlinger.

Foto: Silje Kolaas/Oi! Trøndersk Mat og Drikke
– Hva hadde matregionen vært uten kokkene? Vi er så glade for at Christopher, Sindre og Espen er våre festivalkokker i år. Sindre og Espen får publikum møte på festivalområdet. De har med seg et mobilt kjøkken og skal lage retter med maten fra utstillerne, sier Melting.
Fakta om Trøndersk Matfestilval
- 28.-30. juli 2022 i Trondheim sentrum
- Europas ledende festival innen lokalmat og -drikke
- Nærmere 40 gratis barne- og ungdomsaktiviteter
- 18 kurs med ulike tema med de beste fagfolkene
- 170 utstillere fra hele Trøndelag, mange har eget serveringsområde med mat og drikke
- Årets produkt kåres i 8 ulike kategorier på åpningsdagen
- Trøndersk Matfestival ble arrangert første gang i 2005
- Det ventes 200 000 publikummere på arenaen i år
Velg mellom 300 ulike brygg – Finn din nye favoritt på Bryggerifestivalen

Utforsk ulike ølstiler, lær om brygging og hvordan du kombinerer mat og drikke. Ved baren som går rundt hele Olav Tryggvason-statuen på Torvet i Trondheim møter du håndverksbryggere fra 30 ulike bryggeri.Og de gleder seg veldig til å møte publikum.
Festivalen venter rundt 200 000 publikummere som ønskes velkommen av 170 lokalmat- og drikkeprodusenter i Trondheim sentrum.
I tillegg til barneaktivitetene er det også 18 kurs for både voksne og barn. Trøndersk Matfestival ble arrangert for første gang i 2005, og har siden da vokst til å bli Norges og én av Europas ledende festivaler på lokalmat og drikke. Det er selskapet Oi! Trøndersk Mat og Drikke som står bak begge festivalene. Et nonprofit-selskap som skal skape mersmak og merverdi i matregionen Trøndelag lokalt, nasjonalt og internasjonalt.
– Når vi samler publikum og alle de flinke aktørene i vår matregion, skaper vi stolthet, identitet og engasjement. Ikke minst skaper vi et sterkere samarbeid og nettverk i bransjen.
Dette får vi til med mange gode krefter med på laget, ikke minst våre hovedsamarbeidspartnere SpareBank1 SMN, REITAN, Innovasjon Norge, Trøndelag fylkeskommune og Trondheim kommune.
– Bryggerifestivalen passer for alle. Både ølentusiaster og folk som vil prøve nye smaker trives godt på vår arena. Her ønsker vi å vise mangfold, tradisjoner og nye trender, sier festivalleder Berit Stærkær for Bryggerifestivalen
i Trondheim, som arrangeres samtidig med Trøndersk Matfestival siste helgen i juli.
Det er ikke bare øl på Bryggerifestivalen, men også sider, mjød og kaffe. Dette for å vise at man kan brygge på mange ulike råvarer, både korn, frukt, honning og bær. I tillegg serverer utvalgte restauranter mat basert på trønderske råvarer som passer til det som serveres fra bryggeriene.

– Det blir ingen bordservering i år, du kan handle direkte fra bryggerne ved baren. Vi har 15 ulike bryggeri fra Trøndelag, 13 fra resten av landet og to internasjonale bryggeri, sier Stærkær, som håper publikum finner sine nye favoritter på Bryggerifestivalen.
Bryggerifestivalen ble arrangert for første gang i 2013, og har vært på flere ulike arenaer i Trondheim. I fjor ble den for første gang arrangert på den nye Torvet.
Fakta om Bryggerifestivalen 2022
- Ble første gang arrangert i 2013
- 30 ulike bryggeri; 15 midtnorske, 13 nasjonale og 2 internasjonale
- Øl, sider og mjød serveres i et glass på 1 dl
- 5 festivalrestauranter tilbyr et bredt utvalg av god mat med lokale råvarer.
- Bruker egen myntenhet “Oi!”. Denne kjøpes på festivalen og kan byttes inn i drikke eller mat.
- Gratis inngang
Disse bryggeriene kommer
• Austmann
• Bryggeriet Frøya
• Crave Cave Brewery
• E.C Dahls
• Fæby
• Hammerhead
• Hogna
• Klostergården
• Monkey Brew
• Rodebak
• Røros Bryggeri
• Stolt
• Tapp og Kork
• Trondhjem Mikrobryggeri • ØX
• Askheimer Mjøderi
• Berentsens
• Bådin
• Edel Sider
• Harstad Bryggeri
• Homborsund Bryggeri
• Kinn
• Krecher
• Lervig
• Mjøderiet
• Nøgne Ø
• Sallikatt
• Wettre
• Brewski (SE)
• Staggeringly Good (UK)
• Gulating – alkoholfritt.
Les mer på:
www.matriketmidt.no/tronderskmatfestival/
www.matriketmidt.no/bryggerifestivalen/
Les også: