En førjulsdag i Trondheim sentrum

Førjulstiden i Midtbyen er en tid full av muligheter, eventyrlig stemning og vakre lys. Her er våre tips til hvordan du kan tilbringe en magisk førjulsdag i Midtbyen!

Tekst og foto: Miriam Frøiland Haug

Start dagen med en god frokost

Onkel Svanhild er det perfekte stedet å starte dagen på dersom du ønsker noe godt å spise i tillegg til påfyll av julestemning. Her finner du et utvalg av sesongens boller toppet med alskens julesmaker, og kan i tillegg varme deg på en god kopp kaffe, kakao eller te. Det er ingen hemmelighet at Trond Vardehaug på Onkel Svanhild elsker å pynte til jul, både på kaféen og hjemme, så her kan du starte dagen i skikkelig julepyntede omgivelser.

Unike julegaver til store og små

Etter en hyggelig frokost, er det på tide med julegavehandel. Besøk Vitenskapsmuseet for å finne spennende og lærerike leker til de minste. Der finner du også lekre illustrerte plakater med alt fra fiskearter til planter og bier som tar seg godt ut på enhver vegg i hjemmet. Mens du er på museet, kan du også benytte muligheten til å lære noe nytt ved å utforske noen av de vitenskapelige utstillingene. Lær mer om ulven i utstillingen Ulv! Ulv! eller utforsk Trondheim by slik den så ut for over 800 år siden i deres gjenskapelse av byens første handlegate i tilnærmet full størrelse.

Etter en museumstur er det på tide å finne noen julekort, og hos Papir og Design i Jomfrugata finner du nettopp dette. I tillegg kan du handle notatbøker, albumer og mer med personlig preg, som er den perfekt unike gaven til den som har alt. Her hjelper de deg gjerne å finne eller lage akkurat det du leter etter! 

Finn årets julepynt på Illums Bolighus

Etter å ha handlet gaver til store og små, vil du kanskje se på noe til deg selv? Dra innom Illums Bolighus i Mercurgården for den lekreste julepynten. Her finner du alt du trenger til hjemmet denne julen, enten det er adventsstaker, juletrepynt, juleservise eller sengetøy. Vi anbefaler å sette av god tid for å utforske alle kriker og kroker av denne store og flotte interiørbutikken.

Like over Nordre gate fra Illums Bolighus ligger David Andersen. Denne gullsmeden åpnet i Trondheim i fjor, og er det perfekte stedet å se etter en gave til din kjære. Smykker, ringer, penner og interiør fra kjente merker som Georg Jensen, Camilla Pihl og Alexander Lynggaard. Her finner du gaver som gleder de aller fleste!

Besøk Julemarkedet

En førjulstur i Midtbyen er ikke komplett uten et besøk av julemarkedet. Julemarkedet i Trondheim finner du i år, for 20. år på rad, på Torvet. Det holder åpent mellom kl. 11-19 fra 1. til 18. desember. Her kan du ta en tur i pariserhjulet, kjøpe håndverk og lokalmat i julegave til kjente og kjære og spise lunsj på byens største pop-up restaurant. I midten av Julemarkedet står nemlig Lavvoen og sprer den stemningsfulle lukten av julemat og bål. Sett deg ned på et reinskinn og varm deg på bålet med en kopp gløgg eller kaffe, og nyt en skål med grøt eller en kortreist burger til lunsj. 

Etter en pustepause i Lavvoen er det på tide å få gjort unna det siste av julehandelen.
Vi anbefaler en tur til Nest Shop i Dronningens gate for å finne årets julekjole. Butikken åpnet i Midtbyen i august 2022, men Nest Shop har drevet netthandel lenge og er allerede en favoritt for mange. Butikken har et mål om at alle kvinner, uansett form og størrelse, skal føle seg vel i klærne de selger. Blant kjente merker som Levete Room, By Timo, Part Two og MissMaya kan du velge blant de skjønneste kjoler og mye mer!

Drikkelige julegaver

Like i nærheten ligger en annen unik spesialforhandler; Te og Kaffehuset. Hos dem finner du et stort utvalg av både kaffebønner, te og bryggeutstyr. Te og Kaffehuset har eksistert i Midtbyen siden 1981, og har mer en 200 forskjellige typer te og 40 typer kaffe. Det er faktisk byens største utvalg! Enten du er ute etter den perfekte kaffen til julemorgenen, eller en drikkelig gave til noen du er glad i, er dette stedet for deg. 

Besøk Pepperkakebyen

I år har Pepperkakebyen flyttet inn i Ravnkloa. Fra den 1.- 18. desember kan du mellom kl.12 og 19 hver dag utforske et landskap fylt med kreative byggverk. Her kan du altså oppleve Trondheim i pepperkakeform, og drømme deg bort i en landsby av både kjente og fantasifulle pepperkakehus skapt av store og små bakere fra hele Trondheim. Overskuddet fra årets pepperkakeby går til Mental helse ungdom (MHU) Trondheim. Med et besøk her er du også med på å bidra til en god sak!

Ble du sulten av å besøke pepperkakebyen? Unn deg et mettende julemåltid på Krambua, hvor menyen er fylt med tradisjonsrik norsk julemat. I avslappede og trivelige omgivelser kan du unne deg en skikkelig middag etter en lang dag med juleshopping. Og er du ikke klar for å runde av kvelden helt enda, kan du rusle over til Nova Kinosenter og se en trivelig film før du vender snuten hjemover.