En grønn dag i Midtbyen! Miljøvennlige opplevelser

Bærekraft og grønne valg trenger ikke å være kjedelig! Midtbyen er full av bærekraftige og miljøvennlige opplevelser. Her er våre tips til hvordan du kan ha en både spennende og grønn dag i Trondheim sentrum.

Reis miljøvennlig inn til byen!

Den beste måten å starte en grønn dag i Trondheim sentrum på er så klart å benytte seg av et miljøvennlig transportmiddel. Visste du at Midtbyen er Trondheims mest miljøvennlige handlested? 75% av besøkende reiser hit kollektivt, går eller sykler? Du kan også velge el-sparkesykkel, rulleskøyter, hoppestokk eller kano.

Dersom du sykler kan det også være lurt å lese seg opp på sykkelparkering i Midtbyen.

Økologisk frokost

Neste stopp er en økologisk frokost på Godt Brød. Godt brød har fokus på kortreiste og økologiske råvarer, og bruker dette for å komme frem til et så bærekraftig sluttprodukt som mulig. I tillegg til å servere digge boller, smørbrød og andre godsaker er dette et bakeri som oppmuntrer både produsenter og kunder til å velge mer bærekraftig og økologisk. Vi anbefaler skillingsbollen og en deilig kopp nytraktet kaffe.

Kanelbollen hos Godt Brød gleder både store og små!

Midtbyens bærekraftige shoppingmuligheter

Miljøvennlig og bærekraftig handel er i vinden. Vintage- og second hand-markedet er i vekst og det finnes flust av fantastiske vintagebutikker i Midtbyen!

Ta turen innom Transit i Fjordgata og Sirkulus i Kjøpmannsgata 33 for å finne vintage møbler, bøker, klær, pyntegjenstander og mye mer. Hos disse kan man virkelig bruke timesvis på jakt etter de virkelig unike skattene i alle slags kategorier!

Hos Transitt finner du alskens morsomme vintage-skatter!
Foto: Therese Holmen

Plagg som varer

Er du på utkikk etter bærekraftige plagg ligger både Johnny Love og Livid i Olav Tryggvasons gate. Disse to ekspertene innen slitesterk, bærekraftig og langvarig mote er et must-visit for deg enten du identifiserer deg som moteløve eller miljøvernaktivist. Johnny Love designer slitesterke klær av høy kvalitet som skal vare lenge uten å gå av moten. Ved å ta i bruk resirkulerte materialer gjør de hele prosessen enda mer bærekraftig.

Livid designer både jeans og andre plagg med fokus på bærekraft og åpenhet gjennom hele verdikjeden, men oppfordrer også til gjenbruk og har en egen vintage-seksjon. Her kan du også komme for å få reparert buksene dine, og din første reparasjon på jeans fra Livid får du helt gratis. Slik kan du altså øke levetiden på plaggene du kjøper derfra!

Hos Bergans i Nordre gate kan du også levere klær til reparasjon, og pante brukt friluftstøy som du ikke bruker lenger. Da blir klærne vurdert og enten sydd om til nye produkter, solgt brukt eller levert til resirkulering. I gjengjeld får du 20% rabatt på ditt neste kjøp!

Plantebasert lunsj

Etter en shoppingrunde er det kanskje på tide med en matbit. Hva med en plantebasert lunsj på Hagen i Thomas Angells gate? I lune og trivelige lokaler ligger byens fresheste spisested, elsket av både veganere og grønnsaks-entusiaster. Her finner du wraps, burgere, salater og smoothies som er fulle av gode smaker og bærekraftige råvarer. 

Plantebasert burger og søtpotetfries fra Hagen

En tur i frisk luft

Etter lunsj kan det være godt å strekke litt på beina og trekke litt frisk luft, så hvorfor ikke tilbringe litt tid utendørs? Sett deg på marinen og nyt solen, eller ta beina eller sykkelen fatt og dra en runde på sightseeing i Midtbyen. Trondheim er full av store og små severdigheter som Nidarosdomen, Gamle bybro, Olav Tryggvason statuen, Stiftsgården og Mathesongården. Har du sett dem alle?

Visste du at du går gjennom «Lykkens Portal» når du går over Gamle Bybro?

Lær mer om bærekraft

Ta så turen til Vitenskapsmuseet og utvid kunnskapen din om verden rundt deg! Ta for eksempel en titt på utstillingen Futurum. Dette er en interaktiv utstilling om det grønne skiftet som skal fremstille en mulig verden i 2050, samt informere om bærekraft, klimaendringer og andre relevante tema. 

Foto: Randi Wenche Haugen

Avslutt dagen med kortreist mat

For å runde av dagen anbefaler vi å nyte en digg middag hos en av Midtbyens mange spisesteder. Deriblant er det mange aktører som har valgt å rette fokuset mot kortreiste ingredienser fra matregionen Trøndelag. Restauranter som Grafen, Le Bistro, Troll og To Rom og Kjøkken har blant annet fokus på kortreiste ingredienser. Se Visit Trondhein sin oversikt over kortreist mat i Trondheim her.

Les mer: