Finn vintageskattene i Midtbyen

Det finnes mange butikker med omtanke for bærekraft og gjenbruk i Trondheim sentrum. Her er en liten guide over hvor du kan handle håndplukkede vintageklær, second-hand og brukte møbler!

Håndplukket vintage

Det som ofte vektlegges når man definerer noe som vintage, er at plaggene bør være minst 20 år gamle og av en høy kvalitet. Vintageklær er gjerne laget før «fast fashion» kom på banen, altså masseproduksjon og kortere levetid på klær. Det blir også sagt at de i prinsippet heller ikke trenger å være brukt av andre, de kan for eksempel komme fra overskuddslager til klesprodusenter.

Det er spesielt to butikker i Midtbyen som tar vintage veldig seriøst – til glede for deg som ønsker noe flott, miljøvennlig og av høy kvalitet.

Livid Vintage

Livid har alltid tatt et standpunkt mot overforbruket i klesindustrien, og produserer og selger derfor klær av de beste materialer slik at levetiden til hvert plagg blir lang. I butikkens underetasje i Olav Tryggvasons gate 19, finner du en innbydende og ryddig vintageavdeling som går hånd i hånd med bedriftens filosofi rundt bærekraft.

Hos Livid Vintage kan du gjør mange kupp!
Foto: Livid Jeans

Felles for hele utvalget i kjelleren er at alt er håndplukket med tanke på kvalitet og bærekraft. Vel verdt et besøk eller ti!

Nettside: Livid

Arven Vintage

I januar 2021 åpnet en flunkende ny vintage-butikk i Sommerveita. Innehaver Irene har alltid vært vært glad i å finne skatter i klesskapene til eldre slektninger, og navnet på butikken kommer rett og slett av at mye av det som selges der er nettopp arvet.

Foto: Therese Holmen

Nettside: Arven Vintage

Bruktbutikker og second-hand

Hos Ting i Transit kan man gå rundt i timesvis og titte på utvalget.
Foto: Therese Holmen

Ting i Transit

I de svært romslige lokalene til Ting i Transit i Fjordgata 56 bugner det med ting, interiør og møbler på gjennomreise. Her  finner du ting andre ikke lenger har bruk for, og du kan levere inn det du selv vil sende videre eller få reparert. Transit fikser det slik du vil og bringer hjem til deg når det er gjort.

Nettside: Ting i Transit

NMS Gjenbruk

Butikken ligger i Sommerveita og betjenes av frivillige. Her kan du finne alt mulig fra porselen til tekstil og møbler. Titt gjennom hele serviser, blondeduker og kokebøker. Butikken selger også egenproduserte stearinlys.

Nettside: NMS Gjenbruk

Brukthandleriet Sirkulus

I de gamle bryggehusene i Kjøpmannsgata ligger Sirkulus Brukthandel. Her finner du alt innen klær, tilbehør, kjøkkenutstyr, bøker og det meste du kan putte i kategorien “ting og tang”. I tillegg har de et stort utvalg av diverse møbler som kan bidra til å gjøre hjemmet ditt unikt. 

Nettside: Brukthandleriet Sirkulus

Pinnsvin Crossing

Vegg i vegg med Sirkulus ligger den nye avdelingen til Pinnsvin Crossing, som noen kanskje har besøkt på Ranheim.  Kunst, bondeantikviteter og maritime ting er noe av det du finner i disse lokalene i Kjøpmannsgata.  De har også mye porselen, stentøy, keramikk og en stor glassamling.

Her finner du antikviteter og retro saker, samt rariteter for samlere.
Foto: Therese Holmen

Nettside: Pinnsvin Crossing Brukt og Antikt

Fretex Fjordgata

Svært mange kjenner til Fretex-butikkene i Trondheim. En av de tre butikkene i byen ligger i Fjordgata 40, og her finner du et stort utvalg i klær, bøker og pyntegjenstander. Hos Fretex kan du også kjøpe gavekort som du kan gi til noen som elsker å gå på skattejakt.

Nettside: Fretex Fjordgata

UFF Second Hand

20. mars åpnet UFF en ny butikk i Nordre gate. UFF Second Hand har solgt vintage og brukt i over 20 år. Deres fokus er kvalitetsplagg og trend til en god pris. Overskuddet fra butikkene går til bistandsprosjekter i Afrika og Asia.

Nettside: UFF Second Hand

Kirkens Bymisjon butikk

Dette er butikken for den miljøbevisste familien! I Fjordgata 9B ligger Kirkens Bymisjons brukt-barnebutikk. Alt fra brukte klær, sko, leker, bøker og annet tilbehør til barn i alderen 0-16 finner du her.

Nettside: Kirkens Bymisjon Butikk

Foto: Therese Holmen

Enten du elsker vintage, er miljøbevisst, liker å spare penger eller er en skikkelig gjenbruksentusiast – så er de fleste enige om at det er smart å handle brukt!