Livet i Fjordgata
Sko, vannsenger, bruktmøbler, hobbysaker, nachos og Frida Kahlo. Bli med på tur gjennom Fjordgata og oppdag noe av det den mangfoldige handlegata har å by på.
Tekst og foto: Renate Brødreskift

Første stopp på vår ferd er Den Grønne Brygge i Fjordgata 42. Her har familiebedriften Falkanger Sko hatt sitt hovedsete siden firmaet ble etablert i 1917.
Fra skinn til sko
I starten var Falkanger en ren grossistvirksomhet, som drev med innkjøp og salg av huder og skinn. Fjordgata på den tiden var ei gate full av yrende liv og handelsvirksomhet, der mye av varetransporten foregikk sjøveien. I 1927 åpnet Falkanger butikk med salg av pels og sko. Grossistvirksomheten ble avviklet i 1982 til fordel for detaljisthandel, og Falkanger åpnet stadig flere skobutikker rundt om i byen.
Storhetstida
– På seksti- og syttitallet var gatebutikkene i Midtbyen det store. Så begynte det å dukke opp noen senter i byen, slik som HK og Sundt, noe som etter hvert ble viktig for bysentrum. I en periode hadde vi butikk både i første og andre etasje i Fjordgata. På 70-tallet skrøt vi av at vi hadde Skandinavias største barneavdeling med sko, forteller Thor Arne Falkanger, eier og fjerde generasjon Falkanger som driver familiebedriften.

I dag er barneavdelingen i Fjordgata historie. Nå er det administrasjonen som holder til i andre etasje, mens butikken ligger i første. Selv om Falkanger har butikker flere steder i Trondheim, både i Midtbyen og på kjøpesentre utenfor bykjernen, skal butikken i Fjordgata bestå.
– Den Grønne Brygge kan nesten betegnes som en liten institusjon i byen, godt kjent blant flere generasjoner. Vi ønsker å ta vare på verdiene våre. Brygga er en del av identiteten vår, sier Thor Arne.
– En forventning
Butikkleder Annete Stokdal begynte å jobbe på Den Grønne Brygge da hun hadde arbeidsuke på ungdomsskolen. Årene gikk, og Annete trivdes så godt med butikkjobben at hun ble værende. Det er noe spesielt med å ha arbeidsplassen sin i den historiske brygga.
– Vi har kunder som har handlet her i mange år, og som forteller at de gikk her da de var barn. Folk har en spesiell forventning når de kommer hit. De kommer på grunn av vår fagkunnskap, servicen og utvalget, sier Annete. Den lave takhøyden og de gamle bærekonstruksjonene minner om historien som sitter i veggene. Visstnok er takhøyden kun 195 centimeter på det laveste.
– Vi måtte flytte herreavdelingen lenger frem i butikken fordi det ble for lavt under taket, sier butikklederen.

Kundene i Fjordgata er i hovedsak mote- og kvalitetsbevisste damer og menn. Barne- og ungdomssko er flyttet til kjøpesentre som Trondheim Torg og Byhaven, der det er lettere å nå denne kundegruppen.
– Vi har en noe høyere merkevareandel i Fjordgata enn i de andre butikkene. Vi ønsker å fremstå som moderne og klassisk. Og selvfølgelig med en høy grad av service. Dette er jo en butikk med stor grad av oppsøkende kunder, så det er viktig at man får god hjelp, sier Thor Arne.
– Hvordan ser du for deg det blir å drive butikk i Fjordgata i årene fremover?
– Vi ønsker å ta vare på bryggerekka, men det må legges til rette for å drive virksomhet her. Jeg håper vi klarer å ta vare på miljøet i gata, og at det skal bli en hyggelig plass å både gå og sykle. Samtidig ser vi at mange av kundene våre parkerer i Fjordgata, og bruker en time der de gjør unna flere ærend i gata. Det er viktig at tilgjengeligheten ikke blir nedprioritert, sier han.
Sengespesialisten
Det er en tanke han deler med Sigurd og Andreas Gullaksen, henholdsvis innehaver og daglig leder av Soveromsbutikken Sengemakeriet i Fjordgata 70.

Her har far Sigurd Gullaksen drevet møbelutsalg siden 1988 – først under navnet Gullaksen Møbler med vannsenger og furumøbler som spesialfelt. I dag selger familiebedriften det meste innen senger og madrasser, sengetøy, sovesofaer og ulike sovemøbler. Store varer som krever transport med bil.
– Mange kunder henter varene selv, men vi tilbyr også hjemlevering og montering, sier Sigurd. Vedtaket om å etablere en toveis sykkelvei på nordsiden i Fjordgata er et tema som kommer raskt på banen i prat med butikkinnehaveren. Sykkelveiplanene vil blant annet bety en omgjøring av parkeringen i gata, slik at flere parkeringsplasser forsvinner. Far og sønn Gullaksen er bekymret for følgene det vil få for varelevering og kundeparkering.
– Vi er spent på hvordan det blir med ny sykkelvei utenfor butikken. Men det skal mye til for at vi flytter herfra. Vi eier brygga, og er veldig knyttet til Fjordgata, sier Sigurd.
Interiørgata
Det er lenge siden Fjordgata ble kalt «interiørgata», med hele syv møbelbutikker bortover gata. Den gangen folk brukte mye tid på å dra innom flere butikker når de skulle ha ny sofa eller seng. I dag er det kun Soveromsbutikken Sengemakeriet som er igjen av de opprinnelige møbelbutikkene, og mye av møbelsalget foregår – i likhet med andre varesegmenter – på nett.
– Kombinasjonen nettbutikk og butikk er nødvendig i dag. To tredeler av salget vårt foregår via nettbutikken, sier Andreas.
– Og så kan vi det vi holder på med. Det tror jeg er grunnen til at vi har klart å holde på så lenge, skyter Sigurd inn.
Fremdeles er det mange som foretrekker å handle fra butikken i Trondheim fremfor på nett. Det er noe med det å kunne se, ta og føle på varene før man kjøper. Kundene er alt fra studenter som skal kjøpe seng til hybelen til godt voksne.

– Det er hyggelig når folk kommer tilbake til oss etter å ha slitt ut senga de kjøpte for over 30 år siden. Hos oss får de skreddersydde løsninger. De kan fritt velge hvilken madrass de vil ha til senga. Vi tilbyr også befaring hjemme hos kundene, sier Sigurd.
Butikken fører kvalitetsmerker som blant annet Hilding, Halvor Bakke, Gant og Høie, og har et eget showroom i Fjordgata 49, med utstilling av sovesofaer fra danske Innovation Living. I tillegg har den spesialisert seg på plassbesparende møbler, slik som sovesofaer og skapsenger.
-Dette er noe det blir mer og mer av. En skapseng kommer med ulike løsninger og kan romme alt mulig. Sofa, skrivepult eller garderobe, forklarer Sigurd og demonstrerer hvordan en sofa blir forvandlet til en dobbeltseng ved å trekke ut sengen fra veggen. En annen spesialitet er vannsenger. Etter noen rolige år, har salget av vannsenger tatt seg opp igjen, forteller Sigurd.
– Vannsengene i dag er dempet, noe som betyr at de blir mye roligere. I stedet for treverket rundt, kommer de nå med en skumprofil slik at de er enklere å holde rene, og det er lettere å komme seg inn og ut av senga, forklarer han.
Ting i Transit
I gjenbruksbutikken Transit i Fjordgata 56 er det dårlig med vannsenger, men desto mer av retro-møbler, interiør og dingser som venter på å få nytt liv i nye hjem. Møbler i transit, med andre ord.

Daglig leder Gitte Harrang og samboeren Robert Leite flyttet butikken fra Kjøpmannsgata til Fjordgata i mai i fjor, og har siden holdt til i lokalene som tidligere huset Sportsbua. Her finner du retroklær, kaffeservise som minner om det bestemoren din hadde, DVDer og VHS-kassetter, platespillere, lamper, teak-møbler, gamle skoleplakater og mye annet artig.
– Det er veldig artig når folk kommer inn og sier at de finner gamle barndomsminner, sier Gitte.
Kaffebar og uteservering
Nylig utvidet samboerparet driften med å åpne kaffebar i lokalene. Det spesielle med kafeen er at nesten alle møblene er til salgs. Interiøret er også gjenbruk. Kassarullene kommer fra nedlagte Indiska, disken er fra Kremmerhuset i Nordre gate, lampene er reddet fra gamle Barmuda, og en skinnsofa har tidligere tilhørt Sparebank1.
– Nesten alle møblene i kafeen er til salgs. Unntatt de oransje stolene. De er så gode å sitte i, men finner vi noe vi kan erstatte de med, kan det hende de blir lagt ut for salg, sier Gitte.

Hun forteller at det meste i butikken kommer fra private hjem. Hennes ønske er at flere bedrifter tar kontakt med butikken når de skal kvitte seg med møbler. I stedet for å kaste, kan møblene repareres og gjenbrukes.
Trondheims Grünerløkka?
Det første året i Fjordgata har vært spesielt med tanke på koronaen, men Gitte og Robert synes det har gått over all forventing, tross alt.

– Det hadde jo vært artig å være her uten koronaen. Men vi har gutset på og åpnet kaffebar. Vi vil også søke om å ha uteservering. Når det er sol er det kjempefint her. Og vi kunne tenkt oss flere bruktbutikker i Fjordgata, som et slags Grünerløkka i Trondheim, sier Gitte og Robert entusiastisk.
Populære Panduro
Tre brygger lenger øst, i Fjordgata 50, holder hobbybutikken Panduro Hobby til. Det har den gjort i hele 19 år – like lenge som butikksjef Marita Mørch har jobbet her. Flere av de ansatte har lang ansiennitet, og kjenner derfor kundene godt. De fleste ansatte er av typen som liker å «pusle med forskjellige ting», kan Marita fortelle. Selv er hun utdannet i søm.

– Det er mange som kommer hit for å få råd og veiledning. Spesielt under koronaen har vi solgt mye maling og lerret. Det er nok mange nye kunstnere som har vært her og handlet. Mange kommer tilbake og viser frem det de har laget. Det er jo veldig koselig å se at det har blitt til noe, sier butikksjefen.
Tik Tok-trender
Hun forteller at bestselgeren akkurat nå er tekstilfarger. Russen og ungdommen skal farge klær, og noen vil bare fornye et klesplagg. Marita forsikrer at de har et rikt utvalg farger, men husker godt en periode da «alle» skulle ha fargen brun.
– Det var ei på det sosiale nettverket TikTok som farget buksa si brun. Da skulle alle andre gjøre det også, humrer hun. Strikking og brodering er andre populære hobbyer som de merker effekten av i hobbybutikken. Og da skoler og barnehager stengte under korona-utbruddet i fjor, var det mange som begynte med perling for å ha noe å holde på med.

– Det er nesten litt flaut å si det, men det siste året har vært veldig gunstig for oss. Vi har hatt en god økning i salget, sier Marita. Hun peker på at det ikke finnes mange andre hobbybutikker i sentrum, og tror dette er noe av årsaken til at de har kunnet drive butikk på samme sted i så mange år.
– Vi er nok et av trekkplastrene i gata, sier hun.
Meksikansk feeling hos Frida
Siste stopp på turen fører oss over til andre siden av Fjordgata, til den meksikanske restauranten Frida Restaurant, som er oppkalt etter den meksikanske maleren og etter hvert kultfiguren Frida Kahlo. Her har Oscar Jimenez og Guillermo Lopez servert trøndere en smak av det ekte meksikanske kjøkkenet siden 2007.
Både Oscar og Guillermo er utdannet kokker, og begge har vært delaktige i utformingen av menyen. I dag henter de både kokker og råvarer fra Mexico.
– Vi importerer for eksempel diverse chilli-krydder og mais fra Mexico. Maisen bruker vi til å bake lefser og til å lage nachochips. Det er krydderet som gjør at maten har en autentisk meksikansk smak, sier Guillermo.

Ingen fredagstaco
Fredagstacoen må du derimot se langt etter. Til det har de altfor stor respekt for den ekte meksikanske tacoen. I stedet tilbys det en rett basert på taco eller taco som forrett. Er du ikke så erfaren med meksikansk mat, kan det være lurt å starte med en sharing plate, der du får litt av alt fra det meksikanske kjøkkenet.
Og tro ikke at det kun er menyen som er autentisk. Alt av møbler, malerier, lamper, glass og pyntegjenstander er håndlaget i Mexico.
– Hvordan har det så vært å drive restaurant i Fjordgata i så mange år?
– Det tok litt tid i starten, men nå har trønderne fått smaken for det meksikanske. Vi har gjester som har kommet hit siden vi åpnet. Det er artig når det kommer folk fra Mexico inn døra og sier «oi, det er akkurat som i Mexico». Og så er det mange nordmenn som har vært i Mexico som sier de får samme opplevelse her som i Mexico, sier Oscar.
