Gå til innholdet

Hvordan lage eltefritt brød i jerngryte

De fargerike jerngrytene fra Le Creuset er ikke bare til pynt. Fra den nyåpnede Le Creuset-butikken i Nordre gate har vi fått oppskrift på, etter sigende, verdens beste eltefrie brød.

Grytebrød med knasende, sprø skorpe. Foto: Le Creuset
Trenger du jerngryte? Hos Le Creuset har du mange lekre farger å velge mellom. Foto: Monica Bye Gjertsen
Her, i Nordre gate 12, finner du Le Creuset Foto: Monica Bye Gjertsen

Trenden med eltefrie brød har gitt de tradisjonsrike jerngrytene fra Le Creuset et godt oppsving de siste årene. Det samme har langsom-matens inntog i det norske kjøkkenet.

Matlagingstips
Le Creuset åpnet egen butikk i Nordre gate den 10. desember 2015, med et bredt spekter av varer til kjøkkenet og spisebordet. Responsen har vært veldig god. Butikken åpnet på et ideelt tidspunkt før jul, sier butikksjef  Therese Kristine Stenersen. Mange av dem som har vært innom butikken har skrytt av sortimentet og gode matlagingstips. Ett av tipsene har vi fått gleden av å bringe videre. Her er oppskriften:


VERDENS BESTE BRØD

Ingredienser
6 dl vann
5 g gjær
1 ss salt
2 ss honning
625 g hvetemel
1 dl solsikkekjerner

Slik gjør du

Rør gjær og vann sammen. Tilsett salt, honning og mel, og rør rundt med en sleiv. Deigen kan tilsettes pinjekjerner, gresskarkjerner, revne gulrøtter, rosiner eller krydder etter ønske. Deigen skal være svært smidig og våt.

Sett deigen til heving i romtemperatur over natten (i minst 12 timer). Vend deretter deigen 3–4 ganger med en sleiv og sett den til heving igjen et par timer i bollen.

Sett støpejernsgryten på en rist i ovnen og varm den opp til 250 ° C. La gryten stå i den oppvarmede ovnen i minst 15 minutter før deigen helles i, slik at brødet slipper gryten lett. Dryss eventuelt solsikkekjerner, havregryn eller andre kjerner i bunnen av gryten, så brødet får en sprø bunn.
Hell den smidige deigen direkte fra bollen og ned i den varme gryten.

Bak først brødet i ovnen i 30 minutter med lokket på.
Deretter fjernes lokket, og temperaturen stilles til 210 ° C. Brødet bakes videre i 10–15 minutter uten lokk. La brødet hvile i minst 30 minutter før du skjærer det ut.
Vel bekomme!

Le Creuset holder til i Nordre gate 12. Mer om butikken her

Foto: Monica Bye Gjertsen
Tekst: Trond Sortland Kuldvere
Oppskrift: Le Creuset, Nordre gate