Gå til innholdet

Bare i Midtbyen: Blomster i Byhaven

Lyden av fuglekvitter og lukten av natur vil få de aller fleste til å slappe av og trekke pusten ekstra dypt. At man finner den samme roen i en butikk er en uventet, men fantastisk opplevelse. Velkommen til Blomster i Byhaven, Trondheims eldste blomsterbutikk.

Birgithe og Kirsti ønsker velkommen til Blomster i Byhaven, Trondheims eldste blomsterbutikk.

Takk for opplevelsen!

- E det fugla æ høre?

En kunde kommer inn i butikken med hodet hevet mot taket, og et forundret uttrykk i ansiktet. Søkende etter kilden til lyden, kommer kunden lenger inn i butikken og ser seg rundt i lokalet som er møysommelig dekorert med blomster, planter og minitrær.

- Vi spiller fuglelyder fra Youtube, forklarer en av butikkens tre innehavere Kirsti til kunden. Vi hadde faktisk ekte fugler i butikken for noen år siden, og det var kjempekoselig og definitivt et trekkplaster. Nå spiller vi av kvitringen digitalt, og det skaper en særegen stemning i butikken.

- Vi har hatt kunder som etter handelen takker for opplevelsen, forteller Kristi med et stort smil.

Butikken har de selv innredet fra topp til tå, og ulike typer planter og blomster henger fra tak, kryper opp langs veggene og dekorerer hvert et hjørne av det frodige lokalet. Et stort selvlaget kirsebærtre pryder inngangen, og en hel vegg er dedikert til utallige typer potteskjulere og vaser. Midt i butikken bugner et blomsterhav i ulike farger og fasonger – både ekte vare og jukseplanter.

- Vi har tenkt på de som er allergiske mot planter. Det fine med de falske blomstene og plantene vi har her, er at man nesten ikke ser at det er juks, smiler Birgithe.


31786539_10155732716672496_1002072503595565056_n
FARGEGLEDER: Små detaljer kan gjøre mye for et rom. Hva med å pynte opp med disse herlighetene?

Med pågangsmot og engasjement

Kirsti, Birgithe og Evalena er alle tre innhehavere av blomsterbutikken, og er utdannede blomsterdekoratører med fagbrev. For 10 år siden, midt i den dypeste finanskrisen bestemte de seg for å satse på en egen butikk i Midtbyen, og kjøpte butikken som den gang het Moum. Starten var ikke enkel, og i løpet av det første året de var butikkeiere gikk 7 blomsterbutikker konkurs i byen.

Hva er oppskriften på å klare seg gjennom tøffe tider?

- Vi hadde flust av engasjement og pågangsmot, og bestemte oss for å være litt annerledes enn konkurrentene våre. Dette gjorde vi ved å ta inn litt andre planter, tilby totalpakker og rett og slett skape en god butikkopplevelse for kundene våre, forteller Birgithe.

- Det er viktig for oss å inspirere kundene våre til dekorering av uteområdet eller innendørs, og da bruker vi mye tid på å skape ulike typer miljø i butikken, slik at man lettere ser det store bildet, sier Kirsti, og viser oss rundt.

I tøffe tider er også gode kolleger et must. Kirsti, Birgithe og Evalena har jobbet sammen i snart 20 år, og ser ikke på jobben sin som en jobb.

- Det er kanskje litt klisjé, men vi har en oppriktig lidenskap for jobben vår alle sammen, og vi elsker virkelig det vi driver på med, forteller Birgithe.

- .. og hvis noen har en dårlig dag på jobb, eller trenger litt overbevisning, er det bare å tilby skuldermassasjer, ler Kirsti og klyper litt tak i Birgithe.

31870881_10155732716507496_9202745739883577344_n (1)

31819184_10155732713797496_5050079579507523584_n
INSPIRERENDE MILJØ: Kirsti er opptatt av å skape inspirerende miljø i butikken til inspirasjon og glede for kundene.

Blomster til enhver anledning

Dere skaper et miljø for å inspirere andre, men hva er det som inspirerer dere?

- Vi gjør mye research for å hele tiden være oppdatert på de nyeste trendene og bevegelsene i markedet. Instagram og spesielt Pinterest er en viktig kilde til inspirasjon, forteller begge to. Butikken er ikke tilknyttet en kjede, og dette gir frie tøyler for oss til å gjøre akkurat det vi vil.

Ekspertene fra Blomster i Byhaven blir ofte forespurt fra andre bedrifter i byen om å lage flotte oppsatser som kan stå i salongen, restauranten eller butikken, og de har bidratt til et lekkert innemiljø for både Stas Hår og Bryn, Onkel Henry, og Fagn.

Hva er det beste med å jobbe med planter og blomster?

- Å få kunne være kreativ, lage, kjenne og lukte, sier Kirsti. Vi lager oppsatser til alle anledninger, begrensningene ligger ofte kun på kreativiteten her.

31598689_10155732716137496_2202869892686807040_n
SØR-AFRIKANSK SKJØNNHET: Protea er en av de spennende blomstene du finner i butikken til Kirsti, Birgithe og Evalena.

Bohemen og kaktusen

Videre forteller hun at når de lager blomsteroppsatser ser de på farger og proporsjoner som går godt sammen, samt trender og sesong.

Hva er trendy i år?

- Vi ser at det nå er grønne planter som gjelder. Gjerne store og enkle planter med et ”røft” uttrykk som for eksempel gummifiken eller kaktus. I tillegg er det ”bohemske” blomster med farger og spesielle planter blitt veldig populært. For å nevne én, så er blant annet Sør-Afrikas nasjonalblomst Protea spennende for tiden.

Hvorfor kjøpe blomster i gave?

- Fordelen med å kjøpe planter til noen er at gaven bare blir finere og finere, og dét er ikke så verst, avslutter Kirsti.


31519830_10155732716337496_8658880774289752064_n
PLANTER SOM VARER: Ikke alle planter har en varighet på noen få uker. Denne sukkulenten trenger svært lite vann, og er veldig dekorativ.


VISSTE DU AT?

- Planter er godt for innemiljøet og fungerer som et naturlig, rensende filter for løsemidler fra for eksempel rengjøringsmidler og duftlys.

- Blomster i Byhaven er en del av Interflora. Det vil si at du kan sende blomster verden over fra butikken.

- Planter trenger mat, ikke bare drikke. Vann plantene dine på faste vannedager, og husk å gi både gjødsel og godt lys, da varer plantene dine lenger.

- Forskning sier at folk som har mye planter hjemme blir mer harmoniske og gavmilde.

Les mer: Midtbykortet ditt kan du bruke hos Blomster i Byhaven og 260 andre brukersteder
Les mer: Blomster i Byhaven er en av mange butikker i Byhaven
Les mer: Shoppe i Midtbyen? Her finner du alle butikkene