Gå til innholdet

Bare i Midtbyen: Etikken

Etikken er en ideelt drevet familiebutikk med miljøvennlige, menneskevennlige og dyrevennlige dagligvarer og gaver. Et lite supermarked for den etisk bevisste, og en himmel for sjokoladeelskere, te- og kaffeentusiaster. 
Midtbyens beste utvalg av te? (Foto: Monica Bye Gjertsen.)
- Diyar er blitt så stor som dette på varer herfra, sier Zana og peker på sønnen sin på snart 2 år, som er med foreldrene på jobb i dag. Zana og Irén, moren til Diyar, driver butikken sammen. Da han lå i magen begynte vi å ta inn barneklær og barneprodukter, sier Irén. 

- Vi har også babyleker og smokker i naturgummi, samt stelleprodukter for baby fra blant annet Lykkelig som Liten.

Helt ferskt mel
På butikkens egen mølle kan du male ditt eget mel fra et utvalg av flere ulike kornsorter i løsvekt. På valsen kan du valse gryn til din egendesignede frokostblanding. Den kan du supplere med butikkens tørkede frukt og nøtter.

- Når du maler kornet selv, får du helt ferskt mel. Da smaker baksten bedre og du er sikker på at du får med deg alt som er av vitaminer, mineraler, proteiner og det sunne fettet, sier Zana.

Få rabatt

Hvis du har med egen emballasje får du 5 % rabatt. Noen kommer med bokser og glass, andre bruker om igjen papirposene de fikk varene i forrige gang. Alt er lov.
Langs en vegg står store dunker med forskjellige vaskemidler du kan fylle over på din medbragte emballasje. 

Hjelp til å senke plastforbruket

Foruten å gi deg rabatt når du har med egen emballasje, selger Etikken også mange ting som hjelper deg på veien mot et liv fritt for engangsemballasje.

- Vi er stolte over å ha Norgesagenturet for ONYA, sier Zana. Det gjør det blant annet mulig å tilby gode alternativer til engangsemballasje på handleturen.

At det er lurt å bruke handlenett i stedet for bæreposer, kjenner de fleste til. For de som heller vil ha varene på ryggen har ONYA  en sammenleggbar handleryggsekk som tar liten plass og er lett å ha med seg.

Les også: Gulating ølutsalg kan hjelpe deg å spare emballasje 

Neste skritt kan være å erstatte de små, gjennomsiktige posene du plukker frukt og grønnsaker i med små handlenett/fruktnett. En tilleggsfordel med disse er at de er fulle av små hull, slik at frukten får puste. Felles for produktene er at de er laget av resirkulerte plastflasker.

Matpakkeduk og silikonkaffekopper

- Og så har vi produkter for mat og drikke i farta: Med matpakkeduk får du det beste fra matpapir/folie og matboks. Den er gjenbrukbar som en matboks, og du kan brette den ut til en duk, akkurat som med matpapir. Da slipper du å legge maten på skitne overflater. Og så har vi silikonkopper som du kan ha med deg på kaffebar, så du slipper å få med engangskopper on the go. Drikkeflasker har vi selvfølgelig også.

Sjokolade
Hvis du hadde fordommer om at en butikk med økologisk og rettferdig profil, bare selger kjip helsekost, må du tro om igjen. Utvalget av sjokolade er både stort og fristende, med smaksvarianter og merker du ikke finner andre steder.

Kaffe 
Kaffen kan du selvsagt få både fair trade og økologisk og du får gjerne en smaksprøve å kose deg med mens du går på skattejakt i hyllene. Du får kjøpt den både malt og som hele bønner. Har du ikke kaffekvern hjemme, kan du også male dem i butikken. Kaffen smaker ekstra godt når du vet at de som har dyrket og høstet den har skikkelige arbeidsforhold og får ordentlig betalt for jobben.

Te
Er du mer glad i te? Hyllene er fulle av te fra Yoga, Pukka og Clipper i alle slags smaksvarianter. Prisene er også konkurransedyktige. Pukka-te får du for eksempel for kr 50,- per pakke.

Kakao
Etikken har også et rikt utvalg av kakaoprodukter til bruk i varme og kalde drikker, kaker, desserter og hjemmelaget sjokolade. 

Pålegg
Nøttesmør er mer enn peanøttsmør. Irén anbefaler cashewnøttsmør blant alle variantene. Etikken har også mye annet godt å ha på brødskiva. En fellesnevner er at det ser godt ut og at det passer utmerket til et plantebasert kosthold.

Vegetar- og veganmat
Butikkhyllene innbyr nemlig til skattejakt for vegetarianere, veganere og alle som ønsker å spise mer mat som er basert på planter. Her finner du kokosbasert vegansk ost til bruk på for eksempel pizza, kartonger med veganske "egg", veganske pølser og vegansk postei, i tillegg til et stort utvalg av av økologisk pasta, ris og sauser til middagen.


Skjermbilde 2017-03-22 kl. 10.20.19
- Diyar er blitt stor ved hjelp av varer fra Etikken.

Pleie og skjønnhet
Hyllene er også fulle av naturlige alternativer til alt du trenger til hud-, hår- og kroppspleie. Til og med naturlig og økologisk sminke, hvor den sparsomme emballasjen er laget av av resirkulerte materialer, er det blitt plass til. Du får også kjøpt nedbrytbare tannbørster og flere typer økologisk tannkrem. 

Nesten 100 % økologisk
I glass og ramme bak disken henger synlige bevis på Etikkens øko-bevissthet.
Dette er sertifikater fra Debio som viser at minst 90 % av omsetningen består av økologiske varer. 

 - I fjor omsatte vi 96 % økologisk, sier Zana. Vi tror det gir en ekstra trygghet for kundene våre å vite at Debio jevnlig kontrollerer den økologiske profilen vår.

Hjemkjøring
Etikken er en non-profit butikk og alt overskudd fra omsetningen går derfor enten tilbake til driften eller til veldedige formål. Irén og Zana tenker både på muligheter for å utvide driften, og kanskje også drive egne prosjekter i fattige land. Akkurat nå jobber de med å utvikle en ny nettside. Når den blir lansert vil de også tilby hjemkjøring i Trondheimsområdet, selvsagt med elbil.

Her er Etikkens butikkside
Gulating ølutsalg har åpnet på Byhaven
Her er flere butikker du bare finner i Midtbyen

Foto: Monica Bye Gjertsen
Tekst: Trond Sortland Kuldvere


Først til mølla! På Etikkens egen mølle (kvern) kan du male ditt eget mel. Med valsen til høyre kan du lage gryn til frokostblandingen. Fordelen? Du er sikret at alle de sunne stoffene i kornet blir med deg hjem. (Foto: Monica Bye Gjertsen.)
Når du har med egen emballasje, får du 5 % rabatt på alt som er i løsvekt. (Foto: Monica Bye Gjertsen.)