Gå til innholdet

Bare i Midtbyen: Kulturkvartalet i Søndre gate feirer 1-års jubileum!

Ta turen til Kunsthall Trondheim, SELLANRAA Bok & Bar, Litteraturhuset og folkebiblioteket.

Mye er skjedd siden den storslåtte åpningen med Dronning Sonja i september 2016 da det nye Kulturkvartalet i Søndre gate så dagens lys. Utstillinger og arrangementer i Kunsthallen har engasjert Trondheimerne og bidratt til debatten om kunstforståelse i byen. Litteraturhuset har gjennomført utallige spennende samlinger med ulike temaer, mens SELLANRAA Bok & Bar er blitt en snakkis med sine spennende og ekte smaker.

Sellanraa4

Vi har tatt oss en prat med svenske Helena Holmberg, direktør for Kunsthall Trondheim, og danske Carl Martin Faurby, som er programkurator og produksjonsleder.

- Kunsthallen skal være et sted der det går an å få ro, hvor man kan ta en pause fra en hektisk hverdag, hvor man kan ta seg tid til å bruke hodet til noe annet, sier Carl Martin engasjert. Samtidig ønsker Kunsthallen å være en sosial plass, et sted man kan ta med venner, kollegaer eller kunder på en fordrink eller kveldsarrangement i nye rammer. Rammer som både utfordrer og gjør de besøkende nysgjerrig. Omvisinger med forklaring om kunsten åpner øynene for samtidskunst som ofte kan virke utilnærmelig og uforståelig.

Helena forteller at det første året har gitt mange nye erfaringer om hvordan man blir sett og forstått. 50-60 arrangementer i løpet av våren har gjort Kunsthallen kjent og besøkende hat hatt mange positive opplevelser. – Våre utstillinger skal ha høy kvalitet, samtidig som de skal ha en lokal og internasjonal kobling. Vi håper at de oppfordrer til diskusjon av aktuelle samfunnsspørsmål som klima, bærekraftighet og urfolk. - Det er de tre hovedområdene til Kunsthallen frem til 2019, – påpeker Helena.

Kunsthall2

Med sin gode plassering  i hjertet av Midtbyen, i den gamle brannstasjonen, kan et besøk i Kunsthallen kombineres med møter, shopping og middager. Under Kulturnatten i Trondheim den 15. september feires 1-års jubileet med omvisning i den nye utstillingen ”Et Nytt Vi”,  spennende filmscreening og party på kvelden. Da håper begge på mange besøkende og at det blir dans og stemning til musikken som DJene spinner. For også dette skal en kunsthall kunne brukes til.

For å tiltrekke familier har Kunsthallen gratis inngang for alle under 18 år, og for alle på tirsdager. Den har åpent til kl. 18 tirsdag-søndag, mens på torsdager er det åpent til kl. 20. I helgene arrangeres ofte barneaktiviteter i samarbeid med ReMida-senteret eller teaterforestillinger for de minste. For mer informasjon, se www.kunsthalltrondheim.no

Rett ved siden av Kunsthallen ligger SELLANRAA Bok & Bar. Denne unike kaféen har etter kort tid funnet sin posisjon i Midtbyen. De fem eierne Tore, Christina, Eirin, Frederic og Christina har bakgrunn fra Dromedar og Credo samt design- og kunstmiljøet. Sammen har de skapt et sted med fokus på håndverk, jordbruk og gjestfrihet. 

Sellanraa3

Det serveres frokostretter og kaffe fra kl. 7.30 hver morgen. Senere på dagen frister en meny med smakfulle lunsjretter og kaker. Her er det fokus på sesongbaserte råvarer og grønnsaker. Grønnsakene spiller faktisk hovedrollen på tallerkenen, fisk eller kjøtt er ”bare” tilbehør. Mottoet er bærekraftighet, kortreist og høy kvalitet. Menyen overrasker hver uke med nye spennende retter hvor produktene fra lokale leverandører som for eksempel Grindal Ysteri, Fannrem Gård og Max-Korn på Tautra løftes fram. Hva med å prøve en hjemmelaget rabarbra- eller solbærbladsaft? 

Mens man nyter de gode smakene er det mulig både å nyte fotokunsten på veggene, lese den ene eller andre kunstboken eller kjøpe med seg bøker hjem. En hel vegg er fylt med bøker. Se www.sellanraabar.no eller følg FB siden for å la deg inspirere.

I tilknytning til Kunsthall Trondheim og SELLANRAA Bok & Bar, og med passasje til folkebiblioteket, ligger Litteraturhuset. Litteraturhuset er ikke et eget hus, men bruker lokaler på Sellanraa, folkebiblioteket og andre arener i byen.

Litteraturhuset i Trondheim leverer arrangement av høy kvalitet innen litteratur, og er en arena for samfunnsdebatter og forskningsformidling. Tematisk sett ønsker de å favne bredt. Litteratur skal selvsagt stå sentralt, med blant annet opplesninger, bokbad og arrangement i forbindelse med bokutgivelser. Mer informasjon finner man på www.litteraturhusetitrondheim.no.

I umiddelbart nærhet til Kulturkvartalet ligger både Vitensenteret med sin nye spektakulære 3D-Planetarium samt Tordenskjoldparken ved Vår Frue Kirke med minnestedet etter 22.juli. Man kan fort få tiden til å gå ved å utforske alt det Kulturkvartalet har å by på!