Gå til innholdet

Bare i Midtbyen: M. Sommer

M. Sommer Possementforretning i Thomas Angells gate er like gammel og tradisjonsrik som det gammelkoselige navnet på skiltet over døra tilsier. Men når du kommer inn kan du se at den er godt tilpasset livet i 2016.

Har du lagt merke til denne butikken og lurt på hva i all verden possement er?
Nå som det er blitt trendy med gjenbruk, reparasjon og redesign er det ingen tvil om at butikken har en stor kundegruppe. Det vises også godt når vi besøker butikken en tirsdags formiddag.

Populær butikk med stort utvalg
Her er det et jevnt tilsig av folk i alle aldre og begge kjønn. Behovene og spørsmålene er mangfoldige. De trenger for eksempel knapper av en bestemt farge, fasong og størrelse, ei nål som er god til å sy i ull med, eller strykebånd til å legge opp gardiner. Her finnes det meste du kan trenge til håndarbeid, reparasjoner og små hobby- og designprosjekter.

Hva er egentlig possement?
Ordet kommer fra latin: possemano, som betyr «det som passerer gjennom hånden».
Ordet er brukt som en fellesbetegnelse for knapper, pynt, dusker, bånd, snorer, og frynser til bruk på gardiner, møbler, uniformer og andre klær fra 1600-tallet og fremover. Dette er ganske beskrivende for vareutvalget hos M. Sommer. I tillegg får du nål og tråd, strikkepinner, heklegarn, perler, motivmerker, strykebånd, glidelåser og mye, mye mer. Besøk butikken og se selv.

- Det vi ikke har kan nesten ikke skaffes, sier Butikksjef Judith Samstad

Det er bare å se seg rundt i butikken og konstatere at hun må ha rett.
Har du for eksempel mistet en sånn klikkspenne til tursekken, kan du finne en ny her. Det samme gjelder hvis du har en glidelås som egentlig fungerer, men er vanskelig å bruke på grunn av at den lille dingsen man drar glideren med er ødelagt. Trenger du en helt ny glidelås? Ikke noe problem det heller.

Knapper i rør
En possementforretning med selvrespekten i behold har selvsagt et svimlende utvalg av ulike knapper. Her finner du en hel vegg med knapper i alle farger, størrelser og fasonger. For å gjøre det oversiktlig er alle knappene lagt i rør. Finn din knapp, ta med røret til kassa og si hvor mange du vil ha.

Bestselgeren er bånd
Judith kan fortelle at bånd er det de selger aller mest av.
-Bånd kan brukes til utrolig mye forskjellig, til forskjellig håndarbeid, til dåp, pynt av biler til bryllup, og juletrepynt, bare for å nevne noe. 
En annen populær varegruppe er glassperler som blant annet kan brukes til armbånd, kjeder, ringer, klaver, interiørideer og dekor på tekstiler.

Midtbykortet
Frister det å kjøpe en gave herfra, samtidig som det er vanskelig å velge? Kjøp Midtbykortet, gavekortet som kan brukes både her og på 250 andre steder innen shopping, mat- og kulturoppleveleser.

Andre butikker du kanskje liker
Et lite steinkast unna M. Sommer ligger Bookbinders Design, butikken for deg som liker papir, design, farger og orden.
Beveger du deg videre til Olav Tryggvasons gate, kommer du til Norway Designs, med egen papiravdeling som har alt for deg som vil lage noe av papir., eller hva med litt innekos med slaktertråd og rolig jazz?

Foto: Monica Bye Gjertsen
Tekst: Trond Sortland Kuldvere
Med knappene i rør, blir det ikke rør i knappene.
Judith og Trine har orden på sysakene og hjelper deg å finne akkurat det du trenger.