Gå til innholdet

Bare i Midtbyen: Outland

I nye lokaler på gateplan i Jomfrugata finner du Outland: et sted hvor både kreative sjeler med eksepsjonell fantasi og «den vanlige mannen i gata» finner sammen i et spennende og magisk univers med spill, litteratur, fantasyfigurer og verdifulle samleobjekter.

Glad i brettspill? Outland har over 250 ulike typer spill du kan bryne deg på. (Foto: Monica Gjertsen // Midtbyen Management)
- Vi er Norges største butikk for ”nerdekultur”, ler butikksjef Kim Hikaru. Hit kommer kreative folk og ”vanlige mennesker” som enten allerede interesserer seg for noe spesifikt, eller som via tv-serier som The Big Bang Theory har hørt om noe som trigger nysgjerrigheten.

Outland startet i utgangspunktet som en bokhandel, men har utviklet seg til å bli en spesialbutikk innen fantasykultur, og består nå av 10 butikker på landsbasis og et eget forlag.

Outland6
NYTT LOKALE: Butikksjef Kim Hikaru utenfor det nye og flotte lokalet i Jomfrugata. Butikken flyttet i september ut fra Mercursenteret og inn i dette lokalet på bakkenivå. (Foto: Midtbyen Management)

Flere og flere fatter interesse

Selv om Outland i mange år har hatt en svært trofast kundebase, har nye trendmønster og påvirkninger som kommersielle tv-serier og spill, gjort at flere og flere nye kunder nå har fått en interesse for blant annet brettspill, Manga*, tegneserier, Cosplay*, lego, Marvel, DC Comics og litteratur.

- Det synes vi er innmari gøy, forteller Kim. Å være ansatt i Outland er for mange deres ”jobby”, altså hobbyen kombinert med jobb, og det å kunne dele sin egen kunnskap og interesse med andre er kjempeartig!

Skjermbilde 2018-09-12 kl. 15.35.07
NINJA TURTLES: Drakten helt til venstre er laget av Kim Hikaru og en samarbeidspartner. Drakten ble brukt i filmen "Ted 2". (Foto: youtube)

Når Hollywood ringer

I tillegg til en enorm kunnskap om den svært innholdsrike fantasy- og spillverdenen har også butikksjef Kim Hikaru erfaring med Hollywood – en liten bit av det i allefall.

- Jeg bygger selv figurer, og har blant annet bygget en Iron Man-drakt i 1:1 størrelse. I tillegg bygde jeg i samarbeid med en venn i USA noen Ninja Turtles-drakter. Disse ble fanget opp av produsentene av filmen ”Ted 2”, og to av draktene som brukes i filmen er det vi som har laget.

Det er lov å være stolt av det?

- Absolutt! Det er jo enormt kult, og det viser kanskje at selv om Norge er lite på kartet så kan man komme langt med interessene sine hvis man viser det fram og gjør det synlig for andre. Stigmaet rundt det å lese tegneserier, spille spill og lage kostymer forsvinner sakte men sikkert, og det er veldig flott! Kreative mennesker er jo ofte gode problemløsere, og dét alene er jo flotte kvaliteter, understreker Hikaru.

Outland4
IRON MAN: Slike figurer i 1:1 størrelse selges ofte til samlere som er spesielt interesserte i disse typer objekter. Kim Hikaru har selv bygd en slik figur. (Foto: Midtbyen Management)

Taksterer og selger unike og verdifulle samleobjekter

Som spesialist har Outland mulighet til å hjelpe til med verditakst på ulike merkevarenavn. Hvis de ikke har mulighet til å hjelpe til selv med spesifikke objekter, henviser de ofte kunder til andre aktører som kan hjelpe med kunnskap og videresalg.

- Vi har faste kunder som samler på spesifikke ting, forteller Kim. En av våre stamkunder samler på lyssverd! Det er jo enormt artig, og vi gjør alt vi kan for å hjelpe han med nye tilskudd til samlingen. I tillegg kommer de som samler på Magic The Gathering-kort, spesielle ”props” fra filmer og spill, vintage spill, gamle Nintendo-maskiner osv. Mulighetene er uendelige, egentlig. Man kan jo samle på alt!

I Outlands verden med unike samleobjekter er det ofte store verdier i omløp, og Kim forteller om en gang de fikk besøk av en kunde som ville ha hjelp til å se gjennom en Magic The Gathering*-samling. I denne kortsamlingen ble det funnet ett av de høyeste taksterte kortene, et Black Lotus Alpha. Sjeldne kort selges for svimlende summer på Ebay.

- Heldigvis er det slik at for de som har samleobjekter av en slik verdi, er det mulig å forsikre dem på samme måte som du forsikrer bilen din, sier Kim.

Andre ganger har folk funnet ting på loftet av høy verdi. Kim forteller videre om en person som hadde funnet en pepsiflaske på loftet som senere viser seg å være en rekvisitt fra ”Back to the Future”- filmene. Denne ble solgt på auksjon for en ukjent høy sum, og både selger og kjøper ble svært fornøyde.

Er folk villige til å strekke seg langt for å få tak i det de samler på?

- Absolutt! Og vi hjelper gjerne med forespørsler og bestillinger!

Outland3
ZELDA: Hos Outland har de en signert bok av The legend of Zelda, og Kim er svært fornøyd med dette da han selv er fan. (Foto: Midtbyen Management)

Arrangement og opplevelser i butikk

Outland er ikke bare en spesialist innen fantastykulturen, men også en fasilitator for å samle folk med samme interesse. Kim forteller at workshops og temakvelder ofte blir arrangert i butikken, og at de har en egen etasje i lokalene sine hvor grupper kan spille sammen. De har blant annet gjennomført Harry Potter- kvelder og Cosplay-workshops.

- Og så har vi de berømte merkedagene våre som er litt ”nerdete”, men utrolig gøy; som for eksempel Batman Day den 15. september, 4. juli, og ”Free comicbook”-day den første lørdagen i mai hvert år. Alle er velkomne, både store og små, avslutter Kim.

Outland5
LEGO FOR VOKSNE: Utvalget i lego for både små og store med ulike vanskelighetsgrad er stort. Har du tålmodighet til å prøve å bygge et palass?

VISSTE DU?

- Outland har et utvalg på over 250 ulike brettspill i butikken

- Outland har et eget forlag som utgir ulik litteratur fra kjente og ukjente forfattere.

- Samler du på noe unikt? Snakk med de i butikken!

- Litteraturutvalget til Outland består i hovedsak av engelsk litteratur.

- Hos Outland kan du kjøpe Lego i løsvekt!


*Manga er navnet på tegneserier fra Japan.
*Cosplay er forkortelsen på Costume Play, også kjent som utkledning.
* Magic the Gathering er et moderne samlekortspill som spilles av to eller flere spillere med egne sammensatte kortstokker. Kort i dette spillet er ettertraktede samleobjekter og selges ofte for enorme summer.


Les mer: Outlands nettsted
Les mer: Fått et Midtbykort? Bruk det her!
Les mer: Spis i Midtbyen!