Gå til innholdet

Bare i Midtbyen: Unikko

Unikko i Olav Tryggvasons gate 4 i Trondheim er grunnlagt på kjærlighet til nordisk design med høy kvalitet og holdbarhet. Butikken har Norges største utvalg av Marimekkos ikoniske klær, interiør og metervare, men også mye fra andre designere, som Ritva Falla, Bitte Kai Rand, Nygårdsanna og Oleana.

Randi (tv) startet i 1972 Marimekko-butikken som ble forløperen til dagens Unikko. Her sammen med Anna og butikkleder, Wibeke.
Fokuset er på tidløs stil og design, ikke kortvarige moter og trender. Klærne og interiørproduktene har sine egne historier å fortelle, som personalet er levende opptatt av å formidle.

Formidling fremfor salg
Vi merker fort at de som arbeider her har en ekte interesse for design, mønstre, materialvalg og produksjonsprosesser. Anna og Wibeke blar i bøker, peker på bilder og forteller engasjert og detaljert om designere, mønstre og materialer, helt fra 50- og 60-tallet og frem til i dag. De ser seg selv mer som formidlere enn selgere.

- Det overordnede målet er alltid å gi deg som kunde mer service enn du forventer, sier butikkleder, Wibeke Krohn. Vi er her for å gi deg råd og inspirasjon og formidle opplevelsen av unik nordisk design. Vi ønsker at du skal bli kjent med produktene.

- Ingen liker å få varene dyttet på seg. Derfor ønsker vi å gi deg anledning til å tenke, og få et godt beslutningsgrunnlag før du kjøper. Det er for mye impulskjøp og overforbruk av varer med dårlig kvalitet.

 Vi hjelper deg å finne ting som passer sammen, og forteller deg hva det kan brukes til. Det er viktig for oss at du blir fornøyd med det du kjøper, at det blir brukt og ikke støver ned i skapet. Da er vi sikre på at du kommer tilbake senere.

- Vi er opptatt av at hver kunde skal oppleve å bli tatt imot med varme. På den måten har vi opparbeidet oss en base av stamkunder. Mange av dem kommer innom med jevne mellomrom selv om de ikke skal ha noe, litt for å hilse på, men kanskje mest for å se om det er noen nye varer, eller hente inspirasjon. Det gjør at vi kjenner kundene, og vet hva de liker. Vi har ofte bestemte kunder i tankene når vi er på innkjøpsreiser. 

Les også: Bare i Midbyen: Dusinvis av unike butikker 

Roser kundene sine
- Vi er glade, og stolte over å ha så mange bevisste kunder. De ønsker seg mest mulig kortreiste varer og stiller høye krav til materialene, og produksjonsmetodene. Mange er opptatt av bærekraftig produksjon, at de som produserer varene skal ha gode arbeidsforhold, og at tradisjonelt næringsliv og håndverk blir tatt vare på. At designet har lang holdbarhet og høy andrehåndsverdi, hvis de skulle gå lei, er også viktig for mange. Denne kundegruppen representerer en stadig voksende motkultur mot bruk- og kast-samfunnet.

Det begynte i 1972

Forløperen til Unikko var en Marimekko-butikk som ble etablert så tidlig som i 1972 av Randi Voll. Hun er fremdeles å treffe i dagens butikk når det er behov, og når hun har lyst. Egentlig er hun pensjonert, men trives så godt med å treffe nye og gamle kunder at hun ikke greier å holde seg borte.

- Hun er en stor ressurs med sin erfaring, kunnskap og gode innspill, sier Wibeke.

Hun var selv en av kundene til Randi helt fra starten. Nå leder hun butikken som bygger videre på hennes arbeid.

Går i arv
- Dagens butikk er bygd på hennes arbeidsinnsats og relasjoner til kunder og leverandører. Butikken til Randi var på 70-tallet mange trondhjemmeres første møte med finske Marimekko. Og dagens butikknavn er hentet fra et av Marimekkos mest kjente mønstre. Unikko har en trofast kundegruppe, og interessen for god og varig design ser ut til å gå i arv. Mange av de faste kundene er barn og barnebarn av dem som handlet i butikken på 70-tallet. 

Les også: Dette skjer i Olavshallen og Trøndelag Teater i 2017


Nye merker og metervare
Siden 2014 har klær og interiørprodukter fra Marimekko fått selskap, blant annet av klær fra Ritva Falla, Bitte Kai Rand, Nygårdsanna og Oleana, interiør fra Muuto, Oleana, Rørostweed, Woodnotes og Freemover, og naturlig såpe fra Yager & May. 

Ritva Falla var tidligere klesdesigner for Marimekko. Unikko er én av to butikker her i landet som har hennes klær i sortimentet.

- Og så må du huske å få med at vi er den butikken i Norden, utenfor Helsinki, som har størst utvalg av stoff fra Marimekko som metervare. Det er perfekt til blant annet puter, duker, gardiner, klær og mye annet.


Skjermbilde 2017-03-17 kl. 09.03.14

Vindusutstillingen viser Marimekkos nyeste mønstre; Hortensia - Espalier, designet av Carina Seth Andersson. Detaljer fra mønsteret går igjen i servise og servietter, som så mange andre mønstre fra Marimekko.

Her finner du Unikko

Foto: Monica Bye Gjertsen
Tekst: Trond Sortland Kuldvere

Les også: Bare i Midtbyen: FairytaleMarimekko-mønsteret i bakgrunnen ble laget til Finlands 100-årsjubileum. Dyrene, som er hentet fra finske folkeeventyr, ble gjort levende under et lysshow på fasaden til Finlands Bank i Helsinki, tidligere i år.
Metervis med Marimekko: Unikko har landets største utvalg av Marimekko-stoff som metervare. I Norden er det bare i Helsinki du kan finne enda flere av Marimekkos 3500 ulike mønstre.