Gå til innholdet

Det første julemarkedet i Trondheim


Det aller meste har en opprinnelse, også Julemarkedet i Trondheim. Da det hele ble arrangert for første gang for 15 år siden var innholdet noe beskjedent på grunn av begrensede midler, men den gode stemningen var på plass allerede da. For julemarked, det skulle byen få, og ved hjelp av ildsjeler ble arbeidet satt i gang.

Lisbeth og Cathrine er to av ildsjelene bak tidenes første julemarked.

Så hvordan startet det hele?

Trondheims innbyggere savnet liv og røre på et ellers vintermørkt torg i førjulstiden for 15 år siden. Tilbakemeldingene var ”aldri skjedde noe”, og det var dette som sparket liv i tankene om å skape et arrangement til glede for befolkningen. Etter at Rune Kjenstad, ansatt i Trondheim Kommune, dro på en studietur til blant annet England, ble det avgjort at et julemarked var det som skulle ta plass og lyse opp i vintermørket på Torvet.

Lisbeth Fallan og Cathrine Roncale mimrer tilbake til den tiden da de to sto ansvarlig for å gjennomføre et arrangement med få ressurser og et smalt budsjett.

- Alt måtte jo være gratis, for vi hadde begrensede midler. Vi fikk mye hjelp fra frivillige og barn fra kulturskole og korps stod for underholdningen, forteller Cathrine.

Man tager hva man haver

Bodene som ble brukt på det første Julemarkedet var de samme som ble brukt til Historisk Marked på Olavsfestdagene hver sommer. De samme utstillerne som solgte håndverk på Historisk marked var også tilstede da Julemarkedet ble arrangert for første gang.

- Vi hadde fokus på kvalitet fra starten av, sier Lisbeth. Og det er jo fint å se at det har blitt fulgt opp i alle år senere, for det setter publikum pris på.

Lavvo fantes ikke, og servering var det utstillerne selv som stod for; gløgg og pepperkaker.

- Ildkurvene man kan se på Julemarkedet den dag i dag var det vi som fikk spesialbestilt fra en smed. De var og er svært flotte, og vi synes det er kjekt at de fortsatt brukes 15 år etter. Vi var opptatt av sikkerhet på det første Julemarkedet også, så vakter var utstasjonert ved alle bålkurvene for å passe på at ingen besøkende snublet og falt oppi de, forteller Cathrine.

Stemningen skulle være på plass

Selv om Julemarkedet var nytt og i liten skala, så var det hele tiden viktig for Cathrine og Lisbeth at stemningen var på plass. Det skulle lukte godt og oppleves koselig for de besøkende.

- Vi hadde faktisk hest og slede helt i starten også. Og så var det en utstiller som hadde en egen ”Lussekattvogn” på hjul! Han stekte lussekatter i denne vogna, og serverte rykende fersk bakst, mimrer Lisbeth.

Underholdningen

Selv om scenen var liten og kulturprogrammet ikke var bredt, så klarte tidenes første julemarked å kapre besøk og underholdning av tre velkjente herremenn ved navn ”The Travelling Strawberries” i tillegg til innslag fra kulturskolen i Trondheim.

- Det var gode tilbakemeldinger fra publikum, og vi tror folk var glade for at Torvet var ble tatt i bruk for et koselig arrangement selv om det var lite, og ikke varte så lenge. Julemarkedet slik det har blitt i dag, er et flott og viktig førjulsarrangement vi er stolte av å ha vært med på å starte, avslutter Lisbeth og Cathrine i kor.


Les mer: Julemarkedet i Trondheim 15 år

Les mer: 10 magiske opplevelser på Julemarkedet

Tekst: Kathrine Krane // Midtbyen Management
Foto: Monica Gjertsen// Midtbyen Management