Gå til innholdet

Her finner du vintageskattene i Midtbyen

Det finnes mange butikker med omtanke for bærekraft og gjenbruk i Trondheim sentrum. Her er en liten guide over hvor du kan handle håndplukkede vintageklær, second-hand og brukte møbler!

Hos Livid Vintage kan du gjør mange kupp! Foto: Livid Jeans

Håndplukket vintage

Det som ofte vektlegges når man definerer noe som vintage, er at plaggene bør være minst 20 år gamle og av en høy kvalitet. Vintageklær er gjerne laget før "fast fashion" kom på banen, altså masseproduksjon og kortere levetid på klær. Det blir også sagt at de i prinsippet heller ikke trenger å være brukt av andre, de kan for eksempel komme fra overskuddslager til klesprodusenter.

Det er spesielt to butikker i Midtbyen som tar vintage veldig seriøst – til glede for deg som ønsker noe flott, miljøvennlig og av høy kvalitet.

Livid Vintage 
Livid har alltid tatt et standpunkt mot overforbruket i klesindustrien, og produserer og selger derfor klær av de beste materialer slik at levetiden til hvert plagg blir lang. I butikkens underetasje i Olav Tryggvasons gate 19, finner du en innbydende og ryddig vintageavdeling som går hånd i hånd med bedriftens filosofi rundt bærekraft.

img_6884-2

Hos Livid Vintage finner du hovedsaklig klær som er produsert før 1990-årene
Utvalget består blant annet av Levi's jeans, skjorter, jakker og skinnvesker
Det kan også hende du finner Livid Jeans som er levert inn i butikken og reparert for at noen andre skal kunne bruke dem

Felles for hele utvalget i kjelleren er at alt er håndplukket med tanke på kvalitet og bærekraft. Vel verdt et besøk eller ti!

Arven Vintage 
I januar 2021 åpnet en flunkende ny vintage-butikk i Sommerveita. Innehaver Irene har alltid vært vært glad i å finne skatter i klesskapene til eldre slektninger, og navnet på butikken kommer rett og slett av at mye av det som selges der er nettopp arvet.

img_1926

En stor andel av plaggene til salgs håndplukkes fra Italia 
 Mesteparten av det som selges er unisex
Alle plagg er 20 år eller eldre
Utrykket i butikken endres i blant, ved at en ny kategori/tema får mer plass

Velkommen innom Arven Vintage i Sommerveita!

Bruktbutikker og second-hand

img_2003-2
Rikt utvalg: Inne hos Ting i Transit kan man gå rundt i timesvis og titte på utvalget.

Ting i Transit
I de svært romslige lokalene til Ting i Transit i Fjordgata 56 bugner det med ting, interiør og møbler på gjennomreise. Her  finner du ting andre ikke lenger har bruk for, og du kan levere inn det du selv vil sende videre eller få reparert. Transit fikser det slik du vil og bringer hjem til deg når det er gjort. 
 img_2017
Skattejakt: Finn pyntegjenstandene ingen andre har – på bruktbutikkene i Midtbyen. 

NMS Gjenbruk
Butikken ligger i Sommerveita og betjenes av frivillige. Her kan du finne alt mulig fra porselen til tekstil og møbler. Titt gjennom hele serviser, blondeduker og kokebøker. Butikken selger også egenproduserte stearinlys.

Brukthandleriet Sirkulus
I de gamle bryggehusene i Kjøpmannsgata ligger Sirkulus Brukthandel. Her finner du alt innen klær, tilbehør, kjøkkenutstyr, bøker og det meste du kan putte i kategorien “ting og tang”. I tillegg har de et stort utvalg av diverse møbler som kan bidra til å gjøre hjemmet ditt unikt. 
img_2133Gamle skatter på lur? Da kan du levere de i butikken. Sirkulus er også behjelpelig med å hente og bringe varer til og fra der du bor.

Pinnsvin Crossing Brukt og Antikt
Vegg i vegg med Sirkulus ligger den nye avdelingen til Pinnsvin Crossing, som noen kanskje har besøkt på Ranheim.  Kunst, bondeantikviteter og maritime ting er noe av det du finner i disse lokalene i Kjøpmannsgata.  De har også mye porselen, stentøy, keramikk og en stor glassamling.

img_2143
Spennende rariteter: Her finner du antikviteter og retro saker, samt rariteter for samlere.

Fretex Fjordgata
Svært mange kjenner til Fretex-butikkene i Trondheim. En av de tre butikkene i byen ligger i Fjordgata 40, og her finner du et stort utvalg i klær, bøker og pyntegjenstander. Hos Fretex kan du også kjøpe gavekort som du kan gi til noen som elsker å gå på skattejakt.

UFF Second Hand
20. mars åpnet UFF en ny butikk i Nordre gate. UFF Second Hand har solgt vintage og brukt i over 20 år. Deres fokus er kvalitetsplagg og trend til en god pris. Overskuddet fra butikkene går til bistandsprosjekter i Afrika og Asia.

Stilren bruktbutikk for barn

Kirkens Bymisjon Butikk
Dette er butikken for den miljøbevisste familien! I Fjordgata 9B ligger Kirkens Bymisjons brukt-barnebutikk. Alt fra brukte klær, sko, leker, bøker og annet tilbehør til barn i alderen 0-16 finner du her.

img_2087
img_2072
Lever det du ikke bruker: Her sorteres og vaskes donasjoner på huset, blant annet av ungdommer som får arbeidstrening i butikken.

Enten du elsker vintage, er miljøbevisst, liker å spare penger eller er en skikkelig gjenbruksentusiast – så er de fleste enige om at det er smart å handle brukt!