Gå til innholdet

I hjertet av Trondheim

Midt i bylivets mylder finnes også de rolige stundene og øyeblikkene som oppstår idet du får øye på forbløffende kunst, imponerende arkitektur eller den perfekte plassen å nyte en kaffekopp.

Tekst og foto: Therese Holmen

Her er et knippe urbane opplevelser alle bør unne seg i løpet av sommeren.

Oppsiktsvekkende veggmalerier  

Som skjulte skatter gjemmer det seg noen veggmalerier i Midtbyen som kan ta pusten fra deg når du finner dem. I beskjedne Gjelvangveita finnes et fantastisk stykke fargesprakende kunst, og hvis du tar turen gjennom Kattveita etterpå, får du sett enda mer kunst på veggene – skapt av den samme kunstneren, Linnéa Johansson.

På Peter Egges plass finnes et særs imponerende skue som hedrer musikkens betydning. Kunstnerduoen Skurktur står bak dette veggmaleriet.

ihjertetavtrondheim_foto_thereseholmenVeggmaleriet bak biblioteket ble malt i anledning Trondheim kammermusikkfestivals 25-årsjubileum.

Vintageperler

Det finnes mange butikker med omtanke for miljø, bærekraft og gjenbruk i sentrum.

Her er en liten liste over hvor du kan handle håndplukkede vintageklær, second-hand og brukte møbler:
Livid Vintage – Arven Vintage –Ting i Transit – Brukthandleriet Sirkulus – Pinnsvin Crossing Brukt og Antikt – Fretex, Fjordgata – UFF Second Hand, Nordre gate – Kirkens Bymisjon Butikk – NMS Gjenbruk, Sommerveita.

Barnas favorittplasser

Det er flere fine friområder, parker og plasser i Midtbyen uten biltrafikk – med mange sitteplasser og rom for barna til å røre på seg. Stiftsgårdsparken har «kongelig» lekeapparat, langbord med trone, fontene, og bugner av vakre blomster om sommeren.

Ved Cicignons Plass ligger familierestauranten Egon med uteservering om sommeren og rikholdig barnemeny. Veien er også kort til Trondheim Camping for en runde minigolf.

ihjertetavtrondheim2_foto_thereseholmenI idylliske Stiftsgårdsparken kan barna løpe rundt mens de voksne har full oversikt fra der de sitter.

På Ravnkloa kan dere nyte årets første is til lyden av måkeskrik, bølgeskvulp og synet av båten fra Munkholmen som legger til kai. Det kan også være spennende for de små å ta en titt i fiskebassenget og disken på Ravnkloa.

Marinen er det perfekte stedet for en piknik. Her er det lekeapparater og store gressletter å boltre seg på.

Torvet har blitt et populært møtested med hundrevis av sitteplasser, som også skal inspirere barna til lek gjennom møbler, vannspeil og ny sokkel på Olavsstatuen hvor det også sildrer herlig vann.

Små kaféer og skjulte bakgårder

Det finnes mange små perler rundt omkring i Midtbyens gater og bygårder. Isak og Sellanraa er to svært beslektede spisesteder i Kulturkvartalet, som til sammen kan by på spennende mat og drikke, bakverk, bøker, kultur – og en fantastisk bakgård som skjermer deg fra byens larm.

I Thomas Angells gate ligger Godt Brød med sin populære smøredisk og lille bakgård, Mormors Stuer med hjemmelaget mat og lokaler som tar deg 100 år tilbake i tid – og rett over gaten, den nye franske kaféen Moulangerie.

ihjertetavtrondheim3_foto_thereseholmenHos Moulangerie bakes et variert utvalg croissanter på ekte fransk vis, med ekte råvarer, tid og kjærlighet.

Hos kaféen til kontorfelleskapet DIGS i Krambugata, der de imponerende ruinene fra Klemenskriken også skjuler seg, kan du nyte en deilig lunsj i lyse og moderne lokaler. I Søndre gate kan du besøke lille Café le Frère og nyte kaffen på fortauet vendt mot vakre Brattørveita. Like i nærheten finner du også braksuksessen Onkel Svanhild, som har sjarmert kundene sine med nydelig bakverk, lunsjer og behagelige atmosfære siden de åpnet i 2020.

Kunstens inntrykk

I sommer kan du blant annet se utstillingen til den internasjonalt anerkjente trondhjemmeren Sverre Bjertnæs, «Avstand», gratis hos Kunsthall Trondheim. Det finnes et mangfoldig kunst- og kulturtilbud i Midtbyen, med alt fra de små og unike galleriene som huser lokal kunst, til de riktig store aktørene. Av spennende gallerier kan blant annet Atelier Therese Myran, Galleri SG, Modern Art Gallery, Galleri Hanne, Galleriet og Galleri Waterloo nevnes.

Denne artikkelen ble skrevet til sommermagasinet Sommer i Midtbyen.