Gå til innholdet

Juleminner

 Anne B. Ragde, Mads Bones, Eva Aagard og Odd Reitan deler juleminnene sine med oss. Hyggelig lesning og fine historier hører med i adventstiden, så kos deg mens du blir bedre kjent med disse fire trønderne.  

Odd Reitan
Kolonialmajor

Hva er ditt beste juleminne?

Mitt beste juleminne er travle juledager i Nonnegata i Trondheim, på begynnelsen av 60-tallet. Som ung gutt hjalp jeg min far med å bringe varer fra butikken og hjem til folk. Juleblide, trivelige og stressa mennesker skapte en helt spesiell julestemning i meg. Noen ganger fikk jeg jule-driks og andre ganger fikk jeg en liten piano-«konsert» i fra stuen i julepynta hjem. Denne travelheten, denne helt spesielle juletid-lukta som Nonnegata bød på, glemmer jeg aldri. Min pappas «visergutt» Helge, var en voksen mann som ikke alltid visste hvordan han skulle te seg når han var stressa. Jeg kan minnes at jeg bar en stor sekk poteter og Helge en halv gris, opp trappa til en leilighet. Helge banka på, og idet kunden åpnet døra, raste Helge inn i gangen og ropte GRIS!! Kunden ble livredd da hun fikk grisetrynet opp i ansiktet, og jeg kan huske jeg skammet meg.. Det hørte med til jula det å….

Hva betyr jul i Midtbyen for deg?

Jul i Midtbyen betyret åpent og levende bysentrum i Norges vakreste by. Det er yrende liv, byen er julelys-pynta og folk besøker butikker, barer og restauranter – som alltid er åpen. (Det er ingen lukningsvedtekter i en åpen by.) Det er spor etter snø i gatene og det er snøkrystaller i luften. Jeg står foran byens «hvite svane» og tenker: Jeg må ta meg tid til en julelunsj i Palmehaven. Etter en bedre lunsj rusler jeg bort til Torvet og ser juletreet og julemarkedet. På vei opp Nordre gate passerer jeg et guttekor som synger «nordnorsk julesalme» og en gatemusiker som spiller «Deilig er jorden» på sitt munnspill.Det er jul i Midtbyen.


Hva ønsker du deg til jul?

Jeg har alt jeg trenger og ønsker meg ingen ting annet til jul enn å bryte ned Covid 19, så vi kan begynne å klemme hverandre igjen.

Anne B. Ragde
Forfatter

Skjermbilde 2020-12-07 kl. 09.56.08

Hva er ditt beste juleminne?

Ikke bare ETT, men hundrevis! Jula opplever jeg som udelt positiv, og jeg feirer JUL, ikke Kristmesse! Samvær, levende lys, gode lukter fra kjøkkenet, oppstemthet og forventning sammen med dem jeg er glade i.

Hva betyr jul i Midtbyen for deg?

Jul i Midtbyen har alltid vært det største for meg, og hurra! for at de begynte med nisselandsby på Torget hoho!! Jeg har bodd i Kongens gate og Dronningens gate og i Ila, så BYEN er der hvor selve julen BEGYNNER og slutter. Å rusle over Torvet i lett snødryss i skumringstimen, mens du hører julemusikk, og gleder deg til ei pølse fra Lysklæt - ingenting slår det. Ingenting!

Hva ønsker du deg til jul?

Ønsker meg til jul? Ikke snille barn, i hvert fall, litt FARK må til!! Jeg ønsker meg en herlig julaften, og ikke slik som den for tre år siden (den leser du om i årets julehefte Juleengler, av Unni og meg, for den var HORROR!

Ha en superduper jul, alle gode lesere!!

Mads Bones
Skuespiller

Skjermbilde 2020-12-07 kl. 09.56.25

Hva er ditt beste juleminne?

På bitte-bittelille julaften i 2012 gikk jeg gjennom Bakklandet med det som noen år senere skulle bli min forlovede. Vi hadde nettopp skålt i juleøl på Antikvariatet, og hun var sent ute til natt-toget. Før vi nådde Bakke Bru hadde vi likevel rukket å flette hender, for første gang. Da jeg etterpå ruslet alene og lykkelig oppover et julepynta Nordre Gate tenkte jeg: Dette er en bitte-bittelillejulaften jeg kommer til å huske.

Hva betyr jul i Midtbyen for deg?

Ingenting er som å handle de fleste (les: alle) julegavene på en av midtbyens søndagsåpne butikker. Da er ikke jeg en av dem som holder hviledagen hellig, for å si det sånn. 

Hva ønsker du deg til jul?

At så mange som mulig benker seg ned og ser årets smittesikre juleforestilling på Det Nye Teateret. Fjerde søndag i advent, one night only, går teppet opp for "Juleevangeliet – da #metoo kom til bibelen." Forestillingen direktestrømmes gjennom verdensveven, og kan nytes fra egen førsterad, i egen stue. Det kommer til å bli tidenes musikalkomedie, og noe for både mor og far.

Eva Aagard
Innehaver Aagard/BAG

Skjermbilde 2020-12-07 kl. 09.56.45

Hva er ditt beste juleminne?

Et av de aller beste, om vi relaterer det til Midtbyen, er da jeg fikk gleden av å hjelpe en dame på 101 år med julegaver til alle sine kjære. Det å oppleve gleden hos henne da vi pakket gavene pent inn for så å kjøre både henne og gavene trygt hjem, var stas. Det å se at vi for henne betydde så mye mer enn bare en god handel, det varmet.  

Hva betyr jul i Midtbyen for deg?

Jul i Midtbyen betyr enormt mye. Jeg tør faktisk påstå at et levende bysentrum med mangfold betyr mye for folk flest, kanskje mer enn vi tror. Og da kanskje spesielt rundt juletider da mange føler seg ekstra ensomme. Da er det ekstra godt å møte varme blikk fra andre. Jul i Midtbyen for meg betyr også mange timer på jobb, julegavehandel, Julemarked og julekonserter. Og det betyr varme smil som gir påfyll. 

Hva ønsker du deg til jul?

Det er enkelt. Jeg ønsker meg et Korona-fritt dynamisk bysentrum med mangfold. Jeg ønsker at politikerne spiller på lag og at vi sammen kan gjøre Trondheim til en foregangsby. Skal vi i fremtiden være et naturlig førstevalg for innbyggere og turister, trenger vi så mye mer enn bare Nidarosdomen og gode sykkelstier. Vi trenger et mangfold av spennende butikker og restauranter, konserter og opplevelser. Det hadde vært utrolig gøy om de som er unge i dag får muligheten til å oppleve det yrende livet vi fikk gleden av å oppleve "før i tiden". I gaven under treet ønsker jeg meg nye skisko - og jeg ønsker naturligvis at de handles i den flotte byen vår ;-)

Les mer: Gratis hjemlevering av varer
Les mer: Pynt julens festbord
Les mer: Åpningstider i Midtbyen i desember