Gå til innholdet

Kulturopplevelser for store og små

Det er snart sommerferie, og dagene går saktere. Plutselig er det tid til å gjøre noe nytt, noe annet og utfordre seg selv sammen med familie og venner. Hva med å utforske noen av byens mange museer, gallerier og opplevelsessenter?

Ærverdige Nidarosdomen er vår store stoltht, og definitivt verdt et besøk. (Foto: CH - visitnorway.com)

Besøk et museum

Opplev fortida - lev i nåtida - drøm om framtida er mottoet til Museene i Sør-Trøndelag (MiST). MiST har 5 av sine 9 museer i Trondheim sentrum: Rockheim, Trondhjems Sjøfartsmuseum, Trondheim Kunstmuseum, Nordenfjeldske Kunstindustrimuseum og Norsk Døvemuseum.  Felles for alle disse museene (se over) er gratis inngang for barn opp til 16 år i følge med en voksen. 

Byen er også full av andre spennende museer: På Justismuseet kan du lære om gamle dagers straffemetoder. I Erkebispegården kan du se detaljer fra Nidarosdomens restaureringsarbeider, i tillegg til Riksregaliene og 

Rustkammeret med Hjemmefrontmuseet.  I det Jødiske Museum kan du besøke Europas nordligste Synagoge og lære om historien og kulturen til jødene nord for Dovre.

Frittstående gallerier som Galleri SG, Modern Art Gallery, Trøndelag senter for samtidskunst og flere mindre gallerier er også vel verdt et besøk.

Føler du deg litt som turist i egen by nå? En relative ny perle ligger I Kulturkvartalet ved Trondheim Folkebibliotek. Kunsthall Trondheim viser samtidskunst på internasjonalt nivå og skal være den sentrale arenaen som samtidskunst i både Trondheim by og for Trøndelagsregionen.

01_Rockheim_REDIGERT_foto_Harald-Oeren
MUSIKALSKE SKATTER: Rockheim er det nasjonale museet for populærmusikk, og utstillingene har historier fra musikkverdenen fra 1950-tallet og til nå. (Foto: Rockheim)

Gå på oppdagelsesferd i Nidarosdomen

Til daglig tenker vi kanskje ikke over at vi har en av Europas flotteste katedraler i nabolaget, selv om vi kanskje har den i synsfeltet på den daglige ruta. Benytt en av sommerens fridager til å utforske det majestetiske byggverket som er så full av kunst og historie. Selv om du har vært der før, vil du alltid bli imponert og oppdage noe nytt. Få en guidet tur i krypten under kirken, i selve kirkerommet eller i de svimlende høydene. Du kan også se deg rundt i kirken på egen hånd.

Vitensenteret feirer 30 år med nysgjerrighet og skaperglede  

For 30 år siden åpnet Trondheims populærvitenskapelige opplevelsessenter en liten avdeling på Vitenskapsmuseet før de i 1997 flyttet til dagens lokaler i Kongens gate. Vitensenteret er blitt en stor suksess og skaper interesse og begeistring for teknologi og naturvitenskap. Her kan hele familien utforske vitenskapelige fenomener i den interaktive utstillingen.

I fjor sommer åpnet Vitensenterets nye 3D-planetarium. Dette er en 360 graders 3D-kino med 62 sitteplasser. Planetarium-opplevelsen handler om en reise i verdensrommet, for eksempel til månen eller til en romstasjon. Det er også visninger av 3D-filmer som tar deg til steder du ellers ikke kan reise til; som verdensrommet, havbunnen eller inne i kroppen. Vitensenteret er også åpent på søndager. Og den spennende gavebutikken bugner av leker utenom de vanlige som gleder både små og store barn. 

Planetarium_Vitensenteret
3D-PLANETARIUM: Slik ser Vitensenterets 3D-planetarium ut. Ta steget inn og opplev en helt ny verden. (Foto: Vitensenteret)

NTNU Vitenskapsmuseet

I det historiske kvartalet på Kalvskinnet ligger NTNU Vitenskapsmuseet. Vitenskapsmuseet har utstillinger om natur og kultur, kirkekunst og middelalder som gir inspirasjon og informasjon til både til barn og voksne.  Arken er utstillingen som inviterer deg til å utforske hvordan jordens arter har utviklet seg.  

Men ikke mindre interessant er det å Oppleve byen for 800 år siden.  I den faste utstillingen “Middelalder i Trondheim”  får du muligheten til å leve deg inn i Trondheim by slik den så ut for over 800 år siden.  Her er byens første handelsgate gjenskapt, Kaupmannastretet, med hus og gater i tilnærmet full størrelse.  Middelalderbyen er basert på funn av arkeologiske gjenstander og bygningsrester under Trondheims gater. Den fuktige jorden har bevart klær, sko, leketøy, kopper og kar i så god stand at de nesten kunne vært fra nåtiden.


MIDDELALDER
MIDDELALDERUTSTILLING: Hva kan du egentlig om Middelalderen? Besøk NTNU Vitenskapsmuseet sin faste utstilling "Middelalder i Trondheim" og lær om fordums tider og folkene som levde da. (Foto: NTNU Vitenskapsmuseet)Les mer: Dette skjer i Midtbyen i juni
Les mer: Spise i Midtbyen?
Les mer: Her kan du bruke Midtbykortet ditt