Gå til innholdet

Kulturprogram Martnan 2017

20-22. juni arrangeres den tradisjonelle Martnan på torget i Trondheim. Hele programmet er gratis og presenteres i samarbeid med vitenskapsfestivalen Starmus og Kulturenheten i Trondheim Kommune.

Alle fotografier og arrangementsbeskrivelser er hentet fra martnan.no

Tirsdag 20. Juni

11:05 og 15:30 Vitenshow med Forsker-Frederic

Vitenshow med Forsker-Frederic Martnan
Foto: Dag Stuan/Vitensenteret
Forsker-Frederic er en leken vitenskapsformidler fra Vitensenteret i Trondheim. Han er en showman som holder inspirerende forestillinger på Vitensenteret, på skoler og andre tilstelninger.
Under Starmus-festivalen og Martnan tar han Torvscenen i bruk og vil sammen med publikum skape fantastisk stemning. Det blir spektakulære kjemi- og fysikkeksperimenter med røyk og smell – i riktig Forsker-Frederic-style. Ikke gå glipp av hans show!


11:30 Møt ekte astronauter!

Møt ekte astronauter! Martnan
Foto: NASA
Hvordan er det mulig å gå på månen? Hvordan føles det å sveve i verdensrommet?
På Verdensromdagen på Torvscenen under Starmus får vi besøk av to ekte astronauter som skal fortelle oss om det!
Charlie Duke er en amerikansk astronaut som gikk på Månen under Apollo 16-ekspedisjonen. Han var også «Houston» sin stemme under en historiske Apollo 11-landingen på månen.
Christer Fuglesang er en svensk astronaut og fysiker og var den første svensken i verdensrommet.


15:15 Luftforsvarets Musikkorps

Luftforsvarets Musikkorps Martnan
Foto: Luftforsvarets musikkorps.
I 2018 fyller Luftforsvarets musikkorps 200 år som kulturinstitusjon i Trondheim! Korpset er et av Forsvarets fem profesjonelle korps og viderefører en snart 200 år gammel historie med militærmusikk i Trøndelag. Årlig gjør korpset rundt 150 opptredener, noen som fullt korps og en del med kammergrupper.
Korpset er kjent for sin fleksibilitet og allsidighet. Oppdragene til Luftforsvarets musikkorps spenner fra militære oppdrag og seremonier til å spille klassiske konserter, jazz, kammermusikk og barnehagekonserter. I tillegg samarbeider korpset med en rekke festivaler og institusjoner.
Ingen sjanger er korpset ukjent, og deres lekenhet og utforskningstrang gjør dem til et unikt musikkorps som Trondheim kan være stolte av! Og skal vi tro ryktene får vi kanskje høre flere låter som glir rett inn i Starmus-temaet.


16:00 Konsert med Ine Hoem

Ine Hoem Martnan
Foto: Starmus/Martnan
Ine Hoems stemme treffer deg rett i hjertet. Hennes vokalsterke sound henter elementer fra både moderne elektronisk popmusikk og jazz-universet.
Det siste året har hun tilbragt i studio på Gotland, Sverige og resultatet av arbeidet har blitt albumet «Moonbird» som kom ut i februar 2017. Med «Moonbird» gjør Ine Hoem et dypdykk i en mørk eventyrlig verden, der referanser som Kate Bush og Lykke Li gjør seg gjeldende.
«Moonbird» berører spørsmål rundt identitet, hvem man er, og hvem man vil være i en verden som stadig krever mer av enkeltmennesket.
Ine er datter av den norske forfatteren Edvard Hoem og startet tidlig med å skrive musikk.
– Det å vokse opp med en far som er kunstner, har hatt stor betydning for meg. Jeg har sett
han jobbe gjennom oppturer og nedturer, alltid kompromissløs med tydelige visjoner. Jeg tror jeg har arvet mye fra han i måten å jobbe på.


16:35 The Fjords (Solo)

The Fjords (Solo) Martnan
Foto: Starmus/Martnan
Med utsolgte konserter på Blæst og Storsalen til Studentersamfundet i Trondhjem i 2015 og headliner-plassen på utsolgte Bakkefestivalen 6. mai 2017, legger The Fjords ut på veien igjen for å gjøre et knippe Norske konserter.
Med frontfigur Petter Vågan ved roret serverer The Fjords mørke fortroligheter på en seng av glitrende synth og elektronika. Under Starmus vil Vågan opptre solo på Torvscenen.
Petter skriver om eksistensielle problemstillinger og undrer seg over livet, universet og vår plass i den:
«Mange av tekstene handler om å være en liten brikke i et enormt, uforklarlig billedvev av hendelser og forestillinger. Det handler i det store og det hele om å forsone seg med at virkeligheten ikke er slik du trodde den var.»

17:05 Embla

Embla Martnan
Foto: Starmus/Martnan
Embla er et damekor bestående av 22 sangere i 20-, 30-, og 40-årene, opprinnelig bygd opp fra sangmiljøet rundt det som i dag er musikkvitenskap på Institutt for musikk, NTNU i Trondheim.
Navnet er hentet fra norrøn mytologi, der Embla var den første kvinne på jorden. Hun forbindes med kreativitet, kvalitet og kunstnerisk vekst – kvaliteter vi ønsker å stå for.
Embla er et aktivt kor med mange prosjekter. Musikalsk kjennetegnes Embla først og fremst av en homogen og vakker klang. Dette er et resultat av dirigentens utrettelige arbeid og fokus.
Korets repertoar spenner fra folketoner til ny norsk musikk. Et av Emblas satsningsområder er å spre ny damekormusikk, derfor har de fått flere komponister til å skrive for dem. Blant dem er Ståle Kleiberg, Truls Waagø, Trygve Brøske, Eldbjørg Raknes, Eva Ugalde og Maija Skille. Også korets egne medlemmer, samt tidligere medlemmer, bidrar til repertoaret, blant disse er Hanne Bæverfjord, Eva Holm Foosnæs og Ingunn Solem.


Onsdag 21. juni

11:05 og 15:30 Vitenshow med Forsker-Frederic

Vitenshow med Forsker-Frederic Martnan
Foto: Dag Stuan
Forsker-Frederic er en leken vitenskapsformidler fra Vitensenteret i Trondheim. Han er en showman som holder inspirerende forestillinger på Vitensenteret, på skoler og andre tilstelninger.
Under Starmus-festivalen og Martnan tar han Torvscenen i bruk og vil sammen med publikum skape fantastisk stemning. Det blir spektakulære kjemi- og fysikkeksperimenter med røyk og smell – i riktig Forsker-Frederic-style. Ikke gå glipp av hans show!


11:45 Musikalfabrikkens Vokalgruppe

Musikalfabrikkens Vokalgruppe Martnan
Foto: Starmus/Martnan
Musikalfabrikkens vokalgruppe består av 12 dyktige sangere i alderen 9 – 16 år. De opptrer både som gruppe og som solister, og har etter hvert opparbeidet seg god og variert erfaring fra både små og store scener.
Medlemmer i gruppa har vært å se på TV både i Idol jr og i Norske Talenter, og til høsten får vi se en av dem i MGPjr. Gruppas spesialitet er musikallåter, men både viser, pop, rock, blues og jazz står på repertoaret.


12:05 Opera Trøndelag

Opera Trøndelag Martnan
Foto: Starmus/Martnan
Siden 2001 har Opera Trøndelag drevet landets eneste Operaskole for barn og ungdom. Operaskolens formål er å gjøre scenekunst av høy kvalitet tilgjengelig for barn og ungdom og samtidig motivere til videre steg innen faget. Operaskolen gir tilbud i musikkteater til gruppen 11-15 år der samspill og scenedisiplin er vesentlig. Elevene øver mot målet å delta i Opera Trøndelags produksjoner.
Elevene deltok senest i «Carmen» i Kimen Kulturhus mars 2017. Har ellers vært med i Olav Engelbrektsson, på Steinvikholm Slott, Flaggermusen, Tryllefløyten m.m.
På Torvscenen under Starmus skal Operaskolen fremføre et utdrag fra musikalen Annie og Oliver. Vi gleder oss!


15:00 May Britt Moser

May Britt Moser Martnan
Foto: Rita Elmkvist Nilsen
May Britt Moser: Hjerneceller og et palass for minner
Visste du at hjernen vår har et minnepalass for å huske fakta, hendelser og steder? May-Britt forteller om hjerneområdene og hjernecellene som utgjør byggesteinene i dette palasset, og viser deg hvordan du kan bruke ditt minnepalass til å bli en hukommelsesmester.
May-Britt Moser er professor i nevrovitenskap ved Kavliinstitutt for Nevrovitenskap, NTNU. Hun ble i 2014 tildelt Nobelprisen i fysiologi og medisin sammen med samarbeidspartner Edvard Moser og John O’Keefe for deres oppdagelser av et navigasjonssystem i hjernen.


16:00 Gammalgrass

Gammalgrass Martnan
Foto: Starmus/Martnan
Trioen Gammalgrass er kjent for sine livlige fremførelser, sin driftige virtuositet og sin kompetente musikalske humor. Med Ola Kvernberg på fele, Ole Morten Vågan på bass og multiinstrumentalist Stian Carstensen på alt det andre, resulterer det til et sagnomsust liveband som setter fart på stemninga.
Her spilles ikke bare én sjanger, men det eksperimenteres med hva som skjer når man putter alt i en og samme gryte, fra jazz og klassisk, blues og bluegrass, til engelsk pop og balkanrytmer med orientalsk krydder. Og musikken går så hinsides fort til tider at deres tekniske briljans umulig kan overses.
På konserten vil det bli humor, fantastiske musikalske prestasjoner og spilleglede!


16:35 RAVI – Alæine

RAVI – Alæine Martnan
Foto: Ravi.no
Når Ravi gjør konserter helt aleine, så tar han med seg hele sin musikalske historie. For eksempel noen lyder som loopes, som stammer fra Commodore 64, Ravis første datamaskin, og det første stedet der han aktivt komponerte musikk.
Ravi akkompagnerer seg selv på tangenter, han har spilt piano siden han var sju, og var keyboardist i jazzbandet Jaga Jazzist fra 1994-1999. Siden har han traktert synth og keyboard med Briskeby, St. Thomas og The Jessica Fletchers blant flere.
Det var først i 2015 at Ravi begynte å koble sin musikalske historie med sin nåtidige posisjon. Når han entrer scenen aleine, får du høre Ravi-låter fra 2002 og fram til i dag, og du har sannsynligvis hørt femti prosent av repertoaret på radio. Men her får du kjente låter i nye, spontane og levende versjoner. Ingenting ligger på tape eller «singback» alt blir til der og da, både pianolyder, synthlyder, trommemaskiner aktiveres og rytmer tilvirkes ved hjelp av Ravis tunge og gane.


17:10 Seldas Fysikkshow

Seldas Fysikkshow Martnan
Foto: Nadia Frantsen
I samarbeid med SpareBank1 SMN inviterer Starmus in the City til et forrykende show med eksplosjoner, flammer, vann, røyk og smell! Møt den kjente og populære programlederen, fysikeren og edutaineren Selda Ekiz. Du kjenner henne sikkert fra NRK Super, der hun entusiastisk har vist deg hvorfor fysikk er interessant og morsomt. Hun har også vært programleder for Påskemorgen og ANNO.
Under Starmus kommer hun til oss med et spennende og lærerikt fysikkshow. Dette blir gøy for både barn og voksne, og noen heldige barn blir også invitert opp på scenen for å delta på noen av eksperimentene.


17:45 Martnan Bruktauksjon

Martnan Bruktauksjon
Foto: Starmus/Martnan
Bruktauksjon i regi av Andersen Antikk og Auksjon på Torvscenen. Gjenstander for enhver smak går under hammeren på denne gode gammeldagse auksjonen.

Torsdag 22. juni

11:05 og 15:45 Vitenshow med Forsker-Frederic

Vitenshow med Forsker-Frederic Martnan
Foto: Dag Stuan
Forsker-Frederic er en leken vitenskapsformidler fra Vitensenteret i Trondheim. Han er en showman som holder inspirerende forestillinger på Vitensenteret, på skoler og andre tilstelninger.
Under Starmus-festivalen og Martnan tar han Torvscenen i bruk og vil sammen med publikum skape fantastisk stemning. Det blir spektakulære kjemi- og fysikkeksperimenter med røyk og smell – i riktig Forsker-Frederic-style. Ikke gå glipp av hans show!

11:30 Robotshow

Robotshow Martnan
Foto: Kai T. Dragland
Professor Svanæs kommer til Starmus for å fortelle om halen han har laget, og ikke minst vise oss hvordan den fungerer. Våre forfedre langt tilbake hadde hale, men den forsvant en gang i løpet av evolusjonen mot menneske. Å prøve å gi menneskekroppen tilbake muligheten til å ha hale er en måte å lære mer om samspillet mellom oss og teknologien.
Roboten [self.]!
Professor Øyvind Brandtsegg (NTNU) og forsker Axel Tidemann (Telenor Research) har laget en kunstinstallasjon i form av en robot som lærer seg alt den kan gjennom interaksjon med publikum. Roboten har fått navnet [self.]. Den er ikke programmert med noe form for kunnskap eller språk, kun evnen til å lære.

13:00 Stjerneskudd: Torunn og Nora

Stjerneskudd- Torunn og Nora Martnan
Foto: Starmus/Martnan
Torunn og Nora møttes på Ungdommens Kulturmønstring og i 2015 gjorde de seg bemerket under MGP Jr.De er veldig glade i å opptre, og synge og spille sammen. Musikk har alltid vært en stor del av livene deres, og de gleder seg veldig til å opptre for små og store på Torvscenen under Starmus.

13:30 Stjerneskudd:Adrees

Stjerneskudd-Adrees Martnan
Foto: Starmus/Martnan
16 år gamle Adrees ble kjent gjennom TV-programmet The Stream i fjor og fikk gjennom konkurransen en platekontrakt med Universal. Adrees ble umiddelbart en favoritt hos publikum og ikke minst hos jentene. Den kjekke gutten har et talent, noe man merker når Adrees står på scenen med gitar, det oser musikalitet. Låtene hans er streamet over 1 million ganger, og vi gleder oss til å følge Adrees fremover.


15:30 Reggie Got Beats

Reggie Got Beats
Foto: Starmus/Martnan
Bak navnet Reggie Got Beats finner vi produsent, DJ og trommeslager Egil Reistadbakk. I sitt studio i Trondheim produserer han disco i alle former, enten det er synthdrevet boogie, streit pop eller skitten house.
Med seg på laget har han denne gangen fått med seg ungdommer fra Åsvang og Eberg Storband på trommer og blås. Som ikke det er nok toppes dette med dans av elever ved RAW Dancestudio i Trondheim, som er Midt-Norges ledende danseskole innen street dance.
Egil har laget en helt ny komposisjon som fremføres av disse på Starmus og Martnan torsdag 22. juni.

16:45 Amanda Tenfjord

Amanda Tenfjord Martnan
Foto: Jonas Driveklepp
I vinter ble Amanda Tenfjord omtalt som et av de store høydepunktene under musikkfestivalene Trondheim Calling og by:Larm, og nå er hun aktuell med singelen «Man of Iron», som er anbefalt av NRK P3 Urørt.
Amanda Tenfjord, halvt greker og halvt viking, har på kort tid gjort seg bemerket som en utrolig talentfull og karismatisk ung artist med sin vakre stemme og særegne låtteft. I tillegg til å lage vakker musikk, studerer Amanda medisin, og hennes favorittfag på skolen er matte og fysikk. Hennes singler «Run» og «I Need Lions» har totalt over 1 million avspillinger på Spotify uten noen markedsføring bak.


17:30 Carl Louis

Carl Louis Martnan
Foto: Olav Stubberud
Carl Louis skapte blest i musikk-Norge da han bestemte seg for å forlate CLMD til fordel for en egen solokarriere. Med låter som dykker dypere blant et mer organisk og bevegende lydlandskap, har Carl Louis klart å skape et unikt uttrykk som danser i grenselandet mellom undergrunnen og det kommersielle. Pulserende synthbølger, analoge trommer og trollbindende vokalmelodier er med på å forme det spennende og ukonvensjonelle elektroniske uttrykket til Carl Louis.
Carl Louis er en forsker på lyd og bruk av teknologi i musikken, med en spesiell forkjærlighet for krysningen mellom den digitale og den analoge verden. Dette er tydelig på låta «Human Beeing» som handler om en robot med den umulige drømmen om å bli et menneske.

18:15 Daniel Kvammen

Daniel Kvammen Foto Kim Jacobsen
Foto: Kim Jakobsen
Etter et eventyrlig debutår i 2015, hvor det tre ganger Spellemannominerte debutalbumet «Fremad i alle retninga» og monsterhiten «Du fortenar ein som meg» plasserte Daniel Kvammen for alvor på det norske musikkartet, er det nøyaktig to år senere klart for mer Kvammen i monitor.
Med et hundretalls konserter i hele Norge, deriblant utsolgte klubbkonserter og kritikerroste opptredener på Øyafestivalen, Slottsfjell, by:Larm, Pstereo og en rekke andre festivaler, har Kvammen og hans fantastiske band opparbeidet seg et svært så solid rykte.
Geilingen har vokst seg fra en litt introvert singer/songwriter til å bli en karismatisk, energisk og engasjerende popsanger. Og med sitt nye låtmateriale vil euforien nå nye høyder i 2017.
Første smakebit på Kvammens kommende album er singelen «Me dansar ikkje for moro skyld», som ble valgt ut til Ukas låt av NRK P3 og samtidig også listet på NRK P13. På det kommende albumet «Vektlaus» har lyden tatt en mer elektronisk retning, og hvis vi ser på albumcoveret kan vi se at han er tydelig inspirert av verdensrommet og solsystemet vårt.

Les også Sommer i Midtbyen, med kulturprogram for juni, juli og august
Sommer i Midtbyen