Gå til innholdet

Matopplevelser i internasjonal klasse

Trondheim og Trøndelag får stadig mer internasjonal oppmerksomhet på grunn av sine råvarer og dyktige mat- og drikkeprodusenter. Den siste helga i juli kan du få smaken av det beste matregionen har å by på under Trøndersk Matfestival og Bryggerifestivalen i Trondheim.

Her finner du noe som kan glede både store og små ganer.

Tekst: Silje Kolaas
Foto: Wil Lee-Wright


TRØNDERSK MATFESTIVAL | BRYGGERIFESTIVALEN
- Vi tror vårt publikum savner å møte våre utstillere i Trondheim sentrum. Vi jobber godt med smittevern, er i god dialog med kommuneoverlegen, og det er viktig for oss å lage trygge rammer, for våre utstillere og publikum. På grunn av COVID-19 kan vi ikke ha alle aktivitetene vi har planlagt, men møtet mellom våre utstillere og publikum blir så godt som det bruker å være. Her får publikum komme for å snakke med og handle av våre fantastiske lokalmat- og drikkeprodusenter, sier prosjektleder Brit Melting for Trøndersk Matfestival.

Råvarer og kokkekunst gir internasjonal «snakkis»

I 2019 ble Trøndersk Matfestival og Bryggerifestivalen omtalt som «probably the fest food festival in Europe», og har blitt mye omtalt i europeisk matmiljø. 150 mat- og drikkeprodusenter gleder seg til å møte publikum 29.-31. juli - midt i hjertet av byen.

– Vi får til ganske mye, selv i et krevende år. Dette er takket være gode samarbeidspartnere REITAN, Sparebank1 SMN, Innovasjon Norge, Trøndelag fylkeskommune og Trondheim kommune. Vi har god dialog med kommuneoverlegen og ulike etater i Trondheim, og alle ønsker å finne gode løsninger. Det gjør det mulig for oss å lage et slikt tilbud, sier Melting.

Vi gleder oss til å vise fram de fantastiske råvarene, produsentene og kokkekunst på høyt nivå. Noe blir digitalt, noe blir fysisk. Men vi skal inspirere!

Christopher W. Davidsen fra Speilsalen Britannia hotel er Årets Festivalkokk. Han skal lage retter med ulike råvarer fra hele fylket, på en måte som gjør det mulig for alle å kopiere oppskriftene hjemme. Sammen med direktør Mikael Forselius viser han fram kjente råvarer i ny drakt. I år blir festivalkokken digital, og på den måten når rettene ut til enda flere. Følg med i sosiale media og på matriketmidt.no.

Møte mellom mat, drikke og gatekunst 

- Det blir en annerledes Bryggerifestival på grunn av smittevern, og vi skal servere mat og drikke i trygge rammer. Vi gleder oss til å ta i bruk det nye Torvet i Trondheim og er veldig glade for å ha med E.C. Dahls Eiendom som samarbeidspartner, sier prosjektleder Åslaug Hennissen. – Målet vårt er kunnskapsdeling og inspirasjon rundt mat og drikke, og drikken serveres i små enheter, sier Hennissen.

Dette året er en generalprøve for neste år da vi er europeisk matregion. Vi ser framover og ønsker å fortsatt være i front for bryggeri- bransjen. Vi er i Europa-toppen og årets satsing er gatekunst som skal sette sitt preg på arenaen. Totalopplevelsen for publikum er en inspirerende arena for å oppdage nye smaker på mat og drikke.

- Her ønsker vi å vise både mangfold, tradisjoner og nye trender. Du kan utforske ulike brygg, lære mer om bryggeprosessen og hvordan du kombinerer mat og drikke. Våre fire restauranter har et mangfold av smakfulle retter, alt basert på lokale råvarer.

De samarbeider med bryggerne om å kombinere mat og drikke, og deler gjerne kunnskap og erfaringer, sier Hennissen.
- Det blir god stemning og lave skuldre. Ta med familie og venner, vi skal lage trygger rammer, sier Hennissen.

tronderskmatfestival_og_bryggerifestivalen2_foto_will_lee_wright

Kurshelg på Britannia  

Gatene i Trondheim sentrum tilbyr unike matopplevelser denne helga. Trøndersk Matfestival sin samarbeidspartner Britannia Hotel inviterer også inn på en rekke kurs. De beste i landet i sitt fag, deler sin unike kunnskap innen mat- og drikkekunst.

For den som er glad i søtt byr konditorsjefen selv, Cathrine Nilsen, på et kurs om trønderske bær og terter, og konditor Marte Fikse Krystad rører opp kurset “Nyrørt is på trøndersk vis.” Krystad vil med ismaskinen “Paco” lære deg hvordan du kan lage din egen favoritt-is. Med fløte fra Rørosmeieriet og trønderske bær, som jordbær og tindved, får du de gode smakene.

Akevittreise og alkoholfrie alternativer

I andre enden av spekteret byr kokk Øivind Tiller opp til tre store grillaftener med en amerikansk Traeger-grill som tar barbeque opp flere hakk. Selv har han stått ute i kuldegrader i vinter og eksperimentert med porchetta, tomahawk, flat iron og tri tip. Øivind Tiller byr også på kurs om trøndersk ølbrygging, hvor han serverer trønderske oster og Britannia- spekemat til. Og for den ostefrelste gir han et lynkurs i trønderske oster, og forteller om hvordan han selv har kjøpt sin egen geit som går og beiter på tunet ved Grindal Ysteri.

Thomas Borgan fra Kraft Bodega viser sine beste triks på sjømat, og Jim André Stene fra Trøndelag Sankeri skal lære bort om ville vekster. 

Forbereder seg på internasjonale besøkende

Som første region i landet har Trondheim og Trøndelag fått status som European Region of Gastronomy i 2022. Derfor har utstillerne blitt utfordret til å presentere seg på engelsk.

- I år er det en slags generalprøve før neste år. Da er Trondheim og Trøndelag European Region of Gastronomy og vi håper å få mange tilreisende som vil oppleve vår matregion. Da er det viktig at vi er forberedt. Vi må friske opp engelsken, måten vi presenterer oss på og er vertskap, sier prosjektleder Brit Melting for Trøndersk Matfestival.
- Det er viktig å jobbe for framtida i bransjen også, og vi kjører Ung Restaurant med samarbeidshotellet Thon Hotel Prinsen,
sier Melting.

– Det er et konsept hvor ungdomsskoleelever inviteres inn til å lage en 3-retters meny som de serverer sine gjester. Vi er glade for å bruke arenaen til å inspirere i flere aldersgrupper. Vanligvis har vi et stort telt med barneaktiviteter, men det må dessverre utgå i år pga smittevern.

Trøndersk matfestival – et sted nær deg  

Det skjer mye i Trondheim disse dagene, men helga etter inviterer også produsentene hjem til seg. – 5.-7. august får vi mange kortreiste festivalopplevelser, sier Melting.

Det blir nærmere 300 aktiviteter i 34 av 38 kommuner. De inviterer til mange spennende arrangement med matopplevelsen i sentrum. Vi har samlet alt i vår aktivitetskalender på matriketmidt.no, sier Melting. Her kan man virkelig planlegge ferien sin disse tre dagene!

– Uten støtte fra kommunene og partnerne NTE, Sparebank1 SMN og REITAN, hadde vi ikke fått dette til. Det er mange som er med og bidrar, både produsenter, destinasjonsselskap, næringsforeninger og mange flere. Et skikkelig felles løft for matregionen!

Verdens beste matregion?  

Den særegne smaken på trønderske råvarer kommer ikke bare av hardt arbeid og kjærlighet til mat og jorda den er dyrket på, men naturen og klimaet har gitt oss naturlige forutsetninger for å produsere bærekraftige og rene råvarer med en særegen smak.

- Da de første menneskene kom til Trøndelag så de potensialet for å bo, leve, dyrke og jakte. Trondheimsfjorden er lun og gir god beskyttelse fra vær og vind. Trøndelag har et rullende landskap med runde små fjell og slake, frodige daler. Nidelven som renner ut i havet i Trondheim ga et elvedelta med mange muligheter for å slå seg ned og med rike muligheter og tilgang på mat, forteller daglig leder Aslaug Rustad i Oi! Trøndersk Mat og Drikke, som mener at dette er årsaken til at vi kan si at vi er en av verdens beste matregioner.

- Golfstrømmen bidrar til optimale temperaturforhold som gjør Trøndelag til ei grønn lunge hvor det produseres laks og pelagisk fisk, skalldyr, grønnsaker, kjøtt, melk, nydelige jordbær, vilt og urter og bær fra fjellet. De klimatiske forholdene kombinert med dyrehelse og avlsutvikling, gir råvarer med lite bruk av antibiotika og sprøytemidler. Volum matproduksjon fra havet og fra jordbruket videreforedles både i stor- og småskala. Vi har slakteri for laks, kylling, storfe, svin og småfe, og det er viktig for alle de små og store foredlerne av disse råvarene. Enten det er store aktører som Nortura, Norsk Kylling, Tine og Salmar, mellomstore som Meråker Kjøtt og Inderøy Slakteri, eller de småskala produsentene av lokal mat og drikke.

Så ja, vi har de beste forutsetningene til å kalle oss for en matregion, og blant de beste i verden, sier Rustad.

Denne artikkelen ble skrevet til sommermagasinet Sommer i Midtbyen.