Gå til innholdet

Moddis lengste reise

I 37 dager skal Moddi gå pilegrim fra Oslo til Trondheim og OIavsfest. – Jeg får angst bare ved tanken, innrømmer artisten, som tror de lange tankene er blitt ubehagelige for oss.

Tekst: Olavsfest Foto: Geir Mogen

OLAVSFEST.NO
Olavsfest har spurt artisten Moddi (34) om å gå hele pilegrimsleden fra Oslo til Nidarosdomen – en tur på 643 kilometer som vil ta 37 dager, før han kommer fram til Trondheim og blir en sentral del av sommerens festival gjennom flere arrangement.

Vil konfrontere ubehaget  

Det er ikke første gang Moddi blir invitert med på pilegrimsvandring, men tidligere har han aldri kunnet ta seg tid. Artistlivet er på sitt mest hektiske om sommeren, det er artistene som er på jobb når alle vi andre har fri og koser oss på festival. Men om vi pirker litt, viser det seg at det ikke bare er tiden det har stått på.

- For å være helt ærlig, så har jeg fått angst bare ved tanken, ved tanken på å dedikere seg til én ting på denne måten. Jeg vet hvor lett jeg blir stressa, sier han, og forklarer hvordan den moderne artisten pent er nødt til å være overalt. Hen skal skrive sanger selv, promotere selv, organisere selv og administrere selv. Å gå nesten seks uker uten å gjøre alt dette, skremmer ham. Moddi tror de lange tankene er blitt ubehagelige for folk.
- Alle distraksjonene vi omgir oss med i hverdagen er noe vi bruker aktivt for å slippe unna, tror jeg. 2020 ble året jeg gikk til psykolog for første gang. Jeg betalte noen for å hjelpe meg å tenke disse store tankene. Og nå kaster jeg meg ut i en vandring hvor de store tankene er selve gulroten. Det er nettopp derfor jeg ønsker å gå pilegrim, for å konfrontere ubehaget i det hele.

Låtskriving og konserter underveis  

Under vandringen er det meningen at Moddi skal gjøre en liten serie konserter, i forbindelse med overnattinger på de regionale pilegrimssentrene langs ruta. Tanken er også at han skal skrive nye sanger underveis, sanger som skal framføres under konserten helt alene i Nidarosdomen 31. juli. Festivalen har også gitt ham én konkret bestilling – han skal skrive årets bestillingssalme, som han først framfører under åpningen og deretter under Allsang i Borggården. Moddi skal altså ikke bare lage salmen, han skal lære den bort til publikum som så synger den sammen med ham.

- Det blir uvant for meg å lage en sang som på en måte ikke skal tilhøre meg. For meg er musikk og identitet to sider av samme sak. Å skrive sanger som andre skal synge er noe helt nytt og en skremmende tanke.
- Hvorfor?
- Fordi det forplikter. På samme måte som folk har ulike stemmeleier, så har folk forskjellige tema og ord som passer dem, forskjellige måter å se verden på. Å skrive en sang som passer for andre, som «passer i kjeften deres», det blir vanskelig, smiler Moddi, som likevel har et tett forhold til å synge i kirka.
- Jeg elsker gudstjenester, mest fordi jeg elsker å sitte og synge med på salmene. Men så kommer det av og til salmer der jeg ikke kan si meg enig i tekstene. Jeg synger med da også, men er stille på siste «amen». Jeg trykker på en måte aldri på «send»-knappen, ler Moddi.
-Det trikset lærte jeg av mormora mi. Hun var langt ute på venstresida, men elsket å sitte i kirka og synge med på salmene. Når det gjelder bestillingssalmen, har jeg lyst til å lage noe folk definitivt kan synge «amen» etter.

Nyter godt av urettferdighet

-Oi, hvor starter vi, spør han når vi ønsker å vite hva han tenker om tema for Olavsfest 2021 – Rettferdighet.
-For meg er det et vanskelig tema, ettersom jeg – en hvit, velutdannet, norsk mann – nyter godt av nesten all urettferdighet som eksisterer. Det gjør temaet vanskelig å skrive om. Det finnes mange gode sanger om urettferdighet, men de kommer ofte fra de som er blitt urettferdig behandlet, forklarer han.

-Jeg, som nyter de fleste privilegier som finnes, er nødt til å stille meg selv spørsmålet om det er rettferdig. Har jeg fortjent dette? Samtidig kan du ikke gå gjennom livet med konstant dårlig samvittighet, med flyskam, kjøttskam, manneskam, norgesskam eller friskskam. Kanskje må man på et tidspunkt forsone seg med at verden er blodig urettferdig?

Mange konserter

Olavsfest presenterer i sommer flere konserter der publikum kan være til stede. I Nidarosdomen åpner festivalen med uroppføring av «Dronningoffer» av Bertil Palmar Johansen og Tale Næss, øvrige artister i nasjonalhelligdommen er organist Olivier Latry (kantor i Notre-Dame), Wolfgang Plagge, Sara Parkman, Moddi, bestillingsverket «Kalvskinnssangen» av Georg Buljo og en avslutningskonsert der Kristoffer Lo improviserer med domkantor Petra Bjørkhaug.

På Byscenen spiller Rasmus og verdens beste band konsert sammen med det forrykende bergensbandet 9 grader nord, mens Barokksolistene kommer med sitt publikumsvennlige konsept «Alehouse Sessions». Stefan Sundström rocker i Vår Frue kirke, samme sted kan du oppleve det libanesisk-britiske fyrverkeriet Juliana Yazbeck. Pandemien gjør situasjonen usikker og endringer kan forekomme. Se oppdatert program på Olavsfest.no og last ned festivalens smarttelefon-app for siste nytt.

Denne artikkelen ble skrevet til sommermagasinet Sommer i Midtbyen.

Les også: Olavsfest – møter mellom mennesker