Gå til innholdet

Nordenfjeldske Kunstindustrimuseum fyller 125 år

Dette markeres med jubileumsutstillingen «125», som viser museets samling på en ny og overraskende måte. Gjenstandene i utstillingen er ikke utvalgt av museets kuratorer – men av mennesker utenfor institusjonen. Hva velger museumsvennen, kulturlederen, ungdomsskoleeleven, snekkeren, kunsthistoriestudenten, ingeniøren, musikeren, innvandrerkvinnen og femåringen? Hva velger du?

Artikkel produsert av Nordenfjeldske Kunstindustrimuseum
Publisert på Nordenfjeldske Kunstindustrimuseums nettsted


125 kuratorer

125 kuratorer har valgt til sammen 125 favoritter, og forteller begrunnelsen for valget sitt. De 125 velgerne har ikke bare hatt museets hovedverk og det mest kostbare fra samlingen å velge blant; også raritetene, det obskure, glemte, bortgjemte skal med. 98 % av samlingen er ikke utstilt til vanlig, og i denne utstillingen vises også skjulte skatter frem for publikum. Utstillingen vil dokumenteres i form av en katalog, «125», som også er museets jubileumsskrift. Den består av tekstene som hver enkelt velger har skrevet om sin gjenstand. Disse tekstene er personlige, finurlige, kritiske, undrende – og svært forskjellige. De handler både om kunst og om mennesker. Utstillingen åpner 26. april kl. 18:00, og vil være tilgjengelig i 125 dager (t.o.m. 28. august)

Les mer: Her finner du formidlingsprogrammet for utstillingen «125»

P.S! Ikke gå glipp av samtalen «Som et slag i Solar Plexus» mellom Marianne Meløy, Anne B. Ragde og Ståle Gerhardsen med museets kurator Solveig Lønmo 3. mai. Her vil de tre kjente kulturpersonlighetene dele sine oppfatninger om hva tingene rundt oss egentlig betyr for folk, museers betydning, og hvordan det var å skulle velge blant 40.000 ting.Les mer: Dette skjer i Midtbyen i april

Les mer: Hos Nordenfjeldske Kunstindustrimuseum kan du bruke Midtbykortet ditt!