Gå til innholdet

Se hva som vekker oppsikt på ny designutstilling i Midtbyen

Nordenfjeldske Kunstindustrimuseum i Trondheim trakk fulle hus under åpningen av designutstillingen «Det lokales logikk». Utstillingen kan sees nesten hver dag i påsken, se åpningstider nederst i saken.

MiST-direktør Suzette Paasche og produktdesigner Petter Wiig Aune på åpningen av utstillingen «Det lokales logikk» denne uken.
Artikkelen publiseres i samarbeid med trondheim24.no
Tekst: Kjersti Lunden Nilsen.
Foto: Trondheim24.


Petter Wiig Aune fra Lade har designet et fuglebrett som gjør at kråka holder seg unna, mens småfuglene koser seg. Nå kan du se den og 70 andre superlokale designprosjekter på utstillingen "Det lokales logikk" på Nordenfjeldske Kunstindustrimuseum.

Grenseløst samarbeid

– Vi har fått med oss spennende, nye designere og kunstnere fra Polen og Norge, som alle jobber med design på sine egne måter. Flere av dem er lokale representanter fra byen, forteller Åshild Adsen, direktør ved Nordenfjeldske Kunstindustrimuseum.

Utstillingen, som er et samarbeid mellom Norge og Polen, kaster et grundig blikk på nye designere og det lokale kunsthåndverket i begge land.

Etter åpningen i Krakow i desember i fjor, har utstillingen nå flyttet seg til Trondheim.

Fornying av det lokale
Det lokale inspirerer og definerer kreativ nyskaping og utstillingen «Det lokales logikk» er blitt et visningsrom for kunsthåndverk og design fra vår egen samtid.

– Her kan du bli bedre kjent med lokale materialer, værforhold, mønster- og håndverkstradisjoner – og møbler i nyere versjoner. Og få et nærmere innblikk i hvordan designere både fortolker og fornyer tradisjonelle aspekter av det lokale, forteller kurator Solveig Lønmo.

Kråkesikkert fuglebrett
Her kan de minste gå på skattejakt i utstillingen og lete seg fram mellom de til sammen 70 designproduktene som er med.

Noen av dem vil kanskje legge merke til «PIPP» som er fuglebrettet til produktdesigner Petter Wiig Aune fra Lade.

Flere av publikummerne på åpningskvelden fattet interesse for produktet som har fått mye oppmerksomhet mange steder, både her hjemme og i utlandet.

–Det er så lekkert – og enkelt i formen, det har noe ved seg, sier Gudmund Neubauer, tydelig fascinert av både utstillingen og fuglebrettet.

–Designet er bra, og det har en funksjon, det liker jeg, sier Gudmund.

Han og kollega Ingrid Nergård fra arkitektkontoret Plan Arkitekter er tydelig facsinert.

Petter forteller om ideen bak produktet, og hvordan det ble til:

– Brettet har en vippefunksjon som gjør at kråka flyr vekk, men småfuglene kan sitte flere sammen og holder seg på brettet – det er ganske fascinerende å sitte og følge med på hvordan det skjer, sier Petter og forklarer.

MisT-direktør Suzette Paasche kommer også bort og tar en ekstra titt.

–Jeg har fulgt prosjektet fra starten og håper folk nå kjenner sin besøkelsestid. Design er i tiden, men akkurat denne utstillingen viser nye designere og deres måte å jobbe med tradisjon og lokal kultur på. Og den polske designtradisjonen er det verdt å få øynene opp for, sier hun.

Globalt fenomen
-Interessen for det lokale er et globalt fenomen, og bevisstheten rundt det kortreiste og det naturlige er felles for alle kunstnerne i denne utstillingen, forteller kurator Solveig Lønmo.

Hun har samarbeidet i lang tid med den polske kuratoren Moniks Rydiger for å få til denne utstillingen.

–Det handler om å ta vare på den lokale identiteten, tradisjon og kultur, men i nye former, sier Solveig Lønmo.

–Den gamle eller den nye Budalstolen, hvilken er din favoritt?

Diskusjonen er i gang når Erlend Leirdal i samtale med produktdesigner Gunnhild Digre, stopper opp og tar et nærmere blikk på hvordan designer Ole Petter Wullum har nytolket den tradisjonelle Budalsstolen.

Nytolkningen har skapt glede, forargelse, og engasjement for lokale håndverkstradisjoner, og er bare en av mange flere kunstuttrykk og håndtverksprodukter som er med i den ferske designutstillingen øverst i Munkegata.

Vil du besøke utstillingen i påsken? Her er åpningstidene:
Tirsdag - onsdag: 10-15.
Skjærtorsdag - 1. påskedag: 12-16.
2. påskedag: stengt.

Utstillingen står til begynnelsen av juni.

Mer om påsken i Midtbyen:
Kjenner du til byvettregel nr. 1? - Her er 10 tips til en deilig bypåske
Hva betyr påske for deg? -Se hva folk på gata svarer

Les også: 
Hva skjer i Midtbyen i april?

Polske og norske designere og kunstnere er representert på utstillingen «Det lokales logikk» som åpnet denne uken på Nordenfjeldske Kunstindustrimuseum.
Stor interesse og diskusjon blant publikum på åpningen av «Det lokales logikk» på Nordenfjeldske kunstindustrimuseum. Trondheimskunstner Erlend Leirdal (i midten) – som selv er representert på utstillingen – studerer Budalsstolen til Ole Petter Wullum, en av de trønderske produktdesignerne som stiller ut.