Gå til innholdet

Sommer i Borggården

Fra 2. til 18. juli blir Borggården i Erkebispegården fylt med god stemning og et bredt tilbud av aktiviteter for både små og store.

Tekst: Sommer i Borggården

SOMMERIBORGGARDEN.NO
Vanligvis tar guidene ved Nidaros Domkirkes Restaureringsarbeider (NDR) imot rundt 350 000 besøkende i Nidarosdomen og Erkebispegården i sommermånedene. De fleste er utenlandske turister, som legger inn et besøk i Nidarosdomen på vei til Nord-Norge eller fjordene på Vestlandet. I fjor ble det annerledes.

- Da det ble klart at vi kom til å oppleve en sommer nesten uten utenlandske besøkende, måtte vi tenke nytt, sier Ingrid Forseth, prosjektleder for årets Sommer i Borggården. Hvilke trygge opplevelser kunne vi tilby byens befolkning og norske turister?

Ideen kom ganske fort - Sommer i Borggården. Borggården, med sine 5500 m2 er et kjempestort byrom, som kunne fylles med uteserveringer og familieaktiviteter – og samtidig være innenfor myndighetenes anbefalinger om avstand.

sommeriborggården3_foto_dnr«Museumsloftet», en forestilling for de minste, av Magnus Winsvold og Ole Fredrik Wannebo. Foto: Teater Basun

Sommer i Borggården ble en suksess. Både tilreisende og byens befolkning tok turen til Erkebispegården og koste seg med god mat, kunstutstilling, ulike teaterforestillinger og håndverksdemonstrasjoner. I år gjentas suksessen. 

Velkommen til Borggården 2. – 18. juli!

sommeriborggården2_foto_dnr
FOTOØvre rekke fra venstre: 1. Jubal Battisti  2. Ukjent 3. Karina Lein. Nedre rekke fra venstre: 1. NDR 2. NDR 3. Tormod Kjensjord/Olavsfest

Gjennom historien har Borggården i Erkebispegården vært en by i byen, full av folk og liv. I sommer blåser vi liv i Borggården - igjen.

Møt håndverkerne fra bygghytta ved Nidarosdomen

I mer enn 150 år har håndverkerne, kunstnerne og forskerne ved Nidaros Domkirkes Restaureringsarbeider (NDR) jobbet kontinuerlig med å gjenreise og restaurere nasjonalhelligdommen. Tidligere lå NDRs verksteder, også kalt Bygghytta, på Vestfrontplassen og var en del av bybildet. Nå er verkstedene erstattet av Besøkssenter med butikk og kafe, og håndverkerne har flyttet til Kalvskinnet.

Under Sommer i Borggården får du sjansen til å møte flere av Bygghyttas håndverkere. Både steinhuggere, smeder, blyglassarbeidere, tømrere og gipsmakere vil være til stede i Borggården og demonstrere hvordan de jobber med tradisjonelle metoder og materialer.

Representanter fra Bygghytta vil dessuten arrangere spesialomvisninger, slik at du kan bli med på omvisning på den snart gjenreiste Kongeinngangen, på vandring i høyden for å se nærmere på de spektakulære konstruksjonene eller på fotosafari i tårn og krinkelkroker. På grunn av sikkerhet og smittevern, er det få plasser på hvert tilbud. Her gjelder det å være tidlig ute med å kjøpe billetter.

Håkon Bleken – «Fragmenter av et livssyn»

Under Sommer i Borggården er det gratis inngang til Håkon Blekens kunstutstilling i Lavetthuset i Erkebispegården. Utstillingen tar utgangspunkt i Blekens kirkeutsmykninger. Her kan publikum blant annet oppleve flere av Blekens skisser til de gripende og fargesterke glassmaleriene som utsmykker Spjelkavik kirke. Tro og tvil, vil speile utstillingen, som har fått navnet «Fragmenter av et livssyn». Utstillingene er et samarbeid med Kjøpmannsgata Ung Kunst (K-U-K) i Trondheim.

Herremåltider i herresalen  

Gjennom 800 år har Herresalen i Erkebispegården vært arena for viktige møter og overdådige måltider. Her tok erkebiskopen imot sine gjester og her ble det holdt storslagne fester. Under Sommer i Borggården inviterer Britannia Hotel og restaurant To Rom og Kjøkken til Herremåltider i den ærverdige Herresalen. Dette blir kulinariske opplevelser av de sjeldne. Her vil det bli servert lokale råvarer i særklasse, inspirert av hva som ble servert i Herresalen i Erkebiskopens storhetstid.

Mini-arkeologen

På 80-tallet foregikk det en stor arkeologisk utgraving i Erkebispegården. Her deltok 120 arkeologer fra 12 forskjellige land. Utgravingen resulterte i rundt 160 000 funn. I Museet Erkebispegården er noen av de fineste og best bevarte gjenstandene fra utgravingene utstilt. Sommer i Borggården inviterer til å bli med på Mini-arkeologen. Her kan voksne og barn sammen grave etter mynter, bein og glass fra Erkebispegårdens spennende historie.

Teater hver dag 

Det blir en rekke teaterforestillinger for både små og større barn. Christine Aspenberg fra NDR vil også i år spille teater, fortelle historier og gjøgle sammen Magnus Winsvold og Ole Fredrik Wannebo. Trioen har utarbeidet et helt nytt teaterstykke ”Olav den hellige kommer tilbake”. Winsvold og Wannebo kommer også med forestillingen «Museumsloftet», som er en forestilling for de minste.

Hver helg i festivalperioden vil anerkjente teater-aktører komme på besøk med ulike forestillinger. Teater Fusentast spiller «Tornerose – sett gjennom froskens øyne» for de små, Kompani Morell vil vise forestillingen «Forelska» for de litt eldre barna – og for mødrene som liker å mimre om den første forelskelsen.

Og sist, men ikke minst kommer det internasjonalt anerkjente Jo Strømgren Kompani med forestillingen «Den trøtte mannen». Her blir det med andre ord noe for enhver alder og for enhver smak.

Denne artikkelen ble skrevet til sommermagasinet Sommer i Midtbyen.