Gå til innholdet

Sommerens store kunstbegivenhet

Sverre Bjertnæs er for første gang på 16 år aktuell med en stor separatutstilling i hjembyen sin Trondheim. Utstillingen Avstand kan du se hos Trondheim Kunsthall fra 8. mai - 22. august. 

Utstillingen Avstand er resultatet av Sverre Bjertnæs’ nye maleriske prosess, og kan sees i kontekst med nye avstanden som pandemien har skapt – mellom våre kropper, og til våre egne liv. Flere av maleriene er malt under lockdown.

For kunstneren ligger tyngden nå i maleriet selv, mer enn i selve motivet, til forskjell fra tidligere arbeider preget av planmessighet og figurasjon:

«I disse maleriene har det imidlertid vært avgjørende for meg at maleriet skal hvile i seg. Det skal være nok at maleriet er maleri. Det skal ikke trenge å bli motivert av noe utenfor seg selv», sier Bjertnæs.

sverre_bjertnasAvstand presenterer en serie nye malerier, som markerer en ny epoke i Sverre Bjertnæs’ kunstnerskap: motivene er blitt til gjennom en umiddelbar og instinktiv metode. Foto: Bjørn Waad

Kurator for utstillingen, Carl Martin Faurby, forteller at avstand er et gjennomgående element i utstillingen:

«Avstanden mellom maleri og kunstner, mellom maling og motiv og mellom publikum og kunstverk. Bjertnæs aktiverer både følelsesliv og intellekt til å tenke nytt på det vi har opplevd det siste året», sier Faurby.

5
 Sverre Bjertnæs: "Under det røde fjellet" (2020). Olje på lerret, 120 x 160 cm. Privat eie. Foto: Øystein Thorvaldsen

Utstillingen følger tett utgivelsen av Bjertnæs kritikerroste bok Mine Bilder – om kunst og alkoholisme, på Aschehoug i 2021. Boken er en åpenhjertig fortelling om hans mange år dominert av alkoholisme, fortalt gjennom bilder i kunstsamlingen hans.

Utstillingen inngår i en større presentasjon av Bjertnæs’ kunstnerskap, som også byr på teaterstykket Bjertnæs, Lygre på Trøndelag Teater og samarbeid med Olavsfestdagene og Litteraturhuset i Trondheim.

Tilhørende arrangement:

7. mai 13.00–17.00
Samtale: Sverre Bjertnæs og Arne Lygre om teaterstykket Bjertnæs, Lygre. Samarbeid mellom Kunsthall Trondheim, Litteraturhuset i Trondheim og Trøndelag Teater.

8. mai 13.00–17.00
Utendørsåpning: Avstand i Tordenskjoldsparken, Trondheim
Morten Abel, Magnus Børmark og Ellen Andrea Wang opptrer. 

9. mai 12.00–12.00
Samtale: Thomas Dybdahl og Sverre Bjertnæs om kunstneriske prosesser, på Kunsthall Trondheim

10. mai 19.00–20.00
Bokbad: Sverre Bjertnæs: Mine Bilder. I samarbeid med Litteraturhuset i Trondheim.