Gå til innholdet

Sommeropplevelser i Midtbyen

Det er snart sommerferie og dagene går saktere. Plutselig er det tid for å gjøre noe nytt og spennende med venner og familie. Her er våre tips til underholdende aktiviteter for store og små.

Ta turen rundt i Midtbyen på nye og flotte bysykler! Foto:Marius Rua

VEITEVANDRING

Ta deg en vandring gjennom veitene i Midtbyen i sommer! Veitene er gjenlevninger av middelalderens interne smågatenett, og Trondheim har i dag 40 bevarte veiter spredt rundt om i hele Midtbyen. Veitene er fulle av stemning og historie, og rommer intime, historiske bygningsmiljø fra midten av 1800-tallet. Rundt om i byen finner du ”Snarveit”-skilt som forteller hvor veita fører og guider deg rundt i byen til fots. Veitekart kan leses eller lastes ned på www.trondheim.kommune.no/ veiter, eller du kan plukke opp et trykket kart gratis hos bl.a. Turistinformasjonen, Café Le Frère og Sellanraa.

Veitene i Midtbyen løper på kryss og tvers av de store kvartalene fra Cicignons byplan fra 1681, og de er en overlevelse av gatestrukturen fra byens middelalder. Veitene har fra gammelt av vært viktige ferdselsårer i byen, også etter reguleringen i 1681, da de ble nødvendige adkomst- årer til det indre av kvartalene.

Inne i kvartalene og inn fra veitene er det bevart mange åpne gårdsrom, en viktig rest av den historiske bystrukturen. Her finnes flere verdifulle historiske byg- ningsmiljøer som er lite kjent. Mange av veitene er omgitt av vakre tre- og murbyg- ninger fra 1800-tallet, en umistelig del av den eldste bebyggelsen i Trondheim, midt i byens historiske sentrum.

Skjermbilde 2019-06-18 kl. 15.00.27

PERLER DU KAN BESØKE I VEITENE:

• Café Le Frère – Brattørveitas hjerte og ikke minst veitas beste kaffe.
• Fagn – Midtbyens mye Michelinstolthet holder til i Credoveita.
• Trondhjems Mikrobryggeri – Byens første og største bryggeripub i Ravelsveita.
• Mormors stuer – Sjarm, svalgang og gårdsrom i Nedre Enkeltskillingsveita.
• Kieglekroa – Trondheims eldste pub i Holstveita.
• Parkgården - En av byens flotteste gårdsrom med uteservering i St. Jørgensveita.

TA DEG RUNDT PÅ BYSYKLER

Byens nye sykler har blitt svært populære framkomstmiddel. Ikke bare har de blitt mye bedre å sykle på og mer tilgjengelige med flere nøkkelpunkt, de er også svært lett å finne og betale for ved bruk av app. Kjøp et abonnement, og last ned app for iPhone eller Android, finn en sykkel og sykle så mye du vil inntil 45 minutter av gangen.

På en sykkel kan du oppleve byen på en helt annen måte enn via buss og bil. Sykle gjennom Bakklandet, opp til Kristiansten festning eller ut til Ila via Øya. Opplev Hjertepromenaden (rute rundt Midtbyen) på sykkel og se fantastisk arkitektur, naturskjønne omgivelser som Marinen eller bylivet i Midtbyens gater.

Syklene blir jevnlig vedlikeholdt, og et eget mannskap sørger for at sykkelstati- vene alltid har sykler tilgjengelig i løpet av dagen. Sykkelanleggene har åpent fra kl. 06.00 til kl. 24:00. Sesongen starter i april og varer til det blir is på veiene.

rebusløp app 1080x1080

REBUSLØP I MIDTBYEN

For deg som ikke allerede visste dette, er Midtbyen i seg selv en skattekiste av opp- levelser, historie og uformidlet kunnskap. I den anledning har Midtbyen laget en re- bus-app som utfordrer både store og små med spennende rebuser; noen premierte, andre ikke. I løpet av sommeren vil re- bus-appen fylles med forskjellige rebuser som passer for ulike aldersgrupper. Appen heter ”Rebusløp Midtbyen”, og kan lastes ned gratis for iPhone og Android. Ta med deg venner og familie, og opplev byen på en helt ny måte.

Til iPhone: https://itunes.apple.com/us/app/rebusløp-midtbyen/id1457981279?ls=1&mt=8

Til Android: https://play.google.com/store/apps/details?id=no.lastfriday.heyho.rebusloep.midtbyen

Les mer: Dette skjer i Midtbyen i juni
Les mer: Her kan du spise i Midtbyen!