Gå til innholdet

«These are a few of her favourite things»

Opplev et mekka for smykkeelskere når smykkeutstillingen til Jorunn Veiteberg: «These are a few of her favourite things» åpner hos Nordenfjeldske Kunstindustrimuseum lørdag 22. september!

Jorunn Veiteberg stiller ut sin fantastiske smykkesamling hos Nordenfjeldske Kunstindustrimuseum i Trondheim 22. september - 18. november. (Foto: Peter Claesson / Nynorsk Kultursentrum)
Jorunn Veiteberg er kunsthistoriker, og en av de mest sentrale tenkere på det internasjonale smykkekunst- og kunsthåndverksfeltet. Hun har siden 1980- tallet vært kjent for alltid å bære smykker som utfordrer tanker og meninger om hva et smykke er og kan være.

Skjermbilde 2018-09-18 kl. 12.33.06

EN DEL AV UTSTILLINGEN: Jing Yang, "I am not a vase" (2015). (Foto: Guri Dahl / Privat eie)  

Å bære et smykke er å kommunisere

For kunstneren selv handler det å smykke seg om å kommunisere. Veiteberg har alltid brukt smykker og ulike symbol for å kommunisere hvem hun er, og hva hun står for. Mange vil kjenne igjen denne formen for kommunikasjon da de fleste av oss bruker klær,farger og symboler til å signalisere vår egen gruppetilhørighet.

Skjermbilde 2018-09-18 kl. 12.32.40
EN DEL AV UTSTILLINGEN: Liv Blåvarp, "Untitled" (1990). (Foto: Guri Dahl / Privat eie)

Smykker bærer minner

I tillegg til å selv lage smykkekunst, samler Jorunn Veiteberg på smykkekunst. Smykkene minner henne om personer, plasser og hendelser som har preget livet hennes på en eller annen måte. Kurator for denne utstillingen, Gjertrud Steinsvåg skriver i sin presentasjon av kunstneren at smykkene blir for kunstneren et «livsvitne».

Utstillingstittelen er en enkel omskriving av den kjente strofen «These are a few of my favorite things» fra musikalen Sound of Music. Her forklart av kurator Gjertrud Steinsvåg: Songstrofa er henta frå musikalen Sound of Music, og handlar om ting hovudpersonen Maria (Julie Andrews i filmversjonen) likar og korleis det å tenkja på desse gjer henne trygg og hjelper henne gjennom tunge tider (I simply remember my favourite things, and then I don`t feel so bad).


Skjermbilde 2018-09-18 kl. 12.36.08
EN DEL AV UTSTILLINGEN: Lisa Walker, "Untitled" (2007). (Foto: Guri Dahl / Privat eie)

«For mye av det gode, er bedre enn for lite» - Jorunn Veiteberg

Utstillingen viser 320 arbeid av 140 kunstnere fra 23 land, og kan oppleves hos Nordenfjeldske Kunstindustrimuseum i perioden 22. september - 18. november 2018. I tilknytning til utstillingen er det mulig for publikum å være med på flere aktiviteter i regi av museet, slik som omvisning, smykkeverksted for voksne, spesialomvisning og familieomvisning. Oversikt over de ulike aktiviteter finner du her.


Les mer: Formidlingsprogram tilknyttet utstillingen
Les mer: Kurator Gjertrud Steinsvåg forteller om utstillingen og kunstnerens liv og bakgrunn
Les mer: Se hva du kan oppleve på museum i Trøndelag!