Gå til innholdet

Trondheim får 3D-kino med 62 sitteplasser

Vitensenterets nye 3D-planetarium blir et 14 meter høyt romskip i bakgården. Byggingen er i gang, og målet er at det skal stå ferdig til sommeren og Starmus-festivalen.

Det planlagte 3D-planetariet i bakgården til Vitensenteret blir et skikkelig romskip i bakgården. 14 meter høyt og 12 meter bredt. Illustrasjon: Svein Erling Lode, Vitensenteret
Publisert i samarbeid med Trondheim24

3D-kinoen vil kunne brukes på flere forskjellige måter: Det blir først og fremst et planetarium, men også en kulturarena og et laboratorium for for innovasjon innen visualisering og simulering i 3D.

– Planetarium-opplevelsen handler om en reise i verdensrommet, for eksempel til månen og til romstasjonen. Så vil det også bli visning av 3D-filmer som tar deg til steder du ellers ikke kan reise til. Som til verdensrommet, havbunnen, eller inne i kroppen, forteller direktør Arnfinn Stendahl Rokne til Universitetsavisa.

Han er i full gang med å planlegge en spektakulær åpning av 3D-planetariet under Starmusfestivalen i sommer.

Les også: Starmusfestivalen er en av 17 ting vi gleder oss til i 2017

Med det nye planetariet i bakgården, vil opplevelsessenteret i det gamle Norges Bank-bygget kunne ta imot 40 000 flere besøkende i året.

– Vi er veldig spente på hva vi kan få til av egne produksjoner og hva vi kan få ut av miljøene rundt oss. Vi jobber med NXT Media, NTNU, Nord universitet, Headspin og snakker med filmbransjen rundt oss. Vi tenker at dette skal bli en arena for produksjon og utvikling, enten lokalprodusert stoff eller forskning som også er formidling i seg selv.

NTNU forsker for eksempel på teknologi knyttet til 3D og visualisering. Dette kan fungere som et offentlig laboratorium. En ting er at dette er det første 3D-planetariet i Norge, men tankene vi har rundt produksjon gjør at dette ikke bare er for Vitensenteret, men for hele Trondheim, sier Stendahl Rokne til Universitetsavisa.

Totalkostnaden for 3D-planetariet er 15,3 millioner kroner.

Finansieringen har blant annet kommet i mål gjennom sponsorer, private gaver og salg av seter.

Mer om Vitensenteret i Trondheim