Gå til innholdet

Trondheim Kammermusikkfestival 24. - 30.september


Med blant annet musikalsk aften på Credo, 3D-opera, "hjemme hos"-konserter, nattkonsert i Nidarosdomen og familieaktiviteter på Ringve Museum vil årets "Kamfest" bli et musikalsk høydepunkt for hele familien!
Opplev Danish String Quartet på årets Kammermusikkfestival. (Foto: Trondheim Kammermusikkfestival)
Mandag 24. september starter den 23. utgaven av Trondheim kammermusikkfestival, og snaue to uker før festivalstart er flere av konsertene utsolgt.

- Det ser ut som vi har lyktes i å skape nysgjerrighet både rundt artister samt spennende konsepter og konsertsteder, sier kunstnerisk leder Sigmund Tvete Vik. Som et eksempel trekker han fram «Musikalsk helaften på Credo» på festivalens første dag. Der vil gjestene kunne nyte mat på toppnivå, til tonefølge av tilsvarende kvalitet fra blant andre Come Shine og Maxwell Quartet.
- Veldig gøy at ideen har truffet så godt blant publikum. Kvelden ble utsolgt på under ei uke i juni, forteller han.

Blant de andre konsertene som er utsolgt, nevner han Moddi på Ferstad gård, samt de intime «Hjemme hos»-konsertene hos kunstnerfamilien Stokstad på Øya og på Bakke gård.

Moddi-2016-3-by-Jørgen-Nordby (1)
UTSOLGT: En av årets artister som skal opptre på festivalen er Moddi. Konserten på Ferstad gård er allerede utsolgt. (Foto: Trondheim Kammermusikkfestival)

Verdens første 3D-opera

Med skandinavisk premiere på verdens første 3D-opera «Blank Out», norsk-arabisk tradisjonsmusikk fusjonert med viseartisten Moddi, gregoriansk sang i moderne drakt i Nidarosdomen, gourmet-mat og jazz på stjernenivå, er kontrastene store under årets Trondheim kammermusikkfestival, som arrangeres 24.-30.september.

– Vi er en festival som elsker å utfordre samtidig som vi tar vare på tradisjonene, sier Sigmund Tvete Vik. Mottoet for årets festival er «Hva hører du?». Med godt over 30 ulike konserter og arrangement i løpet av uka, tror vi det blir mange spennende svar på det spørsmålet. 

Blank Out010credit Marco Borggreve
SKANDINAVISK PREMIERE: Opplev verdens første 3D-Opera "Blank Out", hvor musikk og teknologi smelter sammen i en vakker og spennende harmoni. (Foto: Marco Borggreve)

Nyskapende og høyteknologisk

Årets festivalkomponist er nederlenderen Michel van der Aa. En multimedial komponist med verdensry som kler teknologihovedstaden Trondheim veldig godt. Knapt noen andre smelter levende musikk, ny teknologi og ulike kunstuttrykk sammen til ett hele som ham. Det knyttes særlige forventninger til 3D-operaen «Blank Out», og framføringen av det spektakulære verket «Up-Close» for cello, orkester og video, med trønderen Fredrik Sjølin som solist. Van der Aa er representert med ni verk på festivalen.

Michael van der Aa 3_credit Marco Borggreve
ÅRETS FESTIVALKOMPONIST: Nederlenderen Michel van der Aa er årets festivalkomponist, og er representert med hele 9 verk på årets festival, blant annet "3D-operaen "Blank out" og det spektakulære verket "Up Close". (Foto: Marco Borggreve)

Ingen museumsvoktere

Trondheim kammermusikkfestival verken forlater eller fornekter sjangerens røtter, men er heller ikke museumsvoktere. Det såkalte «standardrepertoaret» er godt ivaretatt gjennom konserter med blant andre Danish String Quartet og Maxwell Quartet. Begge kvartettene har med sin uredde, friske tilnærming bidratt til å vitalisere gamle klassiske mestere. Begge er for øvrig tidligere populære vinnere av så vel 1. pris som publikumsprisen under festivalens konkurranse, TICC, i henholdsvis 2005 og 2017.

DSC_0639
NATTKONSERT: Under årets Nattkonsert i Nidarosdomen opptrer det verdenskjente estiske vokalensemblet Vox Clamantis sammen med Trondheims egen Schola Sanctae Sunnivae. (Foto: Trondheim Kammermusikkfestival)

Om festivalen

Festivalen ble de første årene arrangert fra to hybler og diverse kafébord, med venner og musikere fra Trondheims musikkmiljø som utøvere, og har siden utviklet seg til en innovativ og internasjonalt høyt anerkjent festival. Kamfest er blitt en viktig uke i byens musikkmiljø, og har et godt samarbeid med ulike aktører som NTNU Institutt for musikk, Ny Musikk Trondheim, byens profesjonelle ensembler, og frilansmiljøet.

Blant årets artister er: Danish String Quartet, Maxwell Quartet, Sharaka Ensemble, Stockholm Syndrome Ensemble, Come Shine, vokalensemblene Vox Clamantis og Schola Sanctae Sunnivae, sopranen Miah Person, mezzosopranen Christianne Stotijn, klarinettisten Kari Kriikku, pianisten Trygve Brøske, TrondheimSolistene, Trondheim Symfoniorkester, Trondheim Sinfonietta og Luftforsvarets Musikkorps. En bil stappfull av musikere, kalt «Lyttelasset», vil holde geriljaopptredener rundt omkring i byen.

TrondheimSol2
HJEMLIGE TRAKTER: TrondheimSolistene er blant årets artister. (Foto: Trondheim Kammermusikkfestival)

Fakta:

• Trondheim kammermusikkfestival 2018 arrangeres 24.-30.september.
• Åpning med musikalsk aften på gourmetrestauranten Credo.
• Skandinavisk premiere på verdens første 3D-opera.
• Årets festivalkomponist er Michel van der Aa, som bruker ny teknologi og film i sine komposisjoner.
• Under årets Nattkonsert i Nidarosdomen opptrer det verdenskjente estiske vokalensemblet Vox Clamantis sammen med Trondheims egen Schola Sanctae Sunnivae.
• Klassisk «standardrepertoar», ny musikk, jazz og verdensmusikk i fantastiske konsertlokaler fra eksklusive Stiftsgården til Dokkhuset og Olavshallen.
• Åtte «Hjemme hos»-konserter.
• «Fabelaktig formiddag» på Ringve museum med et bredt tilbud til barn og familier.

Les mer: Årets festivalmagasin finner du her
Les mer: Festivalens hjemmeside
Les mer: Spis i Midtbyen før du skal på konsert!
Les mer: Dette skjer i september