Gå til innholdet

Unik utsmykking av benkene på Torvet


Steinhuggere fra hele verden skal konkurrere om å bidra til utsmykkingen av Torvet. Du kan være med å bestemme hvilken skulptur som skal få evig liv på byens nye festplass!
Steinhugger Espen Sørburø ved NDR har laget en modell av en skulptur som passer til benkene på Torvet. (Foto: Henning Grøtt/NDR)

21.-23. juni kommer over hundre steinhuggere fra hele verden til Trondheim for å delta på Europeisk steinhuggerfestival. Festivalen arrangeres av Nidaros Domkirkes Restaureringsarbeider (NDR) som i år feirer 150-årsjubileum. I løpet av den tre dager lange festivalen, vil folk i Trondheim på nært hold kunne følge med på hvordan steinhuggerne forvandler blokker med kleberstein til uttrykksfulle skulpturer i ulike fasonger.

–  Stor stas å få bidra

Sju av skulpturene som lages denne helgen vil bli en del av utsmykkingen på det nye Torvet. En jury vil velge ut seks skulpturer, mens byens befolkning får være med å stemme fram folkets favoritt.

Ideen ble skapt da Torvet-prosjektet ønsket utsmykking på noe av de nye benkene, og tok kontakt med Nidaros Domkirkes Restaureringsarbeider for inspirasjon. 

– Å koble Steinhuggerfestivalen og utsmykking av benkene på Torvet er et spennende
samarbeidsprosjekt. Vi gleder oss til å se hvilke skulpturer vi får å velge mellom, sier prosjektleder for Torvet, Marit Solum.

Benk 2UTSPARINGER: Noen av benkene på Torvet har utsparinger som dette. Under Steinhuggerfestivalen 21.-23. juni  skal det lages og deretter velges ut sju skulpturer som skal monteres i benkene som en del av utsmykkingen på Torvet.

For NDR er det stor stas å få være med å bidra til utsmykkingen av byens nye festplass.

– Noen av de beste steinhuggerne fra hele verden kommer til festivalen i juni. Jeg er overbevist om at det vil bli laget mange fine og morsomme skulpturer som vil bidra positivt til utsmykkingen av Torvet, sier Rune Langås, avdelingsdirektør ved NDR og prosjektleder for steinhuggerfestivalen. 

Les også: Arkeologifunn skal pryde Torvet

Skulpturjakt på Torvet neste år

Torvet får i alt 21 benker i granitt. Noen av benkene er laget med utsparinger, og det er i disse åpningene skulpturene skal plasseres når de er ferdige.

Ved å invitere til skulpturjakt, kombinerer vi både kunst og lek, sier Solum.

– Dette blir et spennende estetisk element. I tillegg har vi også lett etter muligheter for lek på Torvet uten å plassere ut tradisjonelle lekeapparater. Vi håper barna ikke forlater Torvet før de har sjekket alle benkene og funnet alle skulpturene!

Torvet skal stå ferdig neste år. Sjekk fremdriften her. (https://torvetitrondheim.no/byggefase/)

Ill. HornemansgårdenFLERE SITTEPLASSER: Torvet får mange og gode offentlige sitteplasser, både langs husveggene og under trær i utkanten av torgflata. Mange har kommet med innspill og ønsker om flere sitteplasser på Torvet, og det er nå tatt høyde for rundt 1000 plasser utenom serveringsstedene (Illustrasjon: Agraff AS/ Visualis).

Stem fram din favoritt-skulptur!

Tema for årets festival er «Games». Steinhuggerne står fritt til å velge motiv og uttrykk som de mener passer til temaet. En jury bestående av seks personer skal bedømme og velge fem av de seks skulpturene som skal få evig liv på Torvet, i tillegg til en forhåndsutvalgt skulptur fra en intern konkurranse i NDR.

Den siste steinen skal stemmes fram av publikum, og blir folkets favoritt-skulptur. Hele byens befolkning inviteres derfor til Borggården søndag 23. juni. Avstemmningen vil foregå mellom kl. 12-15.

– Vi håper at mange tar turen til Borggården for å finne sin favoritt-skulptur. Den som får flest stemmer vil plasseres i en av benkene og for alltid være en del av utsmykkingen av byens nye festplass, sier Solum.

Ønsker du nyhetsbrev fra Torvet i Trondheim? Meld deg på via nettsiden www.torvetitrondheim.no.