Gå til innholdet

Vidunderlige veiter på Kulturnatt

Veitene i Midtbyen er rike på historie og ikke minst noe av det som gjør bykjernen vår så sjarmerende og unik. Årets byrom på Kulturnatt er Brattørveita og Gjelvangveita!

Veitene i Midtbyen er noen av Trondheims best bevarte skatter med gamle, fargerike tre- og murhusbebyggelser fra midten av 1800-tallet. Ved å fremheve Brattørveita og Gjelvangveita på høstens kulturbegivenhet, får publikum en gylden mulighet til å bli bedre kjent med Midtbyens historie og veitenes magiske stemning.

Veiteprosjektet

Veitene er bevarte gjenlevninger etter middelalderens smågatenett i byen. Opp gjennom historien har folkelivet yret her, det har vært forretninger, sovesteder, kneiper og detaljhandel som en gang satte sitt preg på bybildet. I dag er veitene rolige ferdselsårer med lite trafikk, også kalt «snarveiter» som skrår seg på kryss og tvers gjennom byen og bringer deg raskere frem dit du skal.

I 2017 ble prosjektet Vitalisering av veiter og gårdsrom satt i gang, ledet av Byantikvaren i Trondheim kommune. Målet med prosjektet er å synliggjøre og styrke kvalitetene i veitene og gårdsrommene i Nerbyen, samt formidle områdets historie. Mye er allerede gjort –  og på Kulturnatt får to av disse flotte veitene vist seg frem i all sin prakt.

Midtbyen har i dag 40 bevarte veiter, og du kan finne alle ved å laste ned veitekart fra Trondheim Kommune

B7644A88-91BA-400F-869D-308E0BE4BCFE
Brattørveita: Utsetting av benker, fjerning av ugress og tagging, stimulere til istandsetting, opphenging av blomster, montering av skilt og mørketidsbelysning er eksempler på tiltak prosjektet har gjennomført årlig i utvalgte veiter.

Sett av fredag 13. september

Benytt Kulturnatt til å på oppdagelsesferd i veitene med deres smale gateløp, historiske brosteinsdekke, spennende fasader og helt unike stemning. Det blir ulike guidete turer med Visit Trondheim, Byplan og Byantikvaren stiller seg til disposisjon for alt du måtte ha av spørsmål og funderinger om byen vår, Trondheimskjennerne Torvald Sund og Kim Småge leser og forteller om både minner og røverhistorier fra veitene og Nerbyn og guidet gårdsromvandring og mye, mye mer!

 

kart_veitene

Planlegg kvelden ned til den minste detalj: For å planlegge både veitebesøk og resten av Kulturnatt kan du laste ned Kulturnatt Trondheim-appen eller sjekke ut hele programmet på nettsiden til Kulturnatt Trondheim.

Les mer: Kulturnatt lanserer APP!

Les mer: Damselfraus fascinerende masker