Gå til innholdet

WOW! - en utstilling med ballkjoler og festantrekk

Hva er vel mer naturlig når Nordenfjeldske Kunstindustrimuseum fyller 125 år, enn å krone året med en stor utstilling av ballkjoler og festantrekk? Brusende kjoler og glitrende uniformer, forførende damer og stilige kavalerer.

Fre 8. desember til 31. mars 2019 kan du oppleve fantastiske kreasjoner og vakre kjoler fra store motehus hos Nordenfjeldske Kunstindustrimuseum. (Foto: NKIM)
Museet tar frem draktsamlingens fineste stas. Her har vi kjoler fra Dior, Balmain, Givenchy, Cardin, Lanvin, Schiaparelli, Féraud, St.Laurent, Per Spook m.fl. I tillegg til haute couture fra Paris, kan vi blant annet også presentere to kjoler som er lik to båret av Prinsesse Diana. Dette er mulig fordi museet på 1990-tallet kjøpte en del antrekk av Prinsesse Dianas engelske favorittdesignere, som Murray Arbeid, Catherine Walker og Elizabeth Emmanuel.Nå skal du ikke lenger være i tvil om hva som menes med «Antrekk: Galla», og hva som er et smokingantrekk. De fleste av oss har en liten drøm om å komme på ball, på et skikkelig, gammeldags ball med store kjoler og flotte herreantrekk. Nå vil museet gjenskape en slik stemning, og vise det ypperste vi har av festantrekk fra de siste 150 årene. I tillegg til kjoler og uniformer, smokinger og snippkjoler, vil vi vise tidligere tiders uunnværligste tilbehør, det som folk før i tiden «bare MÅTTE ha»: Vifter og hansker, selskapssko og fine vesker, hårpynt og smykker. Aftenkåper og finere pelsverk, flosshatter og flotte spaserstokker vil også få en plass.

Nye tradisjoner

Mens balltradisjonen før i tiden var en viktig del av overklassens sosiale omgangsform, og den måten de unge fant passende partnere for fremtidig ekteskap, er ball i dag mer forbundet med skolearrangementer og enkelte lukkede tilstelninger for noen ganske få innen foreninger, klubber og losjer. Ballkjoler og festantrekk er derfor ikke lenger en stor industri. Bruk av festantrekk er stort sett begrenset til brylluper for folk flest, og ellers – som tidligere – forbeholdt de kongeliges store fester og representasjonsoppdrag. Derimot har vi fått et annet fenomen: kjendisenes opptreden «på den røde løper». Nå er det skuespillere, bloggere og programledere som får vise seg frem på den røde løperen med de mest iøynefallende antrekkene.

Kanskje lurer du på hva som er korrekt antrekk til et cocktailparty, eller hvordan gjestene så ut i et slikt selskap på 1950-tallet? Dette vil vi også prøve å vise. Museet har noen riktig fine kjoler fra den tiden, både fra hjemlige trakter og det store utland.

Les mer: Nordenfjeldske Kunstindustrimuseums nettside
Les mer: Fått et Midtbykort? Bruk det her!
Les: Spis i Midtbyen før museumsturen