Olavsfest 2022

Byens livligste 60-åring?

Foto hovedbilde: Gareth Jones

Verdensstjernen Björk topper programmet når byen fylles av mennesker, kultur og mening under Olavsfest 2022!

Olavsfest fyller hele 60 år i 2022, og vil i ei hel uke mellom 28. juli og 3. august få byen til å boble av aktivitet og kulturopplevelser som setter spor. Jubileumsfestivalen, som har fått HÅP som tema, feires med en sterk rekke artister og kunstnere.

ISLAND, TRONDHEIM OG UKRAINA

Den største av dem alle er selveste Björk. Den islandske superstjernen spiller for aller første gang i Trondheim lørdag 30 juli, da hun står på scenen
på Festningen. Der får vi møte en unik artist som gjennom flere tiår har påvirket populærkulturen og flyttet grenser. I 2021 startet Björk et nytt kapittel i en eventyrlig karriere gjennom fire «Björk Orchestral»-konserter på Island i oktober.

Den islandske verdensstjernen Björk kommer til Festningen, der hun spiller med Trondheimsolistene (Foto: Santiago Felipe)

”For me, strings stand for the nerves of the human bodies. The voice and wind instruments are the lungs. Beats are for dancing and your heart pumping, but when you stroke stringed instruments, it’s like your nerves vibrating” sier Björk selv om å spille med strykerorkester.

I 2022 tar hun med seg konseptet på turné, og det er ekstra gledelig for oss i Olavsfest å presentere henne sammen med byens egen stolthet Trondheimsolistene, som selv er en internasjonal størrelse. Til sammen har de to aktørene på scenen svimlende 28 Grammy-nominasjoner. Ikke nok med dét; før Björk går på scenen får publikum oppleve Kyiv kammerkor, som kommer rett fra krigen i Ukraina til scenen på Festningen!

Samme sted 3. august får du også oppleve Åge og Sambandet, som i år legger sin tradisjonsrike Trondheimsnatt-konsert til Olavsfest, slik de gjorde da tradisjonen startet i 2014. Som vanlig har han med seg et gjevt lag gjester på Trondheimsnatt, og i år kommer Odd Nordstoga, Morten Abel og nylig Spellemannprisvinner Marja Mortensson.

Carolas viktigste prosjekt

Selv om Festningen er ny arena for de største konsertene, vil vi fortsette å ha konserter i Borggården – en av landets mest unike konsertarenaer. I år reduserer vi publikumskapasiteten noe, dette for å spille på lag med de helt spesielle omgivelsene og gi publikum en triveligere totalopplevelse. Artistrekka kan likevel måle seg med tidligere år:

Vi er veldig stolte over å presentere Carola, som synger hovedrollen i «Maria Magdalena», en konsertforestilling hun har skrevet selv sammen med Erik Hillestad.

– Dette er det viktigste jeg har gjort, sier Carola om forestillingen, som har urpremiere under Olavsfest 1. august og som senere også blir gitt ut som plate.

Carola har skrevet og synger hovedrollen i ”Maria Magdalena”, en konsertforestilling som har urpremiere under Olavsfest (Foto: Privat)

Brun og Bjørn

«Ane Brun stiller i en helt egen klasse som popsanger», skriver Aftenposten om artisten som står på scenen i Borggården 31. juli. Olavsfest er enige, siden debuten i 2003 har hun opparbeidet seg et stort publikum både i Norge og i utlandet og har en låtkatalog som står som en påle. 2021 var et produktivt år for Brun, som ga ut to album på rappen – og denne energien tar hun med seg inn i Borggården 31. juli.

Ane Brun er en av våre fremste artister, og gleder seg til å spille i Borggården (Foto: Stian Andersen)

Fra å være en særing som drev med jodling, strupesang og andre merkelige musikalske stunts, ble Bjørn Tomren hele Norges kjæledegge da han gikk til topps i «Stjernekamp» på NRK. Der viste han fram også mer inderlige og alvorlige sider ved seg selv, og Tomren behersker de fleste uttrykk, fra ekstremsang via country, salmer og punk til hiphop. Det eneste som er sikkert i Borggården 2. august, er at vi aldri vet hva som kommer bak neste sving. Men vi tør garantere at du får kjenne på hele følelsesspekteret – fra det hysterisk morsomme til det mørke og melankolske.

Konsert fra seks kirketårn

Allerede kl. 14 på åpningsdagen 28. juli kan du få med deg en av de mest spesielle opplevelsene under årets festival. Kristoffer Lo, kjent fra band som Highasakite og som komponist av filmmusikken til «Trondheimsreisen» og «Aksel», har skrevet et helt nytt verk. Det mest spektakulære her er at musikken skal spilles av seks musikere – som er plassert i hvert sitt kirketårn rundt omkring i Trondheim! Hvem av dem velger du å høre på – og hvor mange klarer du å høre samtidig?

Kultur i mellomrommet

Et mål for Olavsfest er å presentere kunst og kultur som gjør vår forestillingsverden større. Dette prøver festivalen å leve opp til gjennom å lete etter mellomrommet – mellom det som er innenfor og utenfor, mellom det nye

og det gamle, mellom det hverdagslige. Håpet finnes nettopp der i mellomrommet, der hvor tanker, følelser, erfaringer og virkelighetsoppfatninger blandes, endres og fornyes.

I et slikt motsetningsfylt mellomrom finner vi definitivt Kae Tempest: Poet, rapper, forfatter og dramatiker fra London, og en av sin generasjons mest spennende og begavede stemmer. Tempest opptrer i Nidarosdomen, selvfølgelig, i et rom der en allerede intens framføring kan få ny betydning og uventede dimensjoner.

Kae Tempest Foto: Wolfgang Tillmans

Nye dimensjoner i og til Domen gir også det spektakulære kunstverket «Gaia», en gigantisk jordklode på sju meter i diameter som skal henge midt i katedralen under hele festivalen!

Hannah Ryggen som «Festivalkunstner»

Årets festival- plakater er tungt inspirert av kunstnerbautaen Hannah Ryggen, men skapt med moderne designverktøy.

Du har kanskje lagt merke til Olavsfests svært spesielle konsertplakater for årets festival? I år arrangeres Hannah Ryggen Triennale i regi av Nordenfjeldske Kunstindustrimuseum. Olavsfest samarbeider med dem om
en plakatserie som er tungt inspirert av kunstnerbautaen Hannah Ryggen, som fra sitt verksted på Ørlandet skapte noe av den mest kraftfulle kunsten i Norge med sine vever. Ryggen døde i 1970, men vi har brukt hennes uttrykksform, fargepallett og symbolikk – med innspill fra Kunstindustrimuseets Ryggen-ekspert Solveig Lønmo når vi har skapt helt nye bilder i hennes ånd. En møysommelig prosess, som både inkluderer illustratører, 3D-kunstnere, vevere og en avansert digital vevsimulator, har resultert i en serie oppsiktsvekkende plakater som du kan nyte synet av rundt omkring i byen fram mot festivalen.

Vestfrontmøtet – den egentlige headlineren

Foto: Ole Martin Wold

Alle store konserter til tross, på mange måter er det årlige temaordet den egentlige headlineren på Olavsfest. I 2022 er temaet HÅP, og som alltid legger det sterke føringer på festivalens innhold – enten det gjelder konsertene, den visuelle profilen eller det omfattende verbalprogrammet.
Vestfrontmøtet har vokst til å bli selve hjertet i Olavsfest, og samler daglig nærmere 1000 tilhørere (samt over 50
000 på NRK P2) på den vakre Vestfrontplassen. Her samtaler møteleder Håkon Haugsbø med en rekke spennende gjester, med nye og tankevekkende tema hver dag, der alle kretser rundt årets tema «håp» på en eller annen måte.

Yrende liv med hele familien

NRK Superbussen er et av flere tilbud til de yngste.
(Foto: NRK)

Ingen Olavsfest uten et yrende folkeliv i området rundt Nidarosdomen! Vi fortsetter tradisjonen med Olavsmarked, som har funnet et nytt og bedre hjem i parken rundt besøkssenteret. På Ytre Kongsgård blir det barneforestillinger hver dag med enten NRK Superbussen eller The Flying Seagulls, mens Rasmus og Verdens Beste Sommershow endelig er tilbake i Borggården lørdag 30. juli. Onsdag 3. august blir det i tillegg SFO- dag, der 1000 SFO-barn fra hele byen skaper liv og aktivitet i festivalområdet. Vi ønsker deg hjertelig velkommen til herlige sommerdager på Olavsfest mellom 28. juli og 3. august – til opplevelser i mellomrommet, der håpet finnes og alt det spennende skjer!

Les mer på www.olavsfest.no

Les også: